Αντίθετος με τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα Ελλάδας, όπως προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνει ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση τόνισε πως δημιουργούνται σοβαρά πρακτικά και λειτουργικά ζητήματα για τον δήμο Ρεθύμνου, ο οποίος αποτελεί μια από τις πολλές περιοχές δήμων της χώρας που δεν διαθέτει υποκατάστημα, γεγονός που συνεπάγεται τεράστια ταλαιπωρία και γραφειοκρατία για τους συναλλασσόμενους με τον δήμο Ρεθύμνου, αλλά και τους υπαλλήλους του.
Ο ίδιος συντάσσεται με την απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ώστε να αποφασίσει η δικαιοσύνη για τη συνταγματικότητα της σχετικής απόφασης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Ρ.Ν.», ο Γιώργος Μαρινάκης τόνισε:
«Από ότι γνωρίζω το θέμα απασχολεί την ΚΕΔΕ, γίνονται συζητήσεις στο συμβούλιο και αποφάσισαν να συναντηθούν με τον υπουργό γιατί υπάρχουν θέματα κυρίως συνταγματικότητας. Για τον δήμο Ρεθύμνης και για άλλους δήμους το θέμα δεν έχει να κάνει με εμμονές, έχει να κάνει με τις λειτουργίες. Για παράδειγμα η Τράπεζα Ελλάδος δεν έχει υποκατάστημα στο Ρέθυμνο. Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία στις συναλλαγές μας, ταλαιπωρία στους συναλλασσόμενους μαζί μας. Πού είναι η αυτονομία των δήμων όταν δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα χρήματα τα οποία έχουμε. Υπάρχουν πρακτικά θέματα, υπάρχουν και θέματα συνταγματικής φύσης. Αυτά από ότι γνωρίζω η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει και να προσβάλλει τη νομιμότητα της απόφασης. Το βέβαιο είναι ότι αν βγουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τις απόψεις της ΚΕΔΕ, τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, αν πάλι κριθεί ότι αυτό είναι νόμιμο, εμείς σαν δήμοι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τη νομιμότητα. Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό και δεν έχει καμία πρακτική ωφελιμότητα όλο αυτό το θέμα, ιδίως για τις περιοχές που δεν υπάρχουν καταστήματα της Τράπεζας Ελλάδας.
Σε ότι αφορά τους ΚΑΠ, αν τους βάζουν στην Τράπεζα της Ελλάδας, στην ουσία πιέζουν διά αυτού του τρόπου προς την κατεύθυνση, ένα σοβαρό ποσό να διαχειρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό όμως έχει πολλά τεχνικά θέματα. Στο Ρέθυμνο για παράδειγμα η μισθοδοσία καταβάλλεται σε συγκεκριμένη τράπεζα και οι αναλήψεις γίνονται ηλεκτρονικά από τους υπαλλήλους μας, οι οποίοι και αυτοί δεν ταλαιπωρούνται και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις συναλλαγές τους. Με την ΤτΕ δεν θα μπορεί να συμβαίνει αυτό. Θα πρέπει να κάνουν ανάληψη των χρημάτων για να πάνε να κάνουν την κατάθεση σε άλλη ιδρωτική τράπεζα, δηλαδή μια ταλαιπωρία ολόκληρη και μια γραφειοκρατία που είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες. Στην ουσία το κράτος κάνει έμμεσο δανεισμό. Επειδή με τα ομολογά τα οποία εκδίδει δανείζεται με ένα υψηλό επιτόκιο διά του τρόπου αυτού στην ουσία αυτοδανείζεται από τα χρήματα των δήμων, των φορέων δημοσίων διακυβέρνησης. Θεωρώ ότι το καλύτερο είναι η απόφαση της ΚΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης της κυβερνώσης. Εμείς δεν αντιδικούμε με κανένα υπουργείο, σκεφτόμαστε τα πρακτικά, λειτουργικά αλλά και τα θέματα νομιμότητας ζητήματα τα οποία προκύπτουν από αυτή την απόφαση».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση οι δήμοι υποχρεώνονται:
α) Να ανοίξουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης (δηλαδή έως 21-02-2019)
β) Να μεταφέρουν, εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα στον λογαριασμό τους στην Τράπεζα της Ελλάδος
γ) Τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που κατανέμονται στους ΟΤΑ θα αποδίδονται, από 01/03/2019, υποχρεωτικά στον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.