Έντονες είναι οι αντιδράσεις των παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών του Ρεθύμνου, στα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, που συζητείται στα όργανα της Βουλής για τη λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.
Μπορεί προς το παρόν να μην προβαίνουν σε κινητοποιήσεις, καθώς οι εκπρόσωποί τους από τις Ομοσπονδίες βρίσκονται σε διαβούλευση με την Κυβέρνηση, όμως, δεν αποκλείουν τίποτα απολύτως αν η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου εμείνει στις θέσεις της για σειρά από προβλεπόμενες ρυθμίσεις.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται, όπως οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές θα δίνονται με κλήρωση κάθε χρόνο σε παραγωγούς και εμπόρους, ενώ με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αυτών των θέσεων.
Αντιδράσεις υπάρχουν ακόμα για τα πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 1.000 έως 5.000 ευρώ, καθώς και για τις διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα, που στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.
Παράλληλα, παραγωγοί και έμποροι μιλούν για μέτρα ενίσχυσης της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας, που θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην τάξη των μικρών παραγωγών.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Ρεθύμνου κ. Νίκος Σταυρακάκης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «η απαίτηση φορολογικής, ασφαλιστικής και δημοτικής ενημερότητας για την ανανέωση των αδειών θα οδηγήσει πολλούς συναδέλφους εκτός λαϊκής, καθώς είναι δύσκολο στις ημέρες μας να είμαστε πάντα και απολύτως εντάξει σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «είναι τόσο βαριά η φορολογία που μας έχει επιβληθεί, έχουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, βρισκόμαστε συνεχώς υπό καθεστώς ελέγχου, προβλέπουν τώρα και μια δύσκολη γραφειοκρατία στην ανανέωση των αδειών. Μας πάνε από το κακό στο χειρότερο και δεν αντιλαμβάνονται την δυσμενή θέση στην οποία βρισκόμαστε όλοι οι μικροί παραγωγοί.»
Ο κ. Σταυρακάκης σχολίασε αρνητικά και το ζήτημα της τοποθέτησης των πωλητών σε θέσεις με κλήρωση κάθε χρόνο, τα βαριά πρόστιμα και τις κυρώσεις φυλάκισης, καθώς και τις προβλέψεις για καθορισμό των θέσεων των λαϊκών μόνο με απόφαση των δημάρχων.
Το ζήτημα των κληρώσεων για την τακτή ανακατανομή των θέσεων είναι το κύριο ζήτημα που απασχολεί και τον τομέα των εμπόρων.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εμπόρων λαϊκής αγοράς Ρεθύμνου κ. Μανώλης Κοκολάκης, δήλωσε χθες στην εφημερίδα μας ότι «ο σύλλογος εμπόρων λαϊκής αγοράς Ρεθύμνου, δεν έχει καμία αντίρρηση σε οποιαδήποτε φορολογική ή λογιστική φύσεως τακτοποίηση των εμπόρων του κλάδου μας.
Εξάλλου με τις φτηνές τιμές στην ουσία αντιμετωπίζουμε ευθέως την αγοραστική αδυναμία των καταναλωτών της πόλης μας.
Όσον αφορά όμως στην εξαγγελία για μεταβολή εκ περιτροπής των θέσεων στον εκάστοτε παραχωρούμενο χώρο, είμαστε κάθετα αντίθετοι, εφόσον οι ίδιοι μέχρι σήμερα έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία τη χωροταξία στη θέση κάθε επιτηδευματία χωρίς κανένα πρόβλημα μεταξύ μας. Αντίθετα, αν αλλάξει το σημερινό καθεστώς, θα υπάρξουν προβλήματα σε κάθε λαϊκή, καθώς θα γίνονται παρεξηγήσεις για ποια θέση ισχύει κάθε φορά, για κάθε μέλος χωρίς να παραβλέπεται η σύγχυση που θα προκληθεί στους καταναλωτές που σήμερα γνωρίζουν ποιο είδος πωλείται που.»
Πολιτική αντιπαράθεση για τις λαϊκές αγορές
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, επίκειται αλλαγή της επίμαχης διάταξης για την κλήρωση των θέσεων σε παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών, ενώ ο ίδιος προέβη σε διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα μειωθούν οι υφιστάμενες άδειες.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Αποδεχόμενος αίτημα ακόμα και βουλευτών της συγκυβέρνησης, ο κ. Σκορδάς συμφώνησε η κλήρωση των θέσεων να γίνει εφάπαξ τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια να εφαρμόζεται κάθε χρόνο κυκλική μετατόπιση των πάγκων στις λαϊκές αγορές.
Νωρίτερα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση.
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε, ειδικότερα για τις κληρώσεις και το θέμα του διαχωρισμού παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές αγορές, ο κ. Σκορδάς, έκανε λόγο «για υποκρισία που περιττεύει».
«Ο διαχωρισμός υπάρχει και σήμερα, και δεν τους ενοχλεί στις λαϊκές αγορές, και ούτε εμπόδισε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Για να πέσουν οι μάσκες σε όλους θα δεχτούμε να γίνει εφάπαξ η κλήρωση τον Ιανουάριο και από εκεί και μετά να υπάρχει κυκλική μετατόπιση κάθε χρόνο. Θα δείτε ότι πριν φτάσουμε στην Ολομέλεια θα είναι μείζον θέμα ο διαχωρισμός και όχι η κλήρωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδάς.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι τον Οκτώβριο στην υποχρέωση φορολογικής ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για «εξοντωτικά πρόστιμα» και στις αιτιάσεις να ισχύσουν αναλογικότερα και δικαιότερα, αντέτεινε ότι δεν εισάγεται κάτι νέο με το νομοσχέδιο αλλά ότι προβλέπει ο ισχύον νόμος 4147.
Ο κ. Σκορδάς εμφανίστηκε θετικός και στην πρόταση για βελτιωτική αλλαγή σε ό,τι αφορά τα πανηγύρια, παρατείνοντας σε πέντε αντί τρεις μέρες, που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο, τη διάρκεια τους εάν ο δήμος το επιθυμεί.