Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Την έντονη διαφωνία τους εκφράζουν οι αυτοδιοικητικοί για την τροπολογία η οποία συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου κι άλλες διατάξεις» του υπουργείου Υγείας, η οποία προβλέπει να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας, κ.λπ.).
Για το θέμα ενημέρωσε χθες το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης υπογραμμίζοντας τις συνέπειες που θα έχει για την τοπική κοινωνία μια τέτοια προοπτική, τονίζοντας ότι δεν προηγήθηκε αφ’ ενός διάλογος και ξεκαθαρίζοντας ότι οι δήμοι και γενικά η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια οικονομικά προβλήματα, λόγω της περικοπής των κρατικών πόρων, και δεν μπορούν αυτή την περίοδο να πληρώσουν για μια ακόμα φορά το μάρμαρο για να καλύψουν αδυναμίες του κράτους, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και συγκεκριμένες αρχές. Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για μια τέτοια προοπτική, για την οποία μάλιστα δεν προηγήθηκε διάλογος και διαβούλευση ενώ τόνισαν ότι θα πρέπει ο Ρεθεμνιώτης υπουργός, τον οποίο το δημοτικό συμβούλιο θα προσκαλέσει σε συνεδρίαση για μια γενικότερη ενημέρωση για το νοσοκομείο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με αυτή την τροπολογία.
Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.
Ο Γ. Μαρινάκης στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα το αρμόδιο υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα και να μπει σε διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση προτού προχωρήσει στην εφαρμογή του.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στα προβλήματα που η τροπολογία αυτή δημιουργεί είπε: «Η τροπολογία που κατατίθεται, βάσει της οποίας οι δήμοι μπορούν να πληρώνουν δαπάνες των νοσοκομείων, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων γιατί έχει και νομοτεχνικά θέματα. Καταρχάς καταργείται ο επίτροπος. Είναι αδιανόητο όταν κάνεις μια δαπάνη ελάχιστη και άμεσης ας πούμε ανάγκης, να μην μπορείς να το κάνεις και να μπορείς να κάνεις ανεξαρτήτου ποσού, χωρίς να τηρείται η αρχή της αναλογίας, χωρίς να τηρείται κανένας προϋπολογισμός, χωρίς να τηρείται καμία δημοσιονομική μέχρι τώρα δικλείδα, να κάνεις οποιαδήποτε επιχορήγηση. Αυτό είναι θέμα το οποίο ελπίζω να το δουν ξανά στο υπουργείο Υγείας, γιατί η αυτοδιοίκηση όταν λέει ότι θέλει να έχει ευθύνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εννοεί να έχει και τις αρμοδιότητες και την ευθύνη. Θέλω να πω ότι είναι αδιανόητο σε κανένα διοικητικό συμβούλιο κανενός νοσοκομείου να μην συμμετέχει κανένας φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης και να θεωρούμε ότι αυτό δεν αποτελεί καν θέμα. Θα μπορούσε να ήταν ένας εκπρόσωπος, ώστε να έχει μια διασύνδεση της τοπικής κοινωνίας με τον φορέα διοίκησης, που να ελέγχει και να ελέγχεται συγχρόνως, που να βλέπει και να παρακολουθεί και όχι να είμαστε εκείνοι που ότι αστοχία κάνουν κάποιοι να έρχονται και να πρέπει να πληρώσουμε εμείς τον λογαριασμό σε βάρος των πολιτών μας. Θέλω να πιστεύω ότι ο διάλογος που δεν έγινε θα γίνει, έστω και με καθυστέρηση, γιατί κάποια πράγματα πρέπει να κουβεντιαστούν σε άλλο επίπεδο και όχι αιφνιδιάζοντας και μάλιστα χωρίς καμία ενημέρωση και καμία διαβούλευση. Η δικαιολογία που ψελλίστηκε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη- ότι τάχα μου αυτό το ζητούσαν οι αυτοδιοικητικοί -τώρα που μάθανε ότι δεν το ζητάμε, ελπίζουμε να το αποσύρουν. Μέχρι να δουν τι ακριβώς ζητούσαμε. Αυτά τα θέματα είναι πολύ επικίνδυνα» είπε και πρόσθεσε ότι «Θα μπορούσε ας πούμε ένα μικρό τέλος σε κάθε δήμο να είναι υπέρ της δημόσιας υγείας, να ναι νομοθετημένος πόρος, να φροντίσουμε να τον βάλουμε και να επιχορηγούμε. Αλλά με κανόνες, αρχές και δικλείδες ασφαλείας πάνω απ’ όλα. Εν μια νυκτί, πήγε να καταργηθεί ο νομικός έλεγχος, οι προϋποθέσεις, τα πάντα μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ΕΣΥ».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος αναφέρθηκε στην ανάγκη πραγματοποίησης μιας συζήτησης παρουσία του υπουργού προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα του νοσοκομείου αλλά και το συγκεκριμένο θέμα της τροπολογίας που προέκυψε ενώ διαφώνησε με την πρόταση του δημάρχου για την επιβολή τέλους για τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Μεταξύ άλλων ο κ. Νίνος έκανε λόγο για ερασιτεχνισμούς, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και ειδικότερα είπε:
«Εδώ προκύπτει ένα θέμα βιωσιμότητας και του συστήματος υγείας το οποίο είναι το βασικό και σε δεύτερο βαθμό ακόμα και του ίδιου του συστήματος της. Θεωρώ ότι η αντίδραση της ΚΕΔΕ ήταν στον σωστό δρόμο. Βλέπουμε ερασιτεχνισμούς σ’ αυτό το θέμα και το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να καταφύγουμε σε αποσπασματικές ενέργειες χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση για τη βιωσιμότητα μιας πρότασης, όπως αυτή την οποία άφησε να διαρρεύσει το υπουργείο, το οποίο αν προχωρήσει χωρίς χρηματοδότηση θα έχουμε και εμείς σοβαρό πρόβλημα αλλά και που ούτως ή άλλως δεν διασφαλίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων. Θέλω να σημειώσω ότι διαφωνώ με την πρόταση του δημάρχου για την επιβολή νέου τέλους λειτουργίας της υγείας ή των νοσοκομείων. Προσδοκώ στην ειλικρίνεια του υπουργού, αν έχουν φτάσει τα πράγματα σε τέτοιο σημείο έλλειψης χρηματοδότησης που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά να το πουν ευθέως. Να απευθυνθούμε στην κοινωνία με ειλικρίνεια και πάντα στη βάση της ανταποδοτικότητας -θεωρώ ότι το να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση από μόνοι μας είναι άδικο».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή Μιχάλης Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι με βάση τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός η συνεισφορά των δήμων είναι προαιρετική ενώ τόνισε ότι αυτό ζητήθηκε από τοπικές κοινωνίες, απομακρυσμένα χωριά προκειμένου να μπορούν να ενισχύσουν ιατρεία ή εξοπλισμό.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων είπε: «Προαιρετικά ζητήθηκε με μια τροπολογία το κατά πόσο οι δήμοι αν θέλουν μπορούν να συνεισφέρουν. Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν κανόνες και αρχές. Ξεκαθαρίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή από τον κ. Ξανθό, ο οποίος το είπε πεντακάθαρα αυτό. Το ζητήσανε κάποιοι αυτοδιοικητικοί, μικρές κοινότητες, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν. Αλλοίμονο αν έρθουμε να πιστέψουμε ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία θα τα καλύπτουν οι πολίτες και το κράτος».
Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα η ΚΕΔΕ για το θέμα
Έκτακτη κοινή συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με μοναδικό θέμα συζήτησης την προωθούμενη τροπολογία-ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, «Κάλυψη λειτουργικών αναγκών των δημοσίων δομών υγείας από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και νομικών προσώπων αυτών».
Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αναφέρει πως «η Ν-τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου κι άλλες διατάξεις» του υπουργείου Υγείας, στην οποία προβλέπεται να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας, κ.λπ.). Η Ν-τροπολογία αυτή επιχειρείται να περάσει «στα κρυφά» κι ενώ τα μάτια της κοινής γνώμης είναι στραμμένα στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Αποτελεί δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας που έχει οδηγήσει η σημερινή κυβέρνηση, το δημόσιο σύστημα υγείας. Αποδεικνύει την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος. Επιβεβαιώνει την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της η κεντρική κυβέρνηση, στις πλάτες της αυτοδιοίκησης».
Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας
Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι του υπουργείου Εσωτερικών (σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας) και έρχεται να καλύψει «το αίτημα πολλών φορέων της αυτοδιοίκησης να τους παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης των δημόσιων δομών υγείας για την κάλυψη άμεσων αναγκών τους».
Η εν λόγω τροπολογία, προσθέτει το υπουργείο Υγείας, «σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει αλλά διευκολύνει τους δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους».