Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε μερίδα κατοίκων της περιοχής του Άδελε η απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου να κατασκευάσει λίγο έξω από τον οικισμό ταχυδιυλιστήριο, με σκοπό να εξασφαλιστεί αποτελεσματική υδροδότηση της ανατολικής ζώνης του Ρεθύμνου. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας πως η κατασκευή του έργου θα δημιουργήσει όχληση στην περιοχή τόσο από πλευράς θορύβου όσο και δυσωδία από τις οσμές.
Η ΔΕΥΑΡ ωστόσο στην τελευταία συνεδρίασή της προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού, που είχε προκηρυχτεί για αγορά οικοπέδου στην περιοχή για να εκτελεστεί το έργο και χθες είχε προγραμματιστεί συνάντηση με το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τα στελέχη της επιχείρησης όσον αφορά στη λειτουργία του ταχυδιυλιστηρίου και τυχόν επιβάρυνση των κατοίκων που διαμένουν πλησίον του οικοπέδου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άδελε κ. Αντώνης Βαρούχας ωστόσο ξεκαθάρισε πως απόφαση για έγκριση του έργου δεν έχει λάβει το Δ.Σ. του Τοπικού Συμβουλίου, καθώς το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία μετά και τη χθεσινή ενημέρωση που έγινε από τους υπεύθυνους της δημοτικής επιχείρησης.
Στην ενημέρωση δεν παραβρέθηκαν ενδιαφερόμενοι κάτοικοι παρά μόνο τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Άδελε, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρό του, δόθηκαν εγγυήσεις από τα στελέχη της ΔΕΥΑΡ ότι το έργο αυτό δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην περιοχή ούτε από άποψη θορύβου ούτε από άποψη οσμών.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υποστήριξε: «Έχουμε κάποιες αντιρρήσεις. Και αυτό, γιατί υπάρχουν κάποιες υποψίες ότι θα έχουν θόρυβο κάποιοι γείτονες εκεί. Αυτό που τους ανησυχεί είναι το θέμα του θορύβου και αν υπάρχουν οσμές κλπ. Η τοποθεσία που θέλουν να φτιάξουν το ταχυδιυλιστήριο είναι εκτός οικισμού. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε και αρνητικοί σε μία πρόταση ενός έργου το οποίο στοιχίζει ένα εκατομμύριο ευρώ και θα λύσει το πρόβλημα υδροδότησης όλης της τουριστικής ζώνης, όχι μόνο του Άδελε αλλά και του Πηγιανού Κάμπου, το Σφακάκι μέχρι τη Σκαλέτα. Ενημερωθήκαμε από τα στελέχη της ΔΕΥΑΡ για το έργο αυτό και τους θέσαμε υπόψιν τις επιφυλάξεις μας για όχληση και οσμή και μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Μας έδωσαν εγγράφως την τεχνική περιγραφή του έργου και μας τόνισαν ότι ο θόρυβος από τη λειτουργία της μονάδας χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας δεν ξεπερνά τα 60 ντεσιμπέλ, άρα, όπως μας είπαν, με ένα σύστημα ηχομόνωσης θα περιοριστεί και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μας εξήγησαν ότι δεν τίθεται θέμα οσμής, αφού το ήδη αρδευόμενο νερό που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι το ίδιο νερό θα διυλίζεται. Μας εξήγησαν ότι θα γίνουν τρεις δεξαμενές -η ψηλότερη θα είναι ύψους 3 μέτρων με μια διάμετρο τριών μέτρων, που θα έχει τα κατάλληλα υλικά για το φιλτράρισμα του νερού, ενώ μας διαβεβαίωσαν ότι η περιοχή θα δενδροφυτευτεί για να μην υπάρχει ούτε οπτική επαφή. Για μένα είναι ένα έργο πνοής, διότι στο Αρκάδι έχουμε 60 γεωτρήσεις και κάθε καλοκαίρι τις ώρες αιχμής έχουμε τουλάχιστον 5-6 ζημιές την ημέρα».
Τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας θα ενημερώσει τους κατοίκους για να τεθεί προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση η αποδοχή του έργου.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑΡ με το έργο αυτό φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης υδροδότησης της πόλης, αλλά και των οικισμών και της τουριστικής ζώνης στο Αρκάδι. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΥΑΡ παράλληλα στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας από την απενεργοποίηση κάποιων αντλιοστασίων.