Ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα του τμήματος Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, καθώς χθες με ομόφωνη απόφαση της η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Κρήτης έκανε δεκτό το αίτημα του ΕΛΜΕΠΑ, μετά από σχετική συμφωνία με τον δήμο Ρεθύμνου.
Υπενθυμίζεται ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης πριν από δυο χρόνια είχε παραχωρήσει στον δήμο Ρεθύμνου έκταση, συνολικού εμβαδού 70 στρεμμάτων στη πανεπιστημιούπολη Γάλλου, για την ανέγερση σχολείων -πειραματικών και μουσικών- και τον Μάρτιο του 2019 είχε υπογραφεί το σχετικό συμφωνητικό.
Συγκεκριμένα το πανεπιστήμιο Κρήτης παραχώρησε στον δήμο Ρεθύμνης έκταση 63,5 στρεμμάτων και από την περιουσία του στου Γάλλου. Αντίστοιχα ο δήμος Ρεθύμνης παραχωρεί στο πανεπιστήμιο Κρήτης τη χρήση του φοιτητικού πολιτιστικού κέντρου «Ξενία» για 50 έτη από την υπογραφή των χρησιδανείων.
Ο σχεδιασμός είναι δίπλα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Κρήτης να ανεγερθούν τα πειραματικά και μουσικά σχολεία, καθώς και τα κτίρια του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου. Δήμος και ΕΛΜΕΠΑ θα συνεργαστούν έτσι ώστε να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) με στόχο στην περιοχή να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο με πανεπιστημιακά και σχολικά συγκροτήματα.
Ως μια πολύ σημαντική απόφαση που έρχεται να επισφραγίσει την πολύ καλή συνεργασία των δυο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού, αλλά και του πανεπιστημίου Κρήτης με τον δήμο Ρεθύμνου και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, χαρακτήρισε ο αντιπρύτανης υποδομών και οικονομικών Κωνσταντίνος Σπανουδάκης τη χθεσινή απόφαση της συγκλήτου τονίζοντας χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.»:
«Με ομόφωνη απόφαση της η σύγκλητος του πανεπιστημίου Κρήτης επέτρεψε στο ΕΛΜΕΠΑ, στην ήδη παραχωρηθείσα έκταση του δήμου Ρεθύμνου, να ανεγερθεί η σχολή του ΕΛΜΕΠΑ που έχει έδρα το Ρέθυμνο. Αυτό είναι μια σημαντική απόφαση για να μετατραπεί η περιοχή του Γάλλου σε εκπαιδευτικό κέντρο. Είναι μια σημαντική απόφαση για τις σχέσεις του πανεπιστημίου Κρήτης με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και για τις σχέσεις του πανεπιστημίου Κρήτης με τον δήμο Ρεθύμνης και την τοπική κοινωνία».
Ο αντιπρύτανης διοικητικών υποθέσεων του ΕΛΜΕΠΑ Νεκτάριος Παπαδογιάννης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι χώροι που σήμερα στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του ΕΛΜΕΠΑ στα Περιβόλια είναι ακατάλληλοι για τρεις βασικούς λόγους. Ο ένας είναι η παλαιότητα των κτιρίων, τα οποία εκείνη την εποχή είχαν χτιστεί χωρίς ειδικές μελέτες και σχέδια για πανεπιστήμιο και δεν είχαν της προδιαγραφές να φιλοξενήσουν πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου είναι μαζί με εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υπάρχουν συγκεκριμένοι όροφοι που έχουν παραχωρηθεί στο ΕΛΜΕΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες όπως πρέπει και ένας τρίτος λόγος και βασικός είναι ότι επειδή η σχολή Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Ρεθύμνου χρειάζεται ειδικούς όρους όσον αφορά τα στούντιο ηχογράφησης, τα εργαστήρια της ακουστικής και αργότερα όταν φτιαχτεί το τμήμα μουσικής, αίθουσες μουσικής ακρόασης και άλλοι χώροι που χρειάζονται για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά ένα πανεπιστήμιο. Για τον λόγο αυτό χαιρετίζουμε και ευχαριστούμε πάρα πολύ το πανεπιστήμιο Κρήτης και τον δήμο Ρεθύμνης που δέχτηκε ουσιαστικά το αίτημα αυτό, ώστε να μπορούμε σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου να προχωρήσουμε στη δημιουργία των χώρων που θα φιλοξενήσουν τη σχολή του ΕΛΜΕΠΑ του Ρεθύμνου».
Το αίτημα στο πανεπιστήμιο Κρήτης έγινε από τον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ καθώς στην απόφαση της παραχώρησης χρήσης του χώρου από το πανεπιστήμιο Κρήτης στον δήμο, αναφέρεται ότι πέραν από τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μπορεί ο δήμος να ανεγείρει με πόρους του, προβλεπόταν και η ανέγερση κτιρίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά μετά από απόφαση της συγκλήτου. «Με βάση αυτό το εδάφιο ζητήσαμε την έγκριση της συγκλήτου του πανεπιστημίου Κρήτης. Ο δήμος δεν μπορούσε μονομερώς να μας δώσει τη σχετική έγκριση να συνεκμεταλλευτούμε τον χώρο. Μετά τη χθεσινή παραχώρηση από τη Σύγκλητο του πανεπιστήμιου Κρήτης, ανοίγει ο δρόμος ώστε τα κτίρια του ΕΛΜΕΠΑ που θα προγραμματιστούν σε αυτό το οικόπεδο, τα κτίρια του δήμου για τα σχολεία, πειραματικά και μουσικά μαζί με τους πανεπιστημιακούς χώρους δημιουργούν ένα σύνολο κτιρίων που θα είναι ελκυστικό, εφόσον υπάρχει θετική κυβερνητική απόφαση και έγκριση, για εταιρίες που θα συμπράξουν με το δημόσιο. Φυσικά απαιτούνται αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, συγκλήτου και φυσικά κυβερνητικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο κ. Παπαδογιάννης.
Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει σε συνεννόηση και συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου να εκπονήσει ένα βασικό κτιριολογικό σκαρίφημα, ένα αρχικό σχέδιο για τα κτίρια τόσο των σχολείων όσο και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, διαδικασία που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα μετά και την παραχώρηση του χώρου.