Κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόσφατη απόφαση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, με την οποία ζητείται -μεταξύ άλλων- και η υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στους Δήμους, είναι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζεται ότι μια τέτοια απόφαση υποβαθμίζει τον παιδαγωγικό ρόλο του Νηπιαγωγείου.
Χαρακτηριστικά, ο σύλλογος αναφέρει: «Σύμφωνα με την απόφαση του Τακτικού συνεδρίου 2016 της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας) μεταξύ των προτάσεων και αιτημάτων των τοπικών αρχόντων περιλαμβάνονται 12 Μεταρρυθμίσεις.
Εκτιμούν ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί πλέον να αφορά μόνο την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά το συνολικό διοικητικό σύστημα της χώρας: Κεντρική και Αποκεντρωμένη Διοίκηση -Περιφέρειες -Δήμους. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να προτείνει στην Κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία τις 12 μεταρρυθμίσεις -τομές για ένα ισχυρό επιτελικό κράτος με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή!
Η πρώτη μεταρρύθμιση-απορύθμιση που προτείνεται είναι:
«Μεταφορά συγκροτημένων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στον Δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα… Ενδεικτικά παραδείγματα παρόμοιας αποκέντρωσης κατά το παρελθόν, είναι η μεταφορά των προνοιακών δομών (παιδικοί σταθμοί) και των αθλητικών κέντρων στους Δήμους. Ενδεικτικά, τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια τοπική διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα, τα νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ…»
Η απόφαση αυτή συνιστά επίθεση στο Νηπιαγωγείο και υποβαθμίζει τον παιδαγωγικό του ρόλο. Επιπλέον στοχεύει στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών. Η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ που ζητάνε εμμέσως οι Δήμαρχοι θα σημάνει την αρχή της Αποκέντρωσης για όλη την εκπαίδευση.
Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις δομές της Δημόσιας Εκπαίδευσης και απαιτούμε η προσχολική εκπαίδευση να αντιμετωπιστεί επιτέλους στα πλαίσια μια ολοκληρωμένης και παιδαγωγικά εμπεριστατωμένης πρότασης για την 14χρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.
Το Δ.Σ. του συλλόγου μας απαιτεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να θεσμοθετήσει άμεσα τη δίχρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, η οποία είναι και μία από τις αποφάσεις του συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, και επίσης είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή αποκέντρωσης που αφορά δομές Δημόσιας Εκπαίδευσης».