Μπορεί τα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο να φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξα και οι εκτιμήσεις να αναφέρονται σε αύξηση των κρατήσεων και των εισπράξεων, σε σχέση με την περσινή σεζόν, ωστόσο οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έκθεση του Βερολίνου, οι περισσότεροι από τους ξενοδόχους που βρέθηκαν εκεί θεωρούν πως τα όρια ανταγωνιστικότητάς τους ενόψει και της επανάκαμψης της ζήτησης τουρκικών και αιγυπτιακών προορισμών έχουν εξαντληθεί.
Υψηλή φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, τέλος διαμονής, αυξημένος οριζοντίως ΦΠΑ και φόροι αλληλεγγύης και λοιπές επιβαρύνσεις έχουν εξανεμίσει κάθε περιθώριο μείωσης των τιμών στα ελληνικά τουριστικά πακέτα.
Και αυτά τη στιγμή που οι μέχρι πρότινος απόντες ανταγωνιστικοί μεσογειακοί προορισμοί, όπως η Τουρκία αλλά και η Αίγυπτος και η Τυνησία, επανακάμπτουν δριμύτεροι και με επιθετικές τιμολογιακές πολιτικές. Αυτή, άλλωστε, η υπερφορολόγηση είναι και η δεύτερη σοβαρή απειλή.
Ειδικότερα, ήταν κοινώς αποδεκτό ότι την περσινή χρονιά η Ελλάδα επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση που επικρατούσε σε Αίγυπτο και Τουρκία, με αποτέλεσμα να υποδεχτεί ένα σημαντικά αυξημένο αριθμό επισκεπτών.
Φέτος, η Τουρκία και η Αίγυπτος, δύο από τις ισχυρότερες ανταγωνίστριες της Ελλάδας, επανέρχονται δυναμικά στην τουριστική αγορά.
Βάσει των στοιχείων για την προηγούμενη χρονιά, οι δύο χώρες εισέρχονται σε φάση ανάκαμψης έπειτα από περίοδο αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων και πολιτικών ανακατατάξεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο ενδεκάμηνο του περυσινού έτους επισκέφθηκαν την Ελλάδα 26,632 εκατ. τουρίστες και η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Επίσης την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,7% σε σχέση με το 2016 και διαμορφώθηκαν στα 14,4 δισ. ευρώ.
Η βελτίωση όμως της τουριστικής κίνησης στην Τουρκία και στην Αίγυπτο το 2017 αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών ανήλθε το 2017 στα 32 εκατ. έναντι 25,2 εκατ. το 2016, τη χρονιά που στιγματίστηκε από αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις και από την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτά τα γεγονότα έπληξαν έναν από τους ισχυρούς πυλώνες της τουρκικής οικονομίας, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε 30% σε σύγκριση με το 2015.
Την ίδια στιγμή σημαντική είναι και η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου στην Αίγυπτο, δεδομένου ότι το σύνολο των τουριστικών εσόδων αυξήθηκε το 2017 κατά 123,5%, στα 7,6 δισ. δολ., σε σύγκριση με το 2016, όπως ανέφερε τον προηγούμενο μήνα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Επιχειρηματίες του κλάδου εξηγούν πως τόσο η κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, όσο και ο νέος φόρος στη διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που επιβλήθηκε φέτος και θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους πελάτες των καταλυμάτων, θα «κοστίσουν» ακριβά στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και μακροπρόθεσμα θεωρείται πως θα επηρεάσουν και τις εισπράξεις.