Το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του ζωτικής σημασίας έργου για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Ρέθυμνο και Χερσόνησο έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας εγκρίνοντας τους φακέλους των δύο έργων, συνολικού προϋπολογισμού 73 εκ. ευρώ.
Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τη δημοπράτηση των δυο μεγάλων έργων, ενημέρωσε χθες την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τις επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν και τελικά δικαιώθηκαν.
Το έργο της κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου μπορεί να ξεκινήσει πλέον τον Απρίλιο, δίδοντας λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στους πέντε δήμους του νομού, οι οποίοι εξυπηρετούνται από τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων Αμαρίου που σήμερα έχει κορεστεί.
Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την ικανοποίηση του και τόνισε μεταξύ άλλων:
«Μας ενημέρωσε χθες ο περιφερειάρχης για την απόφαση του υπουργού «Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού που υπογράφει ο κ. Χαρίτσης και αφορά το έργο του Αμαρίου και της Χερσονήσου καθώς εγκρίνει την ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του ποσού των 73 εκ. ευρώ για το έργο του Αμαρίου και της Χερσονήσου. Το έργο του εργοστασίου θα το υλοποιήσει ο ΕΣΔΑΚ, ο οποίος θα συγχωνευτεί στην πορεία με τον ΦΟΣΔΑ. Το έργο του Αμαρίου είναι προϋπολογισμού 41.5 εκ. ευρώ και 32 εκ. ευρώ για το έργο της Χερσονήσου. Πλέον είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση. Η απόφαση έχει δημοσιευτεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και την υπέγραψε ο κ. Χαρίτσης. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή και θεωρώ ότι στην πορεία θα έχουμε και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου όπως πρόσφατα ανέφερε από τα Χανιά ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η νομοθεσία χρειάζεται σαφή βελτίωση. Εμείς ζητάμε να δημιουργηθεί ο περιφερειακός ΦΟΣΔΑ που θα απορροφήσει τον ΕΣΔΑΚ αλλά οι τέσσερις άλλοι ΦΟΣΔΑ η ΑΜΑΡΙ ΑΕ, ΔΕΔΙΣΑ, ο Σύνδεσμος Αχαρνών Αστερουσίων και η Χερσόνησος να διατηρήσουν την αυτονομία τους στη σημερινή τους μορφή, να μείνουν αυτόνομες και αυτοτελείς. Μ’ αυτό τον σχεδιασμό συμφωνεί ο υπουργός και πρόκειται για μια πρόταση που ομόφωνα έχει κάνει η ΠΕΔ Κρήτης στο υπουργείο Εσωτερικών και στον κ. Μπαλάφα».
Η κατασκευή μονάδας μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας στον ΧΥΤΑ Αμαρίου που θα δέχεται περίπου:
– 7.300 τόνους προδιαλεγμένου οργανικού που θα οδηγείται προς κομποστοποίηση.
– 8.800 τόνους προδιαλεγμένων αποβλήτων συσκευασίας που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή.
– 35.600 τόνους σύμμεικτων ΑΣΑ που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή και βιολογική επεξεργασία.
Ο ΧΥΤΑ Αμαρίου είναι ο μοναδικός χώρος υγειονομικής ταφής που εξυπηρετεί τους δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων και με τη δημιουργία του ΧΥΤΥ, εκτιμάται ότι οι ανάγκες του νομού θα καλυφθούν χωρίς προβλήματα για την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο χρόνος υλοποίησης των εργασιών είναι οι 18 μήνες. Σε ότι αφορά την κατασκευή του εργοστασίου την ευθύνη θα την αναλάβει ο ΕΣΔΑΚ με τη συμμετοχή του δημάρχου Αμαρίου και του πρόεδρου της ΑΜΑΡΙ Α.Ε, όπως ανέφερε ο κ. Μουρτζανός, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον πρώτο χρόνο ο ανάδοχος θα λειτουργεί το έργο για 1.5 χρόνο και στη συνέχεια η Αμάρι Α.Ε θα ζητήσει τη λειτουργία του. Σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση θα γίνει σύμβαση στην οποία θα μετέχει ο περιφερειακός ΦΟΣΔΑ της ΑΜΑΡΙ ΑΕ του δήμου Αμαρίου και του αναδόχου του έργου.
Στ. Αρναουτάκης: «Δικαίωση και επιβράβευση για την Περιφέρεια Κρήτης»
Δικαίωση και επιβράβευση για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί ο περιφερειακός της σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ στη Λότζια ανακοίνωσε τις αποφάσεις για προένταξη των δύο έργων για την κατασκευή μονάδων-εργοστασίων απορριμμάτων σε Χερσόνησο και Αμάρι με συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκ. ευρώ. Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε: «Παρέδωσα σήμερα στον πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και στον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ-δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη δυο αποφάσεις για προένταξη δύο έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αφορούν τη Χερσόνησο και το Αμάρι. Τα δύο εργοστάσια προϋπολογισμού 73,5 εκ. ευρώ και η διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από αύριο το πρωί ως δημόσιο έργο, κάτι πολύ σημαντικό, εξέλιξη που δικαιώνει την Περιφέρεια Κρήτης για ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό. Είναι μια δικαίωση όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Σκουρλέτης στέλνει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας ως προένταξη τα δύο αυτά έργα. Έχουμε λάβει την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού κ. Χαρίτση, τους κωδικούς από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τη δημοπράτηση και ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία από τους φορείς που θα υλοποιήσουν αυτά τα έργα» και πρόσθεσε: «Με όλο τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει για τη διασφάλιση των 108 εκ. ευρώ από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ και 10 εκ. ευρώ από το περιφερειακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης οι υλοποιήσιμοι στόχοι μας δεν σταματούν εδώ. Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων που είναι μέσα στην πρόταση που έχουμε κάνει για όλη την Κρήτη, ο επόμενος στόχος είναι να έχουμε και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που χρειάζονται όλοι οι δήμοι από απορριμματοφόρα, σταθμούς μεταφόρτωσης και ότι άλλο απαιτείται».
Η Περιφέρεια θα εκπονήσει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων των δήμων
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει και την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων των δήμων που θα ενσωματωθούν στον περιφερειακό σχεδιασμό, αν και δεν έγκειται στις αρμοδιότητες της.
«Αναλαμβάνουμε επίσης κάτι σημαντικό, αν και δεν είναι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει και κάνει όλα τα τοπικά διαχειριστικά σχέδια των δήμων. Εμείς θα ξεκινήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα για να τα κάνουμε στους υπόλοιπους δήμους όλα αυτά τα τοπικά διαχειριστικά σχέδια και μέσα σε δυο μήνες θεωρώ ότι μπορούν να ολοκληρωθούν ούτως ώστε αυτά θα είναι ενσωματωμένα με τον περιφερειακό σχεδιασμό. Ως Περιφέρεια για άλλη μια φορά μπαίνουμε μπροστά, διεκδικούμε τους πόρους και υλοποιούμε προς όφελος των πολιτών της Κρήτης» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Σημειώνεται ότι με βάση τον σχεδιασμό οφείλει ο κάθε δήμος να προχωρήσει στη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Ο στόχος του νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι άλλος από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την αύξηση της ανακύκλωσης, τη διαλογή στην πηγή και τη σωστή υγειονομική ταφή των απορριμμάτων έτσι ώστε να υπάρξει περιορισμός των σκουπιδιών, αύξηση της ανακύκλωσης και εξοικονόμηση πόρων.
Ο στόχος που έχει θέσει το αρμόδιο υπουργείο είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να υπάρξει μείωση τουλάχιστον 40% του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων που θα παράγονται και για τα οποία επίσης πρέπει να εξευρεθεί λύση.
Ικανοποίηση από το δημοτικό συμβούλιο Αμαρίου
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αμαρίου και το διοικητικό συμβούλιο της ΑΜΑΡΙ Α.Ε. Ο.Τ.Α μετά την ανακοίνωση στις 14-01-2016, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης από τον Περιφερειάρχη για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των 41,5 εκ ευρώ, για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει:
«Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια:
Α) Τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος παρά τις αντιξοότητες που υπήρξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με συνεχείς προσπάθειες, κατάφερε να φέρει σε πέρας την ένταξη του έργου, αρχικά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο στη συνέχεια θα ενταχθεί οριστικά σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μάλιστα με χρηματοδότηση μεγαλύτερη της αρχικά προβλεπόμενης.
Β) Τις προηγούμενες, τωρινές διοικήσεις και εργαζόμενους του ΕΣΔΑΚ και της Αμάρι ΑΕ, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ξεκίνησαν την προσπάθεια σύνταξης και ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες μελέτες για τη δημοπράτηση της μονάδας.
Γ) Την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή και όλους τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, που πίστεψαν στην κατασκευή του έργου και βοήθησαν ο καθένας από την πλευρά του στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.
Η δρομολόγηση του μεγάλου και σπουδαίου αυτού έργου αποτελεί την εγγύηση για την ποιοτική διαλογή, επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και εξασφαλίζει την περιβαλλοντική ηρεμία στην περιοχή.
Το Αμάρι και οι κάτοικοι του ανέλαβαν την υποχρέωση αυτή, γιατί μόνο με συνεργασίες και συνέργειες μπορούμε να δημιουργήσουμε τις σωστές και στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας».