Έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η επικειμένη αύξηση του Φ.Π.Α. στο 23% για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών. Η αύξηση αυτή, που ως συνέπεια θα συμπαρασύρει τις τιμές των διδάκτρων, αναμένεται να δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο βάρος στον οικονομικό προϋπολογισμό πολλών οικογενειών. Η επιπλέον αυτή επιβάρυνση, προβληματίζει ήδη τόσο τις ίδιες τις οικογένειες, καθώς η αύξηση στις τιμές των μαθημάτων δεν θα είναι διόλου ευκαταφρόνητη, όσο και τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, που αναμένουν μείωση των εγγραφών στα μαθήματά τους. Αν και ακόμα υπάρχουν μονάχα ενδείξεις και όχι στοιχεία για την επερχόμενη «αποχή» από τα φροντιστήρια, οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν πως επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στους γονείς, οι οποίοι σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες με το προηγούμενο Φ.Π.Α., ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχουν δυνατότητα για επιπλέον έξοδα.
Πέραν της ανησυχίας των γονέων έκδηλη είναι και η ανησυχία των ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών του Νομού, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως βρίσκονται σε διεργασίες, προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή, που θα εξασφαλίζει τόσο τη δυνατότητα συνέχισης παρακολούθησης των φροντιστηριακών μαθημάτων από τους μαθητές, όσο και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται με την επιβολή του νέου Φ.Π.Α., ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Κώστας Μαρκαντώνης, επισήμανε πως πρόκειται για ένα μέτρο με αρνητικό πρόσημο σε οικονομικό επίπεδο για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, αλλά συγχρόνως αποτελεί τροχοπέδη και στην γενικότερη μόρφωση των μαθητών. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απορρόφησης της αύξησης του Φ.Π.Α. από του ίδιους, ο κ. Μαρκαντώνης, δήλωσε πως αυτό θα είναι εφικτό να συμβεί μόνο κατά ένα μέρος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το οικονομικό βάρος. «Το μέτρο αυτό θα έχει πολλές και αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα των φροντιστηρίων. Είναι πραγματικά ένα εξουθενωτικό μέτρο για τις επιχειρήσεις μας. Έχει βέβαια πολλές αρνητικές επιπτώσεις και για την οικογένεια, αφού αυτή η αύξηση του Φ.Π.Α. είναι πρακτικά αδύνατον να απορροφηθεί από τα περισσότερα φροντιστήρια. Βεβαίως αναγκαστικά θα απορροφήσουμε ένα μέρος, γιατί αν δεν γίνει αυτό δεν θα υπάρχουν οικογένειες που μπορούν να φέρνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια. Πέρα όμως από αυτό το νέο μέτρο βάζει φρένο και στους νέους που θέλουν να μορφωθούν, καθώς τα φροντιστήρια λειτουργούν επικουρικά στην μόρφωση που προσφέρεται στα σχολεία. Χωρίς καμία προειδοποίηση και σχεδιασμό, υπάρχει ένας αποκλεισμός των νέων ανθρώπων από την εκπαίδευση, πράγμα που ίσως είναι πιο σημαντικό κομμάτι από το οικονομικό» δήλωσε σχετικά. Κλείνοντας επεσήμανε πως το μέτρο είναι αμφιβόλου εισπρακτικού αποτελέσματος, καθώς θα στρέψει πολλούς μαθητές στα ιδιαίτερα μαθήματα, πολλά από τα οποία γίνονται χωρίς την έκδοση αποδείξεων.
Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκαν και οι δηλώσει του κ. Ανδρέα Δερεδάκη, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης, ο οποίος επεσήμανε πως ο Σύλλογος Φροντιστών Ρεθύμνου, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για να βρεθεί τρόπος δίκαιης κατανομής του Φ.Π.Α., ώστε να βοηθηθούν οι οικογένειες. «Είναι ένα πολύ βαρύ μετρό και για τα φροντιστήρια αλλά κυρίως για τους γονείς, γιατί ουσιαστικά αυτοί επιβαρύνονται από την αύξηση του Φ.Π.Α. Τα φροντιστήρια έχουμε κυρίως μαθητές, παιδιά οικογενειών όχι πολύ μεγάλων εισοδημάτων και ξαφνικά καλούνται να πληρώσουν πολύ παραπάνω. Ενδεικτικά, ένας μαθητής Γ’ Λυκείου που μέχρι τώρα έδινε 300 ευρώ για όλα τα μαθήματα, τώρα θα πρέπει να δώσει 369, αυτό είναι μεγάλη αύξηση και σαφώς δεν μπορεί να την επωμιστούν εξολοκλήρου οι γονείς. Ο σύλλογός μας είναι σε επαφή με την Ομοσπονδία Φροντιστών Ελλάδας και ψάχνουμε τρόπους που θα κάνουν πιο ομαλή την μετάβαση στον νέο Φ.Π.Α. Συζητάμε δηλαδή με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε την οικογένεια» δήλωσε ειδικότερα.
Εξίσου προβληματισμένος ήταν στις δηλώσεις του στην εφημερίδα και ο φροντιστής μέσης εκπαίδευσης, Γιώργος Χαμαράκης. «Θα χαρακτήριζα τραγικό το μέτρο της αύξησης του Φ.Π.Α. στο 23%. Σαφώς και θα επηρεάσει τις τιμές των φροντιστηρίων και επομένως και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ πιστεύω δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και τη ζήτηση. Το πώς θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε τόσο εμείς όσο και οι γονείς είναι ένα θέμα. Πολλά παιδιά θα αναγκαστούν να διακόψουν τα μαθήματά τους. Αυτός ο αριθμός από την εικόνα που μέχρι τώρα μπορώ να έχω, είναι σημαντικός. Σε επαφές που έχω ήδη κάνει με κάποιους γονείς, έχουν ήδη δηλώσει πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τιμές με το νέο Φ.Π.Α. και την αύξηση που υπολογίζεται πως μηνιαία θα φτάνει τα 60 ευρώ για ένα πακέτο μαθημάτων» σχολίασε ο κ. Χαμαράκης.