Θέμα χρόνου είναι πλέον για να παραδοθεί αρμοδίως ο ολοκληρωμένος φάκελος που αφορά στο μεγάλο έργο της κατασκευής του νέου αστυνομικού μεγάρου στην πόλη μας, που αποτελεί πάγιο αίτημα της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων του νομού, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για το θέμα, οι δύο από τις τρεις μελέτες που εκκρεμούσαν, έχουν πλέον ολοκληρωθεί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την αναζήτηση του χρηματοδοτικού εργαλείου που θα ενταχθεί το έργο για την κατασκευή του στις εγκαταστάσεις της σχολής δοκίμων αστυφυλάκων. Οι μελετητές που είχαν αναλάβει την εκπόνηση των σχετικών μελετών -της ηλεκτρολογικής, της στατικής και της αρχιτεκτονικής- αναμένεται να τις παραδώσουν και σε ηλεκτρονική μορφή το αργότερο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.
Δρομολογημένο θεωρείται επίσης και το θέμα της έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας, έπειτα από την καθοριστική εξέλιξη του περασμένου Απριλίου. Και αυτό διότι την άνοιξη δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, που αφορά στο εν λόγω θέμα. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και κατά συνέπεια το έργο θα μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Άλλωστε, η βασική φιλοσοφία της μελέτης είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι υπάρχοντες χώροι της σχολής δοκίμων αστυφυλάκων, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά τόσο το νέο αστυνομικό μέγαρο, όσο και το τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων.
Ωστόσο, στα σχέδια της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ρεθύμνου ήταν και παραμένει η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα επιδιώξει η διοίκησή της με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς και με την φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., που μάλιστα γνωρίζει πολύ καλά το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα οι αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, οι οποίες λειτουργούν σε ένα άκρως ακατάλληλο κτίριο.
Σημειώνεται ότι η σχετική μελέτη αφορά σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, με βάση τα δεδομένα που απαιτεί η σημερινή εποχή και σύμφωνα με τα αυτά που σχετίζονται με ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον. Πρόκειται δηλαδή, για ένα κτίριο τεσσάρων επιπέδων: ισόγειο και τρεις όροφοι συν το υπόγειο (έχει αφαιρεθεί το ένα εκ των δυο υπογείων).
Σύμφωνα με τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια η μελέτη του έργου προβλέπει τα παρακάτω:
Εμβαδόν νέου οικοπέδου: 2891,77 τ.μ.
(Ο σημερινός ναός Αγίας Ειρήνης στη συμβολή των οδών Ασκούτση και Δαφέρμου και είσοδο από τον αύλειο χώρο της σχολής Χωροφυλακής, θα αποτελεί νέο ανεξάρτητο οικόπεδο με είσοδο από την οδό Δαφέρμου).
Όροφοι: 4.
Σύνολο Δόμησης: 2317,89 τ.μ. (συμπεριλαμβάνονται τα τ.μ. και των 2 κλιμακοστασίων).
Χώροι Γραφείων: 90 (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί 70).
Αμφιθέατρο 70 θέσεων (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα δεν είχε ζητηθεί).
Κυλικείο με αίθουσα 50 καθισμάτων.
Αίθουσα συσκέψεων 25 ατόμων (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα δεν είχε ζητηθεί).
Υπόγειοι χώροι: 1590,85 τ.μ.
(περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποδυτήρια και τις αποθηκευτικούς χώρους όλων των υπηρεσιών).
Χώροι στάθμευσης εντός του οικοπέδου: 44 Ι.Χ., 2 λεωφορεία, 22 μηχανές.
(σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί θέσεις για 40 Ι.Χ., 2 λεωφορεία και 15 μηχανές).
Κύρια είσοδος (είσοδος κοινού)
Από οδό Ζυμβρακάκη (στο σημερινό επίπεδο του δρόμου).
Δεύτερη είσοδος (υπηρεσιακή)
Από οδό Δαφέρμου (νότια του οικοπέδου).
Στεγαζόμενες Υπηρεσίες:
1) Διεύθυνση Αστυνομίας
2) Αστυνομικό τμήμα
3) Υποδιεύθυνση ασφαλείας
4) Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών
5) Τμήμα Τροχαίας
6) Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας
7) Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων.