Τις έντονες αντιδράσεις της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να θέσει σε ισχύ από φέτος τον νόμο για το «Νέο Λύκειο». Οι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουν λόγο για συνέπειες καταστροφικές για το δημόσιο σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία γενικότερα.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕΡ τονίζει: «Παρά τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των Συλλόγων Γονέων, το υπουργείο Παιδείας επιμένει να θέσει σε εφαρμογή από φέτος τον νόμο για το «Νέο Λύκειο» με προαγωγικές εξετάσεις από Τράπεζα Θεμάτων αλλά και με αύξηση του βαθμού προαγωγής από τάξη σε τάξη.
Τα αποτελέσματα του «Νέου» συστήματος θα είναι καταστροφικά για το δημόσιο σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία με πρώτα θύματα τους ίδιους τους μαθητές.
Η Τράπεζα Θεμάτων άνοιξε μόλις δυο μέρες πριν τις εξετάσεις και μάλιστα ενώ είχαν ήδη λήξει τα μαθήματα στα σχολεία, με αποτέλεσμα οι μαθητές να ψάχνουν απελπισμένοι βοήθεια πάνω σε θέματα που, πέρα από τα λάθη και τις ασάφειες, φτάνουν σε δυσκολία τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου. Πρόκειται για θέματα που περισσότερο θα ταίριαζαν σε μαθητικούς επιστημονικούς διαγωνισμούς και έχουν στόχο να «κόψουν» και όχι να ελέγξουν τον βαθμό αφομοίωσης, κατανόησης των αντικειμένων. Είναι προφανές ότι αυτή η λογική σπρώχνει τους μαθητές και τις οικογένειές τους να αναζητήσουν βοήθεια στα φροντιστήρια από την Α’ Λυκείου και σε ακόμα περισσότερα μαθήματα.
Ο βαθμός αυτών των εξετάσεων θα προσμετράται για την εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, παρόλο που υπάρχουν σχολεία όπου η ύλη των μαθημάτων καλύφτηκε τυπικά, ενώ υπάρχουν άλλα όπου δεν καλύφτηκε λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τεράστιο άγχος και πίεση στους μαθητές μας, δικαιολογημένη ανασφάλεια, απογοήτευση, αποστροφή προς το Σχολείο και τελικά εγκατάλειψη. Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου και για αυτό εισάγει τη λογιστική αντίληψη ότι τα σχολεία πρέπει να ξεσκαρτάρουν τους «προβληματικούς» μαθητές αλλά και το αντίστοιχο προσωπικό. Με αυτόν το στόχο δημιουργεί έναν ακόμα μηχανισμό, που θα αυξάνει τη σχολική αποτυχία ρίχνοντας την ευθύνη στον ίδιο τον μαθητή.
Άραγε ποιος πιστεύει ότι το υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρεται για την ποιότητα εκπαίδευσης των παιδιών μας, τη στιγμή που ανακοινώνει το περιεχόμενο της Τράπεζας Θεμάτων και εκ των υστέρων αποκαλύπτεται ότι περιέχει λανθασμένα θέματα ή εκτός ύλης; Αυτό και μόνο, είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία το υπουργείο προσεγγίζει τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Η επιτροπή που υποτίθεται ότι θα έλεγχε την καταλληλότητα των θεμάτων, χρηματοδοτήθηκε με 1.500.000 ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για να ελέγξει τι; Είναι ντροπή, μέσα σε όλο αυτό το αίσχος, να ακούμε τη διοίκηση να εκφράζει την ικανοποίησή της επειδή «η μετάδοση των θεμάτων έγινε κανονικά». Λες και η αποκλειστική αποστολή του εκπαιδευτικού συστήματος είναι η μετάδοση των θεμάτων. Τους απασχολεί το γεγονός ότι το σχολείο απωθεί όλο και περισσότερο τους μαθητές; Τους ενδιαφέρει το τι μαθαίνουν τα παιδιά και ποιο είναι το μέλλον τους;
Αν το υπουργείο Παιδείας επιμείνει στην εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι απολύτως υπεύθυνο για τα καταστροφικά αποτελέσματα, από παιδαγωγική, μαθησιακή και κοινωνική άποψη, που θα προκύψουν. Αναλαμβάνοντας έστω και την τελευταία στιγμή τις ευθύνες του πρέπει να αποσύρει την Τράπεζα Θεμάτων και τον συγκεκριμένο τρόπο προαγωγής των μαθητών.
Σαν εκπαιδευτικοί χρειάζεται με παιδαγωγική και κοινωνική ευαισθησία να περιφρουρήσουμε την επαγγελματική μας υπόσταση αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα και την ψυχική υγεία των μαθητών μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκδιωχθούν οι μαθητές, κυρίως από τις λαϊκές οικογένειες, από την εκπαίδευση και να οδηγηθούν στην εφήμερη κατάρτιση και την απλήρωτη μαθητεία, βορά στα χέρια των εργοδοτών.
Την απάντηση πρέπει να δώσει το εκπαιδευτικό κίνημα μαζί με μαθητές και γονείς, μαζί με όλη την κοινωνία».