Κυκλοφόρησε ως ένθετο στον Κυριακάτικο τύπο το πρόγραμμα εκδηλώσεων Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη (2014 – 2015). Περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ.
Ο αναγνώστης διαβάζοντας το πρόγραμμα διαπιστώνει ότι υπάρχουν κύκλοι με χρεώσεις που φθάνουν ακόμη και τα 225 ευρώ – 400 ευρώ. Με αυτές τις χρεώσεις είναι προφανές ότι λόγω της κρίσης ο κόσμος αδυνατεί να ανταποκριθεί και διερωτάται κανείς ποιος ο σκοπός ενός Ιδρύματος όταν αποκλείονται από τη γνώση πλειοψηφίες. Θα έπρεπε να ισχύει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, όλοι οι κύκλοι να είναι δωρεάν για τους φοιτητές και μαθητές και ένα συμβολικό ποσό για τους υπολοίπους. Με αυτό το ποσό καθώς και με τις χορηγίες θα πληρώνονται ομιλητές, καλλιτέχνες κλπ. Μόνο έτσι μπορεί να αποκτήσει ουσία και νόημα η αποστολή ενός Ιδρύματος.
Δεν γνωρίζω εάν δημοσιεύονται ισολογισμοί και τι αποτελέσματα δείχνουν αλλά όταν ένας οποιοσδήποτε μαικήνας συστήνει Ίδρυμα για τις τέχνες, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι μόνο με ανοιχτές πόρτες διαδίδεται ο πολιτισμός. Ειδικά για να προσελκύσει κάποιος τα νιάτα, ώστε να αξιοποιήσουν επωφελώς τον χρόνο τους πρέπει να τους αποδείξει με έργα (και όχι με λόγια) ότι έχει ελατήρια ανιδιοτελή.
Έτσι μόνο θα έχουμε θεατές και ακροατές με προσλαμβάνουσες παραστάσεις και ευαισθησίες που θα μπορούν να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν ό,τι βλέπουν και ακούνε. Η εισήγησή μου λοιπόν, είναι: «Ανοίξτε τις πόρτες στον Πολιτισμό». Διαφορετικά θα ισχύει το: «Αιδώς Αργείοι».
* Ο Γιώργος Τρανταλίδης είναι δικηγόρος (Αριστείδου 15, Πειραιάς)