Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός δεύτερου τμήματος τεχνολογικής κατεύθυνσης στο τρίτο πανεπιστήμιο που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στο νησί, επαναλαμβάνουν οι θεσμικοί του Ρεθύμνου, οι οποίοι εκφράζουν τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες τους για το πόρισμα που συνέταξε η επιστημονική επιτροπή που είχε συστήσει ο υπουργός Παιδείας για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς σε αυτό δεν προβλέπεται κάτι σχετικό.
Το πόρισμα της επιτροπής που κατατέθηκε στον υπουργό, όπως δημοσίευσαν και χθες τα «Ρ.Ν.», προβλέπει τη δημιουργία πέντε σχολών και 15 τμημάτων εκ των οποίων μόλις ένα -αυτό που ήδη υπάρχει (το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας)- θα λειτουργήσει στο Ρέθυμνο αναβαθμισμένο σε πολυτεχνική σχολή πενταετούς φοίτησης. Παρά το γεγονός ότι στο νέο πανεπιστήμιο με βάση το πόρισμα της επιτροπής, προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία τριών νέων τμημάτων, κανένα από αυτά δεν αφορά το Ρέθυμνο.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια με δεδομένο ότι σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας από την αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο, τον υπουργό Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου Α. Ξανθό και τον βουλευτή Ρεθύμνου της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννη, κατέστη σαφές από τους φορείς η αναγκαιότητα ενίσχυσης του Ρεθύμνου μέσα από τη δημιουργία ενός επιπλέον τμήματος, αυτό τουλάχιστον με βάση το πόρισμα της επιτροπής φαίνεται πως δεν εισακούστηκε. Ωστόσο, οι φορείς περιμένουν την πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργού Παιδείας, μιας και το πόρισμα της επιτροπής είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα.
Γ. Κεφαλογιάννης: Το μόνο που δεν έκανε ακόμα ο κύριος Γαβρόγλου είναι να σβήσει εντελώς το Ρέθυμνο από τον «Ενιαίο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης»
Την έντονη αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, προκάλεσε το πόρισμα της επιτροπής που όρισε ο υπουργός Παιδείας. «Το μόνο που δεν έκανε ακόμα ο κύριος Γαβρόγλου είναι να σβήσει εντελώς το Ρέθυμνο από τον «Ενιαίο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης» τονίζει σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής, ο οποίος χαρακτηρίζει πρόχειρο και επικίνδυνο τον σχεδιασμό του υπουργού για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης και προειδοποιεί ότι το Ρέθυμνο θα δώσει μάχη προκειμένου να αποτραπεί αυτός ο σχεδιασμός. Ειδικότερα, στη δήλωση του ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει:
«Το πόρισμα του υπουργείου για τον υποτιθέμενο «Ενιαίο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης», και συγκεκριμένα για τη διαδικασία πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ Κρήτης, επιβεβαιώνει τους χειρότερούς φόβους μας. Μια πρόχειρη διαδικασία χωρίς αξιολόγηση από την ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, με σοβαρά ζητήματα επικάλυψης ακαδημαϊκών αντικειμένων, δεν δίνει καμία σοβαρή προοπτική εξέλιξης και ενίσχυσης των υφιστάμενων πανεπιστημιακών υποδομών του νησιού. Κυρίως όμως αφήνει ξεκάθαρα εκτός κάθε σχεδιασμού την ενίσχυση των ακαδημαϊκών υποδομών σε επίπεδο Ρεθύμνου. Την ώρα που η κυβέρνηση αυτή απαξιώνει σταθερά μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων του Ρεθύμνου για τη δημιουργία σχολής και τμήματος για τη διοίκηση και τον τουρισμό -με τη σύγκλητο του πανεπιστημίου Κρήτης να έχει πάρει τις σχετικές αποφάσεις και να έχει υποβάλει τεκμηριωμένη πρόταση και πλήρη φάκελο, με υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένη λύση για τη στέγαση του νέου τμήματος- στον γειτονικό νομό Ηρακλείου δημιουργεί τον κορμό ενός νέου πανεπιστημίου, ενώ δημιουργούνται συνολικά τρία νέα τμήματα. Αντίστοιχα, ο νομός Λασιθίου ενισχύεται σημαντικά.
Δύο από τα προτεινόμενα τμήματα της νέας πολυτεχνικής σχολής καλύπτουν το ίδιο αντικείμενο με καταξιωμένα τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ ιδρύει τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων και τουρισμού στο Ηράκλειο, την ίδια στιγμή που έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε νέο τμήμα ιδίου αντικειμένου στο Ρέθυμνο.
Ακριβώς επειδή γνωρίζουμε τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο πόρων και νέων υποδομών, είναι ξεκάθαρο ότι οδηγούμαστε σε μια συρρίκνωση των προοπτικών εξέλιξης του ακαδημαϊκού οικοσυστήματος σε επίπεδο δυτικής Κρήτης. Είναι, λοιπόν, αντιληπτό ότι η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το Ρέθυμνο και τις ανάγκες του σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το μόνο που δεν έκανε ακόμα ο κύριος Γαβρόγλου είναι να σβήσει εντελώς το Ρέθυμνο από τον «Ενιαίο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης». Μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου καλούμε τον υπουργό να αναθεωρήσει και ξεκαθαρίζουμε ότι θα δώσουμε μάχη να αποφευχθεί αυτός ο πρόχειρος και επικίνδυνος για τη βιωσιμότητα των ιδρυμάτων σχεδιασμός».
Μ.Λιονή:Περιμένουμε την τελική απόφαση του υπουργού παιδείας
Σε σχετικές δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ανέφερε: «Εμείς πρόσφατα, επισκεφτήκαμε τον αρμόδιο υπουργό μαζί με τον κ. Ξανθό, τον κ. Κεφαλογιάννη, τον κ. Μαρινάκη παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου του κ. Γεωργαντά. Όταν πήγαμε στο υπουργείο, το πόρισμα υπήρχε ήδη, όμως δεν ήταν καθαρογραμμένο. Εμείς το βασικό που ζητήσαμε είναι να μην φύγει το τμήμα του ΤΕΙ του Ρεθύμνου και να ενισχυθεί το Ρέθυμνο με ένα ακόμα τμήμα, αν είναι δυνατό, τεχνολογικής κατεύθυνσης γιατί αυτό θα βοηθήσει μελλοντικά στη βιωσιμότητα του υπάρχοντος πανεπιστημίου και των θεωρητικών σχολών. Είμαστε σε αναμονή της απάντησης του υπουργείου πλέον. Το πόρισμα είναι πόρισμα. Η τελική απόφαση είναι του υπουργού.
Δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει κάτι σε αυτή τη φάση, θα το δούμε στο μέλλον. Μας είχαν πει για το νέο τμήμα μουσικών σπουδών ότι ήταν στη σκέψη του υπουργείου η ίδρυση του ή στο Λασίθι ή στο Ρέθυμνο. Η τελική απόφαση είναι του υπουργείου. Περιμένω ότι κάτι θα αλλάξει, εμείς τουλάχιστον θα το προσπαθήσουμε γιατί τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα δεν μας ικανοποιούν. Ή για να είμαι ακριβής μας ικανοποιεί εν μέρει. Το ότι μένει το τμήμα εδώ και αναβαθμίζεται, γίνεται πενταετούς φοίτησης και εντάσσεται στις πολυτεχνικές σχολές, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε ένα δεύτερο τμήμα τεχνολογικής κατεύθυνσης. Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να το διεκδικούμε».
Γ.Μαρινάκης: Επιμένουμε στην δημιουργία δεύτερου τμήματος στο Ρέθυμνο
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τα όσα προβλέπει το πόρισμα κάνοντας λόγο για άρωμα εκλογών και για απουσία ακαδημαϊκών κριτηρίων στη δομή του νέου πανεπιστημίου. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Είναι φανερή η προσπάθεια να διασπείρουν γεωγραφικά σχολές, γιατί έτσι θεωρούν ότι ικανοποιούν -εντός εισαγωγικών- αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Δεν βλέπω να υπάρχει πολύ ακαδημαϊκότητα σε όλες αυτές τις επιλογές και επιμένουμε ότι το Ρέθυμνο πρέπει να ενισχυθεί με ένα ακόμα τμήμα, το οποίο να ενδυναμώνει και το υφιστάμενο και να δώσει πραγματικά μια αναβάθμιση της παρουσίας του νέου πλέον πανεπιστημίου στην πόλη. Η λογική ότι εδώ υπάρχει ήδη ένα πανεπιστήμιο, άρα δεν μας ενδιαφέρει να το επαυξήσουμε περισσότερο το Ρέθυμνο από αυτή την άποψη, μου φαίνεται ότι δεν έχει καμία ακαδημαϊκότητα, έχει μάλλον άρωμα εκλογών. Εμείς έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας. Νομίζω ότι ευθύνη πλέον, ενόψει και της τελικής απόφασης του υπουργείου, έχουν οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι. Ο κ. υπουργός και ο βουλευτής. Το Ρέθυμνο δεν έχει την τύχη να έχει πολλούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα σε αυτές τις διεκδικήσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να το επανεξετάσουν, όπως επίσης πρέπει το τμήμα τουρισμού στο ήδη υπάρχον πανεπιστήμιο Κρήτης -μια που δεν το κάνουν σχολή- να ενεργοποιηθεί άμεσα και παράλληλα να φανεί η πολιτική του υπουργείου στο θέμα της φοιτητικής στέγης και στη δημιουργία ακαδημαϊκών υποδομών για το νέο πλέον πανεπιστήμιο. Ο δήμος Ρεθύμνης παραμένει ο μεγάλος ευεργέτης του πανεπιστημίου, παραμένει εκείνος που έχει δώσει τις πολλές και μεγάλες εκτάσεις οικονομικής αξίας για δημιουργία πανεπιστημίου και έχει την ίδια διάθεση και για το νέο πανεπιστήμιο, ώστε να αποκτήσει αξιοπρεπείς και λειτουργικούς χώρους».