Ρεκόρ δεκαετίας καταγράφει η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο σε επίπεδο Κρήτης, η οποία τις τελευταίες ημέρες αγγίζει τα 3.45 ευρώ το κιλό, τη στιγμή μάλιστα που οι προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο της τιμής είναι υψηλές. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, οι οποίοι είδαν φέτος την παραγωγή τους να αποκτά και πάλι αξία, ειδικά σε μία περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό την ύφεση στον αγροτικό κλάδο. Η πρόσφατη δημοπρασία που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσαράς στο Ηράκλειο άνοιξε το δρόμο για την τέλεση παρόμοιων διαδικασιών και από άλλους συνεταιρισμούς. Σύμφωνα με εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγών μέσω των δημοπρασιών η τιμή θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα και τα οικονομικά οφέλη θα αυξηθούν.
Η τρέχουσα σεζόν χαρακτηρίζεται «χρυσή» για το νησί της Κρήτης, καθώς από τη μία η τιμή κινείται ανοδικά και από την άλλη το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά παρθένο και σύμφωνα μάλιστα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η παραγωγή στο νησί πιθανότατα να ξεπεράσει του 140.000 τόνους. Οι συγκυρίες ωφέλησαν την ελαιοπαραγωγή του νησιού σε αντίθεση με ανταγωνίστριες χώρες, όπου αφενός ο δάκος και αφετέρου η ξηρασία οδήγησαν την παραγωγή σε χαμηλά επίπεδα με την ποιότητα μάλιστα να είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου συνολικά δεν θα παραχθούν περισσότεροι από 600.000 τόνοι.
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία ελαιολάδου στην Έμπαρο στο Ηράκλειο και η τιμή που θα διαμορφωθεί αναμένεται να καθορίσει και την τελική τιμή παραγωγού για την εφετινή σεζόν. Σίγουρα ο μεγάλος στόχος είναι να σπάσει το φράγμα των 4 ευρώ, όπως είχε γίνει την περίοδο 2003-2004. Στόχος για τους παραγωγούς του νησιού και η ενίσχυση της εξωστρέφειας και καλύτερη δυνατή παρουσία των ελαιοπαραγωγών στις διεθνείς αγορές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι καταγράφεται άνοδος και στο μέτωπο των εξαγωγών ελαιολάδου με τις μεγαλύτερες ποσότητες χύμα ελαιολάδου να εξάγονται προς την γειτονική Ιταλία.
Στην εφημερίδα μας μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άνοδο που καταγράφει η τιμή του ελαιολάδου επισημαίνοντας ότι διαδικασίες όπως αυτή της δημοπράτησης βοηθούν στην σταθεροποίηση της τιμής σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Ταυτόχρονα κάλεσε τους παραγωγούς να δείξουν υπομονή, ενώ έθεσε ως μεγάλο στόχο την τυποποίηση.
«Μετά και τη διαδικασία δημοπρασίας που έγινε στην Μεσσαρά η τιμή παραγωγού καταγράφει ανοδική τροχιά. Είναι μία καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό για τον κλάδο, ειδικά σε μία περίοδο που ο αγρότης της Κρήτης δοκιμάζεται από την υπερφορολόγηση. Θα πρέπει οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και παίξουν τον ρόλο τους και να σταθούν δίπλα στον παραγωγό. Το συμφέρον του παραγωγού της Κρήτης είναι αυτό το οποίο προέχει και εκεί θα πρέπει να δώσουμε βάση και εννοείται πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες δημοπρασίες για να ανέβει και άλλο η τιμή. Από όσο γνωρίζουμε υπάρχει ελαιόλαδο, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει διατεθεί. Μεγάλος στόχος βέβαια είναι η τυποποίηση προκειμένου και η τιμή να σταθεροποιηθεί και η ελαιοπαραγωγή να γνωρίσει ακόμα καλύτερες ημέρες. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται συντονισμένες ενέργειες, κοινή προσπάθεια και βέβαια υπομονή», υποστήριξε ο κ. Τζωρτζάκης.
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης μέσα από τα «Ρ.Ν.» επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε τέλη Μαΐου, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν διαθέσει το ελαιόλαδό τους, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η τιμή πιθανότατα το επόμενο διάστημα να αυξηθεί περαιτέρω.
«Η τιμή του ελαιολάδου είναι ικανοποιητική και η αλήθεια είναι ότι το περιμέναμε να έχουμε άνοδο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η τιμή για παράδειγμα στο Ηράκλειο κυμαίνεται στα 3.20-3.40 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν ακόμα πολλά αποθέματα, καθώς κάποιοι παραγωγοί που δεν είχαν ανάγκη τα χρήματα έχουν κρατήσει στους αποθηκευτικούς τους χώρους ποσότητες ελαιολάδου. Είναι πολύ ικανοποιητική αυτή η εξέλιξη, ωστόσο η τιμή παραγωγού θα πρέπει να σταθεροποιηθεί. Αυτό το οποίο λέμε εμείς είναι ότι μία τιμή κοντά στα 3 ευρώ θα ήταν ότι καλύτερο για τον παραγωγό της Κρήτης για τα επόμενα χρόνια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την τυποποίηση. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ισχύει ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης και ίσως οι τιμές να ανέβουν ακόμα περισσότερο. Αν η ζήτηση εξακολουθήσει να είναι μεγάλη, πολύ πιθανό η τιμή να ξεπεράσει το φράγμα των 3.50 ευρώ το κιλό. Η αγορά είναι ελεύθερη και θα ρυθμίσει από μόνη της τις τιμές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπιτάκης.