Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης «Χωροταξίας και Περιβάλλοντος», Νίκος Καλογερής και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης «Ενέργειας- Βιομηχανίας» Κώστας Λαμπρινός, είχαν χθες συνάντηση στο Ηράκλειο με την μελετήτρια που έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου, το οποίο περνάει πλέον στο επόμενο στάδιο, αυτό της αναθεώρησης και εξειδίκευσης, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κοινοποίησε πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες στην Περιφέρεια το εγκεκριμένο πόρισμα της έκθεσης αξιολόγησης για το Στάδιο Α2 του ΠΠΧΣΑΑ και έδωσε σχετική εντολή στους μελετητές να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκπόνησης του πρώτου σταδίου της Β’ Φάσης, με κύριους στόχους: να αναθεωρηθούν οι κατευθύνσεις του, όπου βάσει της αξιολόγησης κριθεί αναγκαίο, να δοθεί έμφαση στη νέα διοικητική γεωγραφία και στα πεδία των νεώτερων πολιτικών (κλιματική αλλαγή, τοπίο, ΑΠΕ, οικονομική συγκυρία, βιοποικιλότητα, εδαφική συνοχή, θαλάσσια χωροταξία, κ.ά.).
Θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο της Β’ Φάσης, το οποίο περιλαμβάνει την οριστικοποίηση των διατυπώσεων του Β.1. Σταδίου της Μελέτης, μετά την τήρηση της διαδικασίας δημοσιοποίησης και γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι από την αξιολόγηση δεν διαπιστώθηκε ανάγκη ριζικών ανατροπών στις στρατηγικές επιλογές και προτεραιότητες, ούτε και στο Πρότυπο Χωρικής Ανάπτυξης της Κρήτης, ενώ οι μελετητές είναι σύμφωνοι με την πλειοψηφία των προτάσεων-παρατηρήσεων της Περιφέρειας.
Η χθεσινή πρώτη (άτυπη) συνάντηση των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών με την μελετήτρια, είχε ως αντικείμενο την εξειδίκευση των παρατηρήσεων και των προτάσεων της Κρήτης, με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι θα διατυπωθούν και γραπτώς στο περιεχόμενο του κειμένου του υπό αναθεώρηση χωροταξικού σχεδίου. «Η Περιφέρεια και όλοι οι φορείς της Κρήτης έχουν καταθέσει τις απόψεις τους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έχουν γίνει αποδεκτές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τους μελετητές. Αυτό που απομένει είναι να βεβαιωθούμε ότι όσα έχουμε ζητήσει θα συμπεριληφθούν στο επόμενο στάδιο.
Ήταν μια πρώτη συνάντηση με την μελετήτρια, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου και την έκθεση αξιολόγησης του υπουργείου, και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις τόσο με τους μελετητές όσο και με τους φορείς του νησιού, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα γίνει» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Καλογερής.
Η Περιφέρεια έχει ήδη αποστείλει στους Δήμους, τα Επιμελητήρια και τους εμπλεκόμενους φορείς την έκθεση αξιολόγησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση και να προετοιμαστεί η Κρήτη ενόψει της υποβολής των αναπτυξιακών προτάσεων, που θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο της αναθεώρησης του Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης αξιολόγησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα αναθεώρησης-εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, αναφέρεται ότι η ανάγκη αναθεώρησης και περαιτέρω εξειδίκευσης αρκετών παραμέτρων του ΠΠΧΣΑΑ Κρήτης, προκύπτει λόγω των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί σε κρίσιμους για την Κρήτη τομείς, όπως οι ΑΠΕ και οι σύνθετες και ολοκληρωμένες τουριστικές αναπτύξεις, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο και παράγοντες που σχετίζονται με τη διεθνή οικονομική κρίση.
Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κρήτης τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με όσα επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, πρέπει να είναι οι εξής:
– Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
– Ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα.
– Προώθηση καινοτομικών πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού.
– Εγρήγορση για απορρόφηση εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, διότι για την επόμενη περίοδο έως το 2020 θα επαναξιολογηθεί από την Ε.Ε. η δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας και επομένως και της Κρήτης, υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών συνθηκών.