Εμμένει στη θέση του ο Δήμος Αγίου Βασιλείου για την ίδρυση ενός αυτόνομου οργάνου, το οποίο θα διαχειρίζεται την περιοχή της Λίμνης Πρέβελη, η οποία παρά τα όσα έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί «ξέφραγο αμπέλι».
Παρά τον χαρακτηρισμό της ως φυσικού κάλλους αλλά και ως περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, παρά της παγκόσμια φήμη της ως επίσκεψιμος χώρος για χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως δε, παρά την καταστροφή που υπέστη το 2010, δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα η παραμικρή ουσιαστική μέριμνα για την προστασία της περιοχής, με αποτέλεσμα να απειληθεί και πάλι πριν μερικές εβδομάδες από πυρκαγιά.
Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου θεωρεί ως βασική αιτία της συγκεκριμένης ανεπάρκειας, που καταγράφεται, την εμπλοκή πολλών διαφορετικών φορέων με αρμοδιότητες που αναιρούν η μία την λειτουργία της άλλης με τελικό αποτέλεσμα την μη επίτευξη της παραμικρής προόδου σε ό,τι αφορά την ουσία του προβλήματος, που παραμένει άλυτο.
Μετά την πρόσφατη σύσκεψη, η συζήτηση για τη διαχείριση της περιοχής έμεινε «μετέωρη», καθώς το κράτος τα τελευταία χρόνια νομοθετεί για την κατάργηση φορέων και νομικών προσώπων, γεγονός, που προκαλεί ερωτηματικά αν τελικά δεχθεί το αρμόδιο υπουργείο την ίδρυση ενός νέου οργάνου.
Προκειμένου, να ξεκαθαριστεί το ζήτημα αυτό ζητήθηκε η γνώμη του νομικού συμβούλου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει μια πιο σαφής απάντηση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, κυρίως όμως, αν επιτρέπεται να ιδρυθεί ένας αυτοδιοικούμενος φορέας με τη σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι θα υπογράψουν μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση.
Το σχετικό ερώτημα υπέβαλε ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Τζανιδάκης, ο οποίος στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως Δήμος είναι ότι λόγω πολλών εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών στη περιοχή (Δήμος, Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Κτηματική Υπηρεσία) υπάρχει μια άναρχη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που σαν αποτέλεσμα έχει την υποβάθμιση της περιοχής αυτής.
Ως Δήμος έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα προσπαθώντας να βρούμε λύση για τη δημιουργία ενός τύπου φορέα διαχείρισης της περιοχής, ο οποίος θα ελέγχεται από συναρμόδιες του χώρου αυτού υπηρεσίες και να λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αποκλειστικός σκοπός Ν.Π.Ι.Δ. θα είναι η ορθολογική αξιοποίηση και εκμετάλλευση, η προστασία και η αειφόρος ανάπτυξη».
Ο ίδιος συνεχίζει στην επιστολή του αναφέροντας, ότι «Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στον Δήμο μας στις 3/7/2014 με τη συμμετοχή όλων των προαναφερόμενων υπηρεσιών συμφωνήθηκε ως Δήμος να αναλάβουμε τη σύνταξη συγκεκριμένης πρότασης για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού και στόχου, την οποία θα υποβάλλουμε στις υπηρεσίες για διαβούλευση. Συμπληρωματικά θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι για την προστασία της περιοχής αυτής έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς διάφορες διαχειριστικές μελέτες από τον Ο.Α.Δ.Υ.Κ. και τον Δήμο Φοίνικα» και καταλήγει, ότι «Με βάση όλα τα προαναφερόμενα παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε αν με το ισχύον νομικό πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός αυτόνομου οργάνου (με σύναψη προγραμματικής σύμβασης ή δημιουργία επιχείρησης ή ίδρυση εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή εταιρείας/επιχείρησης ειδικού σκοπού) από τις υπηρεσίες που προαναφέραμε συμπεριλαμβανομένων και των επιστημονικών φορέων ιδιωτικού δικαίου όπως το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης».
Την πυρκαγιά του 2010 ακολούθησαν… μόνο λόγια!
Ερωτηματικά υπάρχουν για το ποιες ήταν τελικά οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία της περιοχής της Λίμνης Πρέβελη μετά το 2010, καθώς τότε ειπώθηκαν πολλά αλλά επί της ουσίας δεν έγινε κάτι συγκεκριμένο μέχρι σήμερα.
«Έκτοτε πολλά ειπώθηκαν, πολλά γράφτηκαν, αλλά θεωρούμε ότι λίγα στο τέλος έγιναν» ισχυρίζεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με αντικείμενο την Πολιτική Προστασία στον Δήμο Αγίου Βασιλείου κ. Τζανιδάκης.
Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κρήτης τότε, διέθεσε για την περιοχή κάποιες πιστώσεις -υπήρξαν οι αποφάσεις δηλαδή- για τις περισσότερες, των οποίων είναι άγνωστο το αποτέλεσμα ως προς την αξιοποίησή τους.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγίου Βασιλείου, υπήρξαν οι αποφάσεις αλλά δεν έχει λάβει γνώση ο Δήμος για το αν εκταμιεύτηκαν τα χρήματα.
Ειδικότερα είχαν εγκριθεί 50.000,00 ευρώ για σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης βιότοπου Πρέβελη, με ανάδοχο τον Ο.Α.Δ.Υ.Κ. Τέτοια μελέτη δεν έχει παραδοθεί στον Δήμο.
Εγκρίθηκαν 450.000,00 ευρώ για σύστημα πυρόσβεσης βιότοπου Πρέβελη, με ανάδοχο τον Ο.Α.Δ.Υ.Κ. Δεν υπάρχει σήμερα σύστημα πυρόσβεσης.
Εγκρίθηκαν 50.000,00 ευρώ για συντήρηση μονοπατιών πρόσβασης στον βιότοπο Πρέβελη, με ανάδοχο τον Ο.Α.Δ.Υ.Κ. Σύμφωνα με τον κ. Τζανιδάκη τέτοιου είδους ενέργειες έγιναν μέχρι κάποιο βαθμό αλλά χωρίς να έχουν συνέχεια.
Τέλος εγκρίθηκαν 120.000,00 ευρώ για φύλαξη και καθαρισμό βιοτόπου Πρέβελη με ανάδοχο το Δασαρχείο, η τύχη των οποίων επίσης δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς, ενώ ως γνωστόν λίγες ημέρες πριν την τελευταία πυρκαγιά υπήρξε δήλωση από την προϊσταμένη της τοπικής Διεύθυνσης Δασών ότι δεν υπήρχαν χρήματα για καθαρισμούς και φύλακες.
Το πιο γνωστό πάντως και προφανώς σκανδαλώδες, που έχει συμβεί είναι η συνεχιζόμενη μη λειτουργία του συστήματος πυρανίχνευσης, το οποίο είχε τοποθετηθεί πριν την πυρκαγιά του 2010 και το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ.
Σχετικά ο κ. Τζανιδάκης δήλωσε, ότι «Δεν ξέρουμε από ποιους και πότε παρελήφθη και σε ποιους έστειλε απευθείας εικόνα από την περιοχή. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε και βλέπουμε είναι απομεινάρια, του συστήματος αυτού, που όπως μας ενημέρωσαν τον Απρίλιο του 2012 -μετά από επανειλημμένα έγγραφα ερωτήματά μας- είναι ότι οι τέσσερις υποσταθμοί που είχαν εγκατασταθεί βανδαλίστηκαν από αγνώστους που προφανώς δεν τους κατέγραψε η κάμερα. Το σύστημα πυρανίχνευσης της περιοχής θα πρέπει ή να ξαναστηθεί και να λειτουργήσει ή να απομακρυνθούν οι τέσσερις σκελετοί που ως απομεινάρια υπάρχουν στην περιοχή, οι οποίοι μόνο αρνητικά σχόλια προκαλούν».
Αναφερόμενος στη γενικότερη απραξία που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των εμπλεκομένων φορέων με την προστασία της Λίμνης Πρέβελη, ο αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου, σημειώνει ότι «Το 2011, είχαμε ζητήσει το ρόλο του φορέα διαχείρισης να τον αναλάμβανε ο Δήμος μας μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης που διαθέτουμε. Το αίτημά μας αυτό δεν έγινε δεκτό από την Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου», για να συνεχίσει λέγοντας, ότι «Αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, που για την αντιμετώπισή του στο παρελθόν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, χωρίς όμως κατάληξη και συγκεκριμένα ο τέως Δήμος Φοίνικα είχε εκπονήσει για την περιοχή του βιοτόπου Πρέβελη, μελέτη Φέρουσας Ικανότητας και Διαχείρισης Επισκεπτών, που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2006. Θέλουμε να πιστεύομαι, ότι έχει ολοκληρωθεί και η ειδική περιβαλλοντολογική μελέτη της περιοχής που εκπονούσε ο Ο.Α.Δ.Υ.Κ. προϋπολογισμού 50.000,00 ευρώ για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνης, με χρηματοδότηση που έγινε για το σκοπό αυτό 2010 από την τότε Περιφέρεια Κρήτης.
Οι δύο παραπάνω μελέτες, οι οποίες ενδεχομένως θα πρέπει να επικαιροποιηθούν, πιστεύομε ότι θα είναι η βάση, προκειμένου να δημιουργηθεί εργαλείο, το οποίο είναι απαραίτητο ώστε να πετύχουμε τον απαιτούμενο έλεγχο και να τύχει της ανάλογης προστασίας και ανάδειξης η περιοχή αυτή, εφόσον όλοι μαζί οι φορείς το συμφωνήσουν, ζητώντας τη βοήθεια και τη συμμετοχή και επιστημονικών φορέων όπως το Μεσογειακό Ινστιτούτο Χανίων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης».
Καταλήγοντας, ο κ. Τζανιδάκης αναφέρθηκε στο σύστημα πυρόσβεσης βιότοπου Πρέβελη, προϋπολογισμού 450.000,00 ευρώ, που για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνης είχε χρηματοδότηση το 2010 από την Περιφέρεια Κρήτης και την μελέτη του έργου την εκπονούσε ο Ο.Α.Δ.Υ.Κ., λέγοντας, ότι «Δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί αλλά είναι απαραίτητο και θα πρέπει να γίνει άμεσα». Ο ίδιος δήλωσε, ότι «Για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο εμείς ως Δήμος όπως και τα προηγούμενα χρόνια, συνδράμουμε στα μέτρα των δυνατοτήτων μας με εθελοντές την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο στην περιμετρική φύλαξη του χώρου και φροντίζουμε για την καθαριότητα του ανατολικού μονοπατιού και του φοινικοδάσους με δικό μας προσωπικό δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, μετά την πρόσφατη σύσκεψη των φορέων το Δασαρχείο επέτρεψε και καθαρίσαμε με δικά μας μέσα και έξοδα το αναδασωτέο τμήμα.
Όμως και η Διεύθυνση Δασών θα πρέπει να διασφαλίσει με την συνδρομή των Αστυνομικών και Λιμενικών αρχών την καθημερινή απαγόρευση διαμονής ατόμων εντός της προστατευόμενης περιοχής, ενώ από την Ιερά Μονή Πρέβελη θα πρέπει να ζητηθεί η συνδρομή της για τον καθαρισμό με δικό της προσωπικό, του δυτικού μονοπατιού που οδηγεί στον βιότοπο και η διασφάλιση της πληρότητας με νερό της δεξαμενής που βρίσκεται πριν το Μοναστήρι».