Μετά την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου για την περιοχή της Σοχώρας από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της προμελέτης που αφορά το κτιριολογικό κομμάτι του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο. Ένα μεγάλο έργο πολιτισμού, που αναμένεται να στεγαστεί στο δυτικό παραλιακό μέτωπο, στο χώρο που σήμερα στεγάζονται τα ΚΤΕΛ. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η μουσειολογική μελέτη και μετά το «πράσινο φως» του ΚΑΣ με χρήματα που έχει ήδη ανακοινώσει ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, συνολικού ύψους 150.000 ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προμελέτη που αφορά το κτίριο. Το συνολικό κόστος της μελέτης ανέρχεται, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, στις 800.000 ευρώ, ενώ φαίνεται πως το προσεχές διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και υπουργείου Πολιτισμού για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης της μελέτη, με την ελπίδα αυτό να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο που σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου στην είσοδο του φρουρίου της Φορτέτζας, έχει κριθεί ακατάλληλο και για τον λόγο αυτό η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενέταξε στο ΕΣΠΑ ένα έργο προκειμένου να διαμορφωθεί η αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου στο ιστορικό κέντρο της πόλης και να μπορέσει να φιλοξενήσει μουσειακές εκθέσεις έως ότου υλοποιηθεί το νέο μουσείο. Ωστόσο, οι μουσειακές αυτές εκθέσεις για γραφειοκρατικούς λόγους, δεν θα λειτουργήσουν την καλοκαιρινή περίοδο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, παρά το Φθινόπωρο, καθώς υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις με τους διαγωνισμούς.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η κυρία Αναστασία Τζιγκουνάκη, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου: «Βρισκόμαστε ακόμα στη φάση του διαγωνισμού φορά που αφορά στην προμήθεια των προθηκών. Έχει ήδη γίνει η διαρρύθμιση του χώρου, ο οποίος έχει ανακαινιστεί, έχουν προσληφτεί οι συντηρητές για τα εκθέματα και περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ξεκινήσουμε τη μεταφορά τους. Το Φθινόπωρο θα μπορούν να λειτουργήσουν οι μουσειακές εκθέσεις στον Άγιο Φραγκίσκο, όπου θα μεταφερθούν ευρήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, αλλά και κάποια άλλα βυζαντινά, τα οποία δεν εκτίθενται σήμερα».
Υπενθυμίζεται ότι η διάρθρωση της έκθεσης που θα λειτουργήσει στον Άγιο Φραγκίσκο, θα γίνεται σε χρονολογικές ενότητες, στο πλαίσιο των οποίων θα εκτεθούν περίπου χίλια αντικείμενα, είτε τοποθετημένα σε προθήκες, είτε ελεύθερα στο χώρο, ενώ για την κατανόηση του ιστορικού πλαισίου και των εκθεμάτων θα αξιοποιηθούν σύγχρονα εποπτικά μέσα με το κατάλληλο πληροφοριακό υλικό.
Το Καλοκαίρι ολοκληρώνονται τα έργα σε μονή Αρκαδίου και Πρέβελη
Σε ό,τι αφορά το μουσείο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, το οποίο επίσης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, μέσα από τα εκθέματά του θα αναδειχτεί η ιστορία της σπουδαιότερης και ιστορικότερης Μονής της Κρήτης, που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Ελευθερίας και Αυτοθυσίας της Ευρώπης.
Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου είναι 550. 000 ευρώ και περιελάμβανε τη συντήρηση των κειμηλίων, τη δημιουργία προθηκών και την εξασφάλιση των απαιτούμενων μηχανισμών για τη δημιουργία σωστού μικροκλίματος μέσα στην αίθουσα έκθεσης. Η συμβατική ημερομηνία παράδοσης του έργου είναι στις 30 Ιουνίου.
Παράλληλα προχωρούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της Μονής Τιμίου Προδρόμου Πρέβελη στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, ενός σημαντικού μοναστηριακού συγκροτήματος. Το έργο αυτό αφορά την αναστήλωση της βορειοδυτικής πτέρυγας της Μονής Πρέβελη που αναστηλώνεται και είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Με βάση τη σύμβαση του έργου που επίσης υλοποιείται από το ΕΣΠΑ, το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να παραδοθεί έως τις 30 Ιουλίου.
Αναμένουν το φάκελο με τις διορθώσεις για τα τείχη της Φορτέτζας
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση του φακέλου, που θα αφορά στη μελέτη αποκατάστασης των τειχών του φρουρίου, για την οποία απαιτείται έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» και στη συνέχεια να αναζητηθούν χρήματα για την υλοποίηση του έργου. Ήδη έχουν ζητηθεί κάποιες βελτιώσεις και συμπληρώσεις στο φάκελο που έχει αποσταλεί και με την καθοριστική συμβολή της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασίας Τζιγκουνάκη, η οποία έχει τις γνώσεις και την εμπειρία, γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και το θέμα να τεθεί το δυνατόν συντομότερα σε συνεδρίαση του ΚΑΣ.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο προγραμματίζονται και άλλες παρεμβάσεις ευπρεπισμού του χώρου, αλλά κυρίως για την ασφάλειας των επισκεπτών σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογίας, με την οποία είναι σε στενή συνεργασία ο Δήμος Ρεθύμνου.
Ο στόχος του Δήμου είναι να εκπονήσει μια μελέτη που θα στοχεύει στην ανάδειξη και τον εξωραϊσμό του κάστρου της Φορτέτζας. Ένα αρχαιολογικό μνημείο που αποτελεί ένα πολιτιστικό θησαυρό για την πόλη και που χρήζει αμέσων παρεμβάσεων, ώστε αυτό να είναι ασφαλές. Η συντήρηση του κάστρου, η αποκατάσταση τμημάτων που είναι ακόμα και επικίνδυνα για τους επισκέπτες, η βελτίωση και αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου και ένα αναψυκτήριο, αποτελούν βασικές προτεραιότητες, που θα περιλαμβάνονται στη μελέτη.