Σε έξαρση βρίσκεται αυτή την περίοδο η ιλαρά και στην Ελλάδα με συνέπεια όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και του Ρεθύμνου, να είναι σε διαρκή ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτακτα περιστατικά.
Και ενώ στην τελευταία έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση απευθύνοντας έκκληση ώστε να ενταθούν οι εμβολιασμοί, η λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εμφανίσθηκε καθησυχαστική, συνιστώντας όμως στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται, αλλά αντιθέτως να μεριμνήσουν ώστε να εμβολιαστούν έγκαιρα σε περίπτωση που αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Η ίδια μάλιστα ανέφερε ότι τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται φέτος σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, είναι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που παρατηρήθηκε και πέρυσι. Πρόβλημα το οποίο -όπως είπε- έγινε ιδιαίτερα αισθητό και στο Ρέθυμνο, δεδομένου ότι αρκετά ήταν τα περιστατικά που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, μέχρις ότου να βελτιωθεί πλήρως η κατάσταση της υγείας τους.
Στο σημείο αυτό μάλιστα η κα Ιωαννίδου παρατήρησε τα εξής: «Είναι δύο χρόνια τώρα που έχουμε το ίδιο πρόβλημα, λόγω των μη εμβολιασμένων παιδιών. Υπάρχει επιδημία στην Ευρώπη, υπάρχει και στην Ελλάδα. Πέρυσι είχαμε αρκετά κρούσματα και στο Ρέθυμνο και φέτος η οδηγία που έχει εκδοθεί είναι ότι πρέπει να εμβολιάζονται όλοι όσοι δεν έχουν τεκμηριωμένη ανοσία, δηλαδή, όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970.
Τώρα, αν τα παιδιά είναι εμβολιασμένα τότε δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, αλλά επειδή το εμβόλιο ουσιαστικά δεν κάλυψε εκείνη τη γενιά -πριν το 1970- όλοι θεωρούνται άνοσοι, διότι κολλούσαν οι πάντες, είχαν δηλαδή, φυσική ανοσία, καθώς η νόσος της ιλαράς είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος. Ωστόσο, μετά το 1970 άλλοι εμβολιάζονταν και άλλοι όχι, οπότε «έπεσε» η επίπτωση της νόσου. Άρα, δεν κολλούσαν εύκολα και έτσι υπάρχουν άνθρωποι που είναι επίνοσοι, δηλαδή, δεν έχουν ανοσία και μπορεί να κολλήσουν. Άρα, όσο πιο μεγάλος είσαι, όσο έχεις πεσμένη ανοσία δηλαδή, τόσο πιο μεγάλο κίνδυνο διατρέχεις».
Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου εξήγησε ότι όσοι έχουν «περάσει» την ιλαρά, θεωρούνται άνοσοι, όπως επίσης στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται και όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Ερωτηθείσα επίσης, για το τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς προκειμένου τα παιδιά τους να μην νοσήσουν, απάντησε χαρακτηριστικά πως το μόνο «αντίδοτο» είναι ο εμβολιασμός. «Αν το παιδί είναι εμβολιασμένο τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως. Αρκεί βέβαια να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, όχι μόνο την μία», ανέφερε.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού όταν κάποιος είναι εμβολιασμένος. Ο φόβος είναι για τους ενήλικες ή τα παιδιά που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή για τους ενήλικες που δεν έχουν περάσει την ιλαρά. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο πιο δύσκολα την περνάς διότι μπορεί να υπάρξουν και επιπλοκές».
Και ενώ γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τις επιπτώσεις που έχει η νόσος της ιλαράς στους σημερινούς σαραντάρηδες και άνω, η γιατρός Ελένη Ιωαννίδου έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί πριν από την δεκαετία του ’70, δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να ανησυχούν. Και αυτό διότι, μιας και πρόκειται για μία μεταδοτική νόσο σημαίνει ότι σχεδόν το 99% των πολιτών που γεννήθηκε πριν από το 1970, θεωρείται σίγουρο ότι θα έχει νοσήσει.
Μέχρι και χθες πάντως, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν έχει νοσηλευτεί κανένα κρούσμα της ιλαράς, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, που ήταν αρκετοί οι πολίτες που κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν. «Πέρυσι ευτυχώς στο Ρέθυμνο δεν είχαμε θανάτους εξαιτίας της νόσου. Είχαμε όμως, μεγάλη ταλαιπωρία σε ασθενείς που λόγω της κατάστασης της υγείας τους δυσκολεύτηκαν αρκετά μέχρις ότου να το ξεπεράσουν», συμπλήρωσε η κα Ιωαννίδου.
Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Στην τελευταία έκθεση που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μεταξύ άλλων κάνει λόγο για 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αριθμό υπερδιπλάσιο -όπως αναφέρεται- από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που ήταν 44.175 (κρούσματα) και ήδη υψηλότερο από εκείνον ολόκληρης της περασμένης χρονιάς που άγγιζε τα 84.462 κρούσματα.
Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός επισημαίνει ότι βάσει των δεδομένων που έχει για το 2018, παύει πλέον να θεωρεί την Ελλάδα (και τρεις ακόμα χώρες), ως χώρα όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί». Μάλιστα πέρυσι για την Ελλάδα καταγράφηκαν 2.193 κρούσματα, ενώ φέτος από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα έχουν καταγραφεί άλλα 28.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το πρώτο εξάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 37 θάνατοι εξαιτίας της ιλαράς και 74 το 2018, ενώ στα περισσότερα κρούσματα, οι ασθενείς είναι κάτω των 19 ετών (60% του συνόλου). Πάντως, σε παγκόσμια κλίμακα η ιλαρά εκτιμάται ότι στοίχισε 109.000 ζωές το 2017, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.