Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Με ομόφωνη απόφαση του χθες το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου ενέκρινε τη σύναψη χρησιδανείου, μεταξύ του πανεπιστημίου Κρήτης, του δήμου Ρεθύμνης και της ΔΕΥΑΡ, για την παραχώρηση της χρήσης της πρώην ξενοδοχειακής μονάδας «ΞΕΝΙΑ», ιδιοκτησίας δήμου Ρεθύμνης και εκτάσεως 70 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας πανεπιστημίου Κρήτης. Πάρα τις διαφωνίες σε νομικά ζητήματα που προβλέπονται τους όρους της σύμβασης και στη λέξη χρησιδάνειο, που αναφέρεται στον τίτλο του θέματος που ψηφίστηκε, οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων συμφώνησαν καθώς η παραχώρηση στον δήμο των παραπάνω εκτάσεων ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή πειραματικών σχολείων και συγκεκριμένα του Πειραματικού Γυμνασίου-Λυκείου, που σήμερα στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους αλλά και του μουσικού γυμνασίου-λυκείου, που επίσης στεγάζεται σε χώρο ιδιοκτησίας του υπουργείου πρόνοιας σε συνθήκες ακατάλληλες.
Όπως διευκρινίστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τα 63 στρέμματα θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες στέγασης σχολικών μονάδων, ενώ τα 7 στρέμματα που απομένουν ουσιαστικά είναι η έκταση που υπάρχει δεξαμενή της ΔΕΥΑΡ, η οποία καλύπτει ανάγκες ύδρευσης της πόλεως. Παράλληλα, όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο Γιώργος Γεωργαλής και επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος, υπό συζήτηση με το πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ακόμα μια παραχώρηση έκτασης για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.
Μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γεωργαλής, που έκανε και τη σχετική εισήγηση, ανέφερε:
«Έγιναν συζητήσεις τα δυο τελευταία χρόνια και μεταξύ του δημάρχου και του πρύτανη, του αντιπρύτανη και με εμένα και τον κ. Σκορδίλη και των νομικών συμβούλων του πανεπιστημίου και του δήμου που συμμετείχαν σε αυτές τις συζητήσεις. Επίσης ο κ. Τσιμπισκάκης και ο εθελοντής ο κ. Σταγάκης συμμετείχαν στις περισσότερες συζητήσεις και βοήθησαν να συνταχτεί και να ολοκληρωθεί το χρησιδάνειο, όπως επίσης και οι διευθυντές σχολείων. Στις συζητήσεις αυτές κοινή αποδοχή ήταν μόνο το συμφέρον των φοιτητών και των μαθητών. Δεν μπήκαμε σε λογικές κόστους. Η εισήγηση η δικιά μας είναι το Δ.Σ. να εγκρίνει τη σύναψη χρησιδανείου για 50 χρόνια. Να παραχωρήσουμε εμείς το κτίριο «Ξενία» και το πανεπιστήμιο να μας παραχωρήσει τα 70 στρέμματα στου Γάλλου. Μας παραχωρεί το πανεπιστήμιο αυτή την έκταση με τον όρο ότι θα τον χρησιμοποιήσουμε -υπάρχει και τοπικό ρυμοτομικό- για να χτίσουμε πειραματικά και ειδικά σχολεία με προτεραιότητα, τα πειραματικά. Στόχος ο δικός μας είναι σε πρώτη φάση να προτείνουμε κατασκευή πειραματικού γυμνασίου-λυκείου και μουσικού γυμνασίου-λυκείου. Επίσης να προβλεφθεί χώρος 10 στρέμματα για κατασκευή πειραματικού δημοτικού και νηπιαγωγείου και εμείς παραχωρούμε το κτίριο «Ξενία» προς όφελος των φοιτητών, δηλαδή θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως φοιτητική εστία και φυσικά θα λειτουργούν και οι άλλες υποδομές που έχει αναπτύξει το πανεπιστήμιο, όπως το μουσείο της εκπαίδευσης και η αίθουσα συνεδριάσεων που χρησιμοποιεί βέβαια και η τοπική κοινωνία. Στην αρχή είχε προτείνει ο δήμαρχος να μας παραχωρήσει και 50 στρέμματα για δημιουργία αθλητικού κέντρου και είπαμε να το αφήσουμε σε εκκρεμότητα και στο μέλλον να συνεχιστεί η συζήτηση αυτή για το αθλητικό κέντρο του Γάλλου».
Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ρεθύμνου ξεκαθάρισε ότι αυτές οι εκτάσεις είναι δεσμευμένες πολεοδομικά οι μεν 50 (που δεν παραχωρήθηκαν ακόμα) για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και 63 στρέμματα για κατασκευή σχολείων. «Ο κύβος ερρίφθη. Τα 63 στρέμματα είναι υπεραρκετά. Πολιτικά μπήκε και η λέξη ειδικά σχολεία για να μπορεί να προχωρήσει το έργο κατασκευής και των μουσικών σχολείων γυμνασίου-λυκείου. Αποκλείουν τη δυνατότητα να γίνει τριτοβάθμια σχολική εγκατάσταση, κάτι που θα το ήθελα, αν περίσσευε χώρος γιατί με έχουμε πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ».
Παράλληλα ο δήμαρχος τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος υλοποίησης του έργου είναι η κατασκευή, μέσω δημόσιου, κοινωφελές ΣΔΙΤ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει και νομίζω άμεσα, αφού γίνουν οι κατάλληλες πολιτικές διαβούλευσης, να εξασφαλίσουμε να γίνουν αυτά τα σχολεία με δημόσιο κοινωφελές ΣΔΙΤ, όπως και τα σχολεία του νομού Χανίων. Έκανα ήδη σχετικές επαφές. Με ΣΔΙΤ πρέπει να ετοιμάσουμε οικονομοτεχνική μελέτη και ότι άλλο απαιτούν οι προδιαγραφές. Αυτό ξεκαθαρίζω σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση του χώρου. Ο ανάδοχος πληρώνεται από το κράτος ένα κλάσμα στα 20 χρόνια, βάσει της μελέτης. Δεν υπάρχει παραχώρηση στον ιδιώτη κανενός χώρου. Το καλό αυτής της λύσης είναι ότι ο ανάδοχος εξασφαλίζει τη συντήρηση για 25 χρόνια και το ασφαλίζει. Αυτή τη στιγμή πρόγραμμα για να εντάξει κανείς αυτό το τεράστιο έργο δεν υπάρχει. Το μόνο εργαλείο με το οποίο μπορεί να γίνει είναι αυτό και εκεί χρειάζεται μεγάλος αριθμός τ.μ. και αυτό είναι ένα επιχείρημα. Θα ενσωματώσουμε και το μουσικό σχολείο που έχει ιδιαίτερες προδιαγραφές και ενδεχομένως έτσι λύσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που το Ρέθυμνο δεν έχει και εννοώ ένα μεγάλο χώρο πολιτισμού ή συνεδριακά. Αυτό το βλέπουμε στην πίσω πλευρά του μυαλού μας. Το ΣΔΙΤ επίσης εξασφαλίζει την ταχύτητα των μελετών γιατί υπεύθυνος είναι ο ανάδοχος για το σύνολο των μελετών και για την ανάληψη του κόστους γι’ αυτό θέλει τεχνοοικονομική μελέτη. Ο δήμος Ρεθύμνου θα αναλάβει το κόστος προαπαιτούμενων μελετών. Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν σε απόλυτο πνεύμα, ο αντιπρύτανης Σπανουδάκης ήταν σύμμαχος, η συζήτηση ξεκίνησε για ανταλλαγή ιδιοκτησιών αλλά διαπιστώσαμε ότι υπήρχε αμφισβήτηση της μιας αξίας και της άλλης και ήθελε μεγάλη ζύμωση και υπό την έννοια αυτή το χρησιδάνειο είναι μια καλή λύση για να ξεκινήσουμε και στο μέλλον αν χρειαστεί θα επαναθεωρήσουμε και εμείς και οι πρυτανικές αρχές τις αποφάγεις μας. Επιθυμία μας είναι να πάνε όλα τα σχολεία μαζί».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος αφού εξέφρασε κάποιες διαφωνίες της παράταξης του ως προς τη λέξη χρησιδάνειο και όσα αυτή συνεπάγεται θέτοντας νομικά ζητήματα που εμπεριέχονται στη σύμβαση, υποστήριξε πως πρέπει αυτά να διασαφηνιστούν ώστε ο δήμος να είναι κατοχυρωμένος. Ο κ. Νίνος τόνισε πως η παράταξη του υπερψηφίζει την ανταλλαγή χρήσεων τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι κανείς μας δεν είναι τυπολάτρης, ούτε προσπαθεί να δημιουργήσει θέματα από το πουθενά. Αποδείχτηκε ότι υπάρχουν θέματα. Θέλουμε να κοιτάμε μπροστά και θέλουμε αυτά που θα αποφασίσουμε σήμερα να είναι κατοχυρωμένα για τα επόμενα βήματα. Κανείς δεν έχει διαφορετική άποψη από ένα σύμπλεγμα στοιχείων ευρωπαϊκού επίπεδου που να υπάρχει αλληλεπίδραση, ανταλλαγή εμπειρίας εκπαίδευσης με το πανεπιστήμιο και σαφώς είμαστε θετικοί σε μια τέτοια εξέλιξη, πολλώ δε μάλλον όταν θα προβλεφτεί ξεκάθαρα και η λύση σε άλλες σχολικές δομές της πόλης, όπως το μουσικό γυμνάσιο-λύκειο πρόβλημα που γιγαντώνεται καθώς το σχολείο ασφυκτιά σε έναν χώρο που πλέον δεν το αντέχει. Ότι η απόφαση είναι ετεροβαρής είναι ξεκάθαρο. Είναι ετεροβαρής σε βάρος του δήμου. Το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο έχει στην κατοχή του 1.188 στρέμματα θα έπρεπε να μας δίνει τη χαρά και τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε πράγματα, πέραν του καθιερωμένου ή του σύνηθες σε επίπεδο σχεδιασμού στην εκπαίδευση. Κάνουμε ένα μικρό βήμα που δεν ξέρω σε πόσα χρόνια θα έχει αποτελέσματα και αν το έχουμε τόσο καλά δεμένο, ώστε να μην έχουμε εμπλοκές στο μέλλον. Συμφωνώ με το ΣΔΙΤ ότι είναι η μοναδική λύση, ανοίγει όμως με αυτή τη συνεργασία την ετεροβαρή, να δοθεί το μήνυμα στο πανεπιστήμιο ότι επιθυμούμε να παραμείνουν κάποια πράγματα αμετάβλητα και να βοηθήσουμε στο να προωθηθούν σχολές που λείπουν από τον τόπο -για παράδειγμα η σχολή τουριστικών επαγγελμάτων- τα οποία θα δώσουν μια καλύτερη σχέση μεταξύ Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης υποστήριξε επίσης πως είναι ατυχής ο όρος χρησιδάνειο, υπερψήφισε ωστόσο την ανταλλαγή των εκτάσεων αναγνωρίζοντας την τεράστια ανάγκη κατασκευής σχολείων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών των μαθητών, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και των αναγκών στέγασης των φοιτητών. Εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του για τον τρόπο κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ.