Σεβασμιότατε επίσκοπε Δορυλαίου και Καθηγούμενε της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, Δαμασκηνέ.
Σας απευθύνω την επιστολή αυτή επειδή διαβάζω ότι έχετε θέσει υποψηφιότητα για την ανάληψη της χηρεύουσας θέσης του μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.Το κάνω αυτή τη στιγμή, των επικείμενων αρχαιρεσιών, επειδή έχω εξαντλήσει πέντε και πλέον χρόνια προσπαθειών αποκατάστασης μιας αδικίας, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Απευθύνω την επιστολή σ’ εσάς κι όχι στους υπόλοιπους υποψήφιους επειδή εσείς είστε ο καθηγούμενης της Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, στην οποία εδώ και δέκα χρόνια συντελείται αυτή η αδικία, προς έναν πιστό στην Εκκλησία Ρεθεμνιώτη, τον Γιώργο Π. Εκκεκάκη.
Αναφέρω με λίγα λόγια περί τίνος πρόκειται, αν και γνωρίζετε το θέμα. Κι αυτό γιατί έχετε ενημερωθεί από τον ίδιο τον μητροπολίτη, την κενωθείσα θέση του οποίου διεκδικείτε σήμερα, αφού την αποκατάσταση της αδικίας είχε αναλάβει δημοσίως να διεκπεραιώσει εκείνος σε εκδήλωση που είχαμε διοργανώσει στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης στις 29-5-2017. Κι όπως μας είχε στη συνέχεια ενημερώσει, δεν το είχε κατορθώσει, επειδή η Μονή σας βρισκόταν τότε σε κατάσταση «εμπερίστατη», δύσκολη δηλαδή, επειδή βρισκόταν υπό τον έλεγχο κρατικών υπηρεσιών.
Εν ολίγοις: ο ερευνητής και βιβλιοσυλλέκτης Γιώργος Π. Εκκεκάκης είχε συμμετάσχει σε δημοπρασία στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1989. Στη δημοπρασία εκείνη είχε αγοράσει έναν κώδικα που γράφτηκε το έτος 1595 από τον λόγιο ιερομόναχο Ιερεμία Τζαγκαρόλο, τον ένα δηλαδή εκ των δύο κτητόρων της Μονής τής μετανοίας σας. Τον είχε γράψει πριν την ίδρυσή της και περιλαμβάνει έναν πανηγυρικό λόγο του ιερέα των Χανίων Γεωργίου Σκορδύλη Μαραφαρά. Σημειωτέον ότι η Μονή σας είχε ειδοποιηθεί από τον συμπολίτη μας για τη δημοπρασία, χωρίς όμως στη συνέχεια να συμμετάσχει.
Τον Αύγουστο του 1991 ο Γ. Εκκεκάκης είχε παρουσιάσει επιστημονικά τον Κώδικα αυτόν στο Ζ΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο στο Ρέθυμνο (βλ. Πεπραγμ. Ζ΄ Διεθν. Κρητολ. Συνεδρ., Β1, σ. 257-276) και στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2010, τον δώρισε στη Μονή σας. Στον Τύπο της εποχής διαβάζουμε:
«Έκπληκτοι έμειναν ο Ηγούμενος και οι Πατέρες τής Μονής Αγίας Τριάδος Χανίων όταν ο καθηγητής κ. Γεώργιος Εκκεκάκης από τό Ρέθυμνο κάτω απο άκρα μυστικότητα καί εντελώς αθόρυβα αποφάσισε να δωρήσει χειρόγραφο κώδικα τού 1595 μ.Χ, 988 σελίδων, τον οποίο είχε διακοσμήσει καί χρονολογήσει ο ένας εκ των δύο κτητόρων τής Μονής τής Ιεράς Πατριαρχικής καί Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος τών Τζαγκαρόλων Ιερεμίας καί το οποίο αποτελεί τεράστιο πνευματικό κειμήλιο το οποίο θα φιλοξενείται πλέον στό κειμηλιαρχείο τής Μονής. Σε δήλωσή του ο κ. Εκκεκάκης στον Ηγούμενο καί στην αδελφότητα τής Μονής ανέφερε ότι παραδίδω αυτό τό ιδιόγραφο τού κτήτορος τής Μονής σας μαζί με τήν οικογένεια μου ύστερα απὀ τηλεφωνική πειστική επικοινωνία πού είχαμε μέ τον π. Δαμασκηνό Λιονάκη, αδελφό τής Μονής σας καί παρότρυνση τού Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσσού κ. Ευγενίου, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα και με πολύ αγάπη».
Σεβασμιότατε. Θα αναρωτηθείτε ίσως τι είναι αυτό που με ωθεί να σας απευθύνω αυτή την επιστολή. Είναι αφ’ ενός η αίσθηση του δικαίου και αφ’ ετέρου η σχέση που διατηρούσα τα τελευταία χρόνια με τον αείμνηστο Κρητολόγο. Όπως εσείς στον εκκλησιαστικό χώρο έχετε τους πνευματικούς σας πατέρες (διαβάζω ως τέτοιον έχετε τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό), έτσι κι εγώ αναγνώριζα στο πρόσωπό του τον δικό μου. Έτσι, όταν το έτος 2016, που υπηρετούσα στα Χανιά ως Σχολικός Σύμβουλος, με είχε παρακαλέσει να επισκεφθώ το Εκκλησιαστικό σας Μουσείο, προκειμένου να διαπιστώσω αν η στοιχειώδης υποχρέωση της Μονής, να αναγράψει δηλαδή στην πληροφοριακή επιγραφή του Κώδικα την προσφορά του, είχε εκπληρωθεί, το είχα πράξει πάραυτα. Δυστυχώς αυτό δεν είχε συμβεί, όπως διαπίστωσα ότι δεν έγινε ούτε και τα επόμενα χρόνια, μέχρι τουλάχιστον πέρυσι, στις τρεις επόμενες επισκέψεις που έκανα. Έκτοτε δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοψίας από την πλευρά μου, αφού το Μουσείο δεν είναι επισκέψιμο κατά την χειμερινή περίοδο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχει αλλάξει κάτι.
Σας διαβεβαιώ ότι θα χαιρόμουν αν με διαψεύδατε εμπράκτως, έστω κι αν η αποκατάσταση έγινε τον τελευταίο καιρό, μετά από δώδεκα χρόνια, με την ευκαιρία της υποψηφιότητάς σας, αφού έτσι θα έχει επέλθει το επιθυμητό και πρέπον αποτέλεσμα. Σε αντίθετη περίπτωση σας παρακαλώ για την αποκατάσταση της αδικίας, γνωστού όντως ότι η αχαριστία αποτελεί όχι μόνο απρέπεια για την κοινωνία αλλά και εκκλησιαστικό αμάρτημα.
Σεβασμιότατε. Όπως το έγραψε ο Παντελής Πρεβελάκης για τους κατοίκους του τόπου του οποίου φιλοδοξείτε να αναλάβετε την εκκλησιαστική καθοδήγηση, οι Ρεθεμνιώτες «ήτανε πάντα αγαθοί, σεμνοί και συνάμα περήφανοι και διαβασμένοι». Γι’ αυτό κι έχουν πάντα ψηλά στη συνείδηση συμπατριώτες τους, όπως ο Γιώργος Π. Εκκεκάκης, κι ευχαριστιούνται όταν η προσφορά τους αναγνωρίζεται, τουλάχιστον από εκείνους που είναι σε θέση να την εκτιμήσουν.
Παρακαλώντας σας για τις δικές σας πρέπουσες ενέργειες.