Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η χθεσινή κακοκαιρία στο λιμάνι του Ρεθύμνου, το οποίο για πολλοστή φορά πλημμύρισε, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι η ένταση των οποίων έφτασε ακόμα και τα 10 μποφόρ, προκάλεσαν τεράστιους κυματισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα να αποκολληθούν τμήματα του τοιχίου και η θάλασσα κυριολεκτικά να καλύπτει το χώρο του πάρκινγκ της περιοχής. Το δάπεδο στο μεγαλύτερο μέρος του χώρου στάθμευσης έχει ξηλωθεί, με τις ογκώδεις πέτρες να έχουν διασκορπιστεί σε αυτό, ενώ ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή και στο κουβούκλιο που βρίσκεται στην είσοδο (ταμείο).
Παράλληλα, ζημιές υπέστη και ο χώρος μπροστά από το εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου, το οποίο σάρωσαν οι θυελλώδεις άνεμοι, σε συνδυασμό με τη νεροποντή. Τα μηχανήματα του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων καταστράφηκαν, οι πινακίδες οδοσήμανσης διασκορπίστηκαν στους δρόμους και οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές για την καταστροφή που συντελέστηκε στην περιοχή.
Μια περιοχή απροστάτευτη, που σχεδόν κάθε χρόνο παραδίδεται στο έλεος της κακοκαιρίας και παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες επί τούτου έργο προστασίας του προσήνεμου μόλου συνολικού ύψους περίπου 100.000 ευρώ, με χρήματα που είχε εξασφαλίσει από το αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αποδείχτηκε πως αυτό δεν είναι αρκετό.
Σύμφωνα μάλιστα με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, το έργο αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκε, αφορούσε το διπλανό κομμάτι από εκείνο που αποκολλήθηκε από την προχθεσινή κακοκαιρία. Υπενθυμίζεται ότι μέρος της μιας από τις δυο μελέτες που χρηματοδότησε και εκπονούνται με χρήματα της Περιφέρειας Κρήτης, αφορούσαν όλο το τμήμα του προσήνεμου μόλου, ωστόσο είναι γνωστό και κατανοητό απ’ όλους ότι το έργο αυτό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι οι μελέτες του είναι ακόμα σε εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωσή τους θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίησή του.
Για πρωτοφανή καταστροφή έκανε λόγο μιλώντας στα «Ρ.Ν» η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, η οποία ανέφερε ότι ήδη σήμερα θα έχουν συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, ζητώντας τη συνδρομή της την οικονομική, καταθέτοντας της μια μελέτη που έχει το Λ.Τ. για άμεσες παρεμβάσεις στην περιοχή, συνολικού προϋπολογισμού 1.5 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστικά, η κυρία Κουτσαλεδάκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Στο πάρκινγκ του εμπορικού λιμανιού τμήμα του τοιχίου λόγω των θυελλωδών βορειοδυτικών ανέμων, αποκολλήθηκε, προκλήθηκε αστοχία και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλο το δάπεδο, καθώς τμήματα του τοιχίου έφτασαν μέχρι και την είσοδο του Λιμεναρχείου. Από κάτω υπάρχει ένα βάθος περίπου 8 μέτρων και λόγω των ανέμων δημιουργήθηκαν τα έντονα αυτά προβλήματα. Μηχανήματα του Δήμου σε συνεργασία με εργολάβους, μάζεψαν τις ογκώδεις πέτρες από το δρόμο, δεν κατέστη εφικτό όμως να μπουν στο χώρο του παρκινγκ, γιατί οι κυματισμοί ήταν ακόμα τεράστιοι. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε και τα φρεάτια, γιατί έρχεται νέα κακοκαιρία στις 20 Γενάρη. Έχουμε προγραμματίσει συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, καθώς σαν Λ.Τ. έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο για βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, ώστε να μην είναι εκτεθειμένο το τμήμα, τουλάχιστον του τοιχίου του παρκινγκ. Το έργο που έγινε πέρυσι αφορούσε σε διπλανό κομμάτι, με αποτέλεσμα αυτή τη φορά να έχουμε πρόβλημα σε όμορο τμήμα. Θα ζητήσουμε την βοήθεια της Περιφέρειας, ώστε να γίνει ένα τοιχίο συνολικά για την υποστήριξη του προσήνεμου μόλου και όχι τμηματικά. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι τεράστιο, είναι σοβαρό και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλάξουμε την περιοχή».
Τεράστιες ζημιές στον Δήμο Αμαρίου
Τεράστιες ζημιές με κατολισθήσεις και βροχοπτώσεις, καταγράφηκαν σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού και στο φαράγγι του Κοτσιφού. Σοβαρότερα ήταν τα προβλήματα που κατεγράφησαν στον Δήμο Αμαρίου, όπου καταστράφηκαν ολοσχερώς δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, αντλιοστάσια, ενώ σε κακή κατάσταση βρίσκονται οι περισσότεροι αγροτικοί δημοτικοί και επαρχιακοί δρόμοι στους οποίους η κυκλοφορία των Ι.Χ. διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία. Οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν πληγές, ενώ ο Δήμος Αμαρίου με έγγραφό του προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κρήτης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, αλλά και την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, ζητά άμεση οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Χαρακτηριστικά στην επιστολή που υπογράφει ο δήμαρχος Αδάμ Παραδεισανός αναφέρεται: «Κατά τις ημερομηνίες 6, 7 και 8 Ιανουαρίου 2015, ο Δήμος Αμαρίου επλήγη από χιονοθύελλα ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Η προσπάθεια του Δήμου για εκχιονισμό, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό οδικό δίκτυο κατά τις ημερομηνίες 7 και 8 του μηνός. Στη συνέχεια ο Δήμος ασχολήθηκε έως τις 11-1-2015, για τον εκχιονισμό της εσωτερικής οδοποιίας των οικισμών του, προκειμένου ο πληθυσμός να απεγκλωβισθεί και να υπάρχει δυνατότητα μετάβασης των μαθητών στα Σχολεία. Πριν ακόμα εκτιμηθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις χιονοπτώσεις ακολούθησε στις 13-1-2015 έντονη καταιγίδα καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και σήμερα 14-1-2015.
Αυτά τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα:
1. Με τις χιονοπτώσεις:
• Από τις χαμηλές θερμοκρασίες να σπάσουν τα δίκτυα ύδρευσης εντός των οικισμών και να μην έχουν ύδρευση τα νοικοκυριά.
• Να έχουμε ζημιές στα αντλιοστάσια ύδρευσης των οικισμών.
• Ζημιές στα αρδευτικά δίκτυα της περιοχής.
• Να προκληθούν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στην αγροτική οδοποιία και
2. Με την καταιγίδα που ακολούθησε προκλήθηκαν:
• Απότομο λιώσιμο του χιονιού, δημιουργώντας μεγάλη παροχή νερού και σε συνδυασμό με την νεροποντή πολλαπλασιάστηκε ο όγκος και η ταχύτητα εκροής του, με αποτέλεσμα οι αγροτικοί δρόμοι να μετατραπούν σε ρέματα, που οδήγησαν τα νερά στα ποτάμια. Μετά από αυτό η αγροτική οδοποιία του Δήμου έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
• Καταστράφηκαν ποιμνιοστάσια.
• Ο Πλατύς ποταμός φούσκωσε και μη μπορώντας η διατομή του να δεχθεί όλη αυτή την παροχή, δημιουργήθηκε κατάκλιση εκατέρωθεν της κοίτης του, προξενώντας ολική καταστροφή στην παρακείμενη αγροτική οδοποιία και σε ιδιώτες καλλιεργητές (αφαίρεση ελαιοκάρπου).
• Σε πολλούς οικισμούς του Δήμου όπου η δόμησή τους έχει γίνει σε επικλινές έδαφος, πλημμύρισαν τα υπόγεια των κατοικιών με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος των πληγέντων.
Όλες οι παραπάνω ζημιές που αναφέρονται σε έργα καταγράφηκαν από τους τεχνικούς του Δήμου Αμαρίου και εκτιμώνται σε προϋπολογισμό:
• Αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης και άρδευσης 150.000,00 ευρώ.
• Αποκατάσταση δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας 500.000,00 ευρώ.
• Αναγκαιότητας κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων 300.000,00 ευρώ.
Ο Δήμος Αμαρίου είναι ορεινός και μειονεκτικός, και δεν διαθέτει ίδιους πόρους για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Παρακαλούμε για την άμεση οικονομική ενίσχυση του Δήμου Αμαρίου, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα αποκατάστασης των ανωτέρω αναφερομένων ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών».