Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κριθεί η φετινή τουριστική περίοδος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξενοδόχων και πρακτόρων του νησιού, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το μέλλον της σεζόν. Αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το πρώτο δίμηνο Απριλίου -Μαΐου σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις καταγράφουν άνοδο κατά 10%, οι ίδιοι δεν εμφανίζονται ευχαριστημένοι, επισημαίνοντας πως έγιναν γενναίες εκπτώσεις στο τουριστικό πακέτο, αφενός και αφετέρου ότι τα περιθώρια της αύξησης με δεδομένη τη συγκυρία και τον κλειστό ανταγωνισμό ήταν πολύ μεγαλύτερα.
Η εικόνα των κρατήσεων βελτιώνεται σημαντικά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να καταγράψουν υψηλές πληρότητες στην πλειοψηφία τους οι ξενοδοχειακές μονάδες.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι κρατήσεις από τη Γερμανία είναι αυξημένες, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η αγορά της Αγγλίας, ενώ οριακή αύξηση παρουσιάζει η παραδοσιακή για την Κρήτη σκανδιναβική αγορά. Αυτές τις ημέρες γίνονται και οι κρατήσεις από τις ανατολικές χώρες όπως η Πολωνία και η Σερβία. Ερωτηματικό παραμένει όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου η αγορά της Ρωσίας, καθώς αν και η κατάσταση με τη χορήγηση βίζας σταδιακά εξομαλύνεται και γίνονται δειλά δειλά κρατήσεις, όπως λένε οι Ρώσοι είναι επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, οπότε δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων του Νομού Στράτος Μπερέτης, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.»: «Οι αφίξεις των επισκεπτών στο Ρέθυμνο αυξάνονται μετά τις 10 Ιουνίου και η παρουσία τους θα είναι πλέον εμφανή στην πόλη. Οι κρατήσεις όμως που γίνονται μέχρι και το τέλος Μαΐου γίνονται με προσφορές που ξεκινούν από 15 έως και 30%, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι τα έσοδα θα είναι μειωμένα για τους επιχειρηματίες. Σε ό,τι αφορά τις αγορές τα στοιχεία από τη Γερμανία μας δείχνουν αύξηση, η Αγγλία κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα όπως και η Σκανδιναβία με οριακή αύξηση ενώ σιγά-σιγά ξεκινούν οι Πολωνοί και οι Σέρβοι. Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα πάμε καλά άρα εκτιμώ ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η σεζόν θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα», ενώ αναφερόμενος στους Ρώσους τόνισε: «Η κατάσταση στα ελληνικά προξενεία για τους Ρώσους επισκέπτες έχει εξομαλυνθεί σε κάποιο βαθμό, ωστόσο έχουμε σίγουρα απώλειες από τη ρωσική αγορά, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε. Γίνονται αυτή την ώρα κρατήσεις από Ρώσους τόσο για τον μήνα που διανύουμε όσο και για την υπόλοιπη σεζόν. Εκτός από τον Απρίλιο και τον Μάιο όπου οι κρατήσεις ήταν χαμηλότερες από πέρυσι».
Εν τω μεταξύ σημαντική αύξηση στις αφίξεις στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του έτους.
Συγκεκριμένα, τα Χανιά κατέγραψαν άνοδο των αεροπορικών αφίξεων κατά 48,4% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τους 87.360 επισκέπτες, ενώ το Ηράκλειο, που παραδοσιακά πρωταγωνιστεί στον όγκο των αεροπορικών αφίξεων, στο τετράμηνο κατέγραψε άνοδο 20,2% φτάνοντας τις 130.535 αφίξεις. Το 2015, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου προσγειώθηκαν 2,559 εκατ. τουρίστες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του νησιού Μιχάλης Βλατάκη, η αύξηση είναι πλασματική, δεδομένου ότι περιλαμβάνει μετακινήσεις των ίδιων των κρητικών, αλλά και επισκεπτών που επιλέγουν για τη διαμονή τους φιλικά ή οικογενειακά σπίτια. Ο ίδιος εμφανίστηκε προβληματισμένος και υποστήριξε ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η τουριστική σεζόν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κλείσει με θετικό πρόσημο της τάξεως του 10% σε ό,τι αφορά τις αριθμητικές αφίξεις, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση σε ό,τι αφορά τα έσοδα των επαγγελματιών.
Ειδικότερα, ο κ. Βλατάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» είπε: «Τα στοιχεία των αεροδρομίων περιλαμβάνουν και Έλληνες, ανθρώπους που μένουν σε σπίτια νόμιμα και παράνομα. Τα αξιόπιστα στοιχεία για εμάς, είναι τα δικά μας που αναφέρονται μόνο σε αυτούς που έρχονται με λεωφορεία και διαμένουν σε ξενοδοχεία. Και αυτή είναι η πραγματική οικονομία, που φορολογείται, που δίδει θέσεις εργασίας και που καταβάλλει στο κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα δικά μας λοιπόν τα στοιχεία δείχνουν, μέσο όρο, για Απρίλιο και Μάιο μια αύξηση της τάξεως του 10%. Με την πείρα μου υπολογίζω, ότι αν δεν αλλάξει κάτι θα είναι αριθμητικά η αύξηση 10% στην Κρήτη για όλη τη σεζόν, ενώ το γεγονός ότι γίνονται προσφορές, ότι αυξάνεται η φορολογία και όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είμαι καν σίγουρος αν θα υπάρχει αύξηση στα έσοδα των επιχειρήσεων. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει μια δυναμική, αλλά ο Τουρισμός είναι ευμετάβλητος. Θέλουμε να δούμε και πως θα κινηθεί η αγορά της Ρωσίας, όπου έχει εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση για τη χορήγηση βίζας, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι».
Στο 7,6%η αύξηση επισκεπτών στα αεροδρόμια της χώρας
Τα στοιχεία που συνέλεξε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγράφουν αύξηση 7,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τον απόλυτο αριθμό των αφίξεων στο διάστημα του Ιανουαρίου-Απριλίου να διαμορφώνεται σε 1,64 εκατομμύρια τουρίστες από 1,52 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.
Ξεχωρίζει η σημαντική άνοδος των αφίξεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, που διαμορφώθηκε σε 6,1%, με το συνολικό αριθμό των επισκεπτών να ξεπερνά τις 921 χιλιάδες. Αξιόλογη είναι και η άνοδος στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς προσέλκυσε 353,400 αφίξεις καταγράφοντας άνοδο 1,4%.
Τα Επτάνησα με τη σειρά τους κινούνται εξίσου δυναμικά, με τη Ζάκυνθο ωστόσο να προηγείται της Κεφαλονιάς με άνοδο 42,8% σε σχέση με το 31% που κατέγραψε το γειτονικό νησί σε ό,τι αφορά στις αεροπορικές αφίξεις το Α’ τετράμηνο του έτους.
Μύκονος και Σαντορίνη για μια ακόμη χρονιά φαίνεται ότι θα κινηθούν σε νέα ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, καθώς η Μύκονος κινήθηκε με άνοδο 90,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Σαντορίνη ξεπέρασε το 47%. Το 2015 στη Μύκονο προσγειώθηκαν 275.723 τουρίστες, ενώ στη Σαντορίνη 365.579.
Τα καλά νέα για τους ελληνικούς προορισμούς δε σταματούν μόνο στα στοιχεία των αεροδρομίων, αλλά συνεχίζονται και σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται το γεγονός αυτό σε δημοσιεύματα του ξένου τύπου.
Συγκεκριμένα το γερμανικό TravelTainment για το μήνα Απρίλη σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις
Σε ό,τι αφορά τώρα τις δράσεις του αρμόδιου υπουργείου με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως άλλωστε έχει σημειώσει και η αναπληρώτρια υπουργός Έλενα Κουντουρά, εντοπίζονται στις εξής:
-Στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
-Στη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την τουριστική τους ανάπτυξη
-Στην προώθηση-προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
-Στην ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών
-Στο άνοιγμα νέων αγορών
-Στην αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών
-Στην ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας για την άμεση αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη
-Στην βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία
-Στην ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης και την παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής.