@import url(http://www.rethnea.gr/CuteSoft_Client/CuteEditor/Load.ashx?type=style&file=SyntaxHighlighter.css);
Οι δήμαρχοι του νησιού τάσσονται στο πλευρό των εργαζομένων και με ψήφισμα που εξέδωσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους υπαλλήλους που εντάσσονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας.
Παράλληλα, οι δήμαρχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υπογράψουν καμία διαπιστωτική πράξη για διαθεσιμότητα εργαζόμενων, επισημαίνοντας ότι οι Δήμοι οδηγούνται σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους. Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμα ότι η απαγόρευση των προσλήψεων μέχρι το 2016, ειδικά στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες όπως καθαριότητα, κοινωνικές δομές, ουσιαστικά οδηγεί τους Δήμους στην πλήρη διάλυση.
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα με καταλήψεις στα γραφεία προσωπικού και στάσεις εργασίας, ενώ είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε προσφυγές στον Άρειο Πάγο, στο ΣτΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλληλέγγυοι στον δικαστικό αγώνα που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, δηλώνουν και οι δήμαρχοι.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος ήταν παρών στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους και διαμαρτυρόμαστε μαζί τους. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπογράψουμε διαπιστωτικές πράξεις κατά των υπαλλήλων. Υπάρχει σωρεία θεμάτων που μας απασχολεί σχετικά με όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς αν εφαρμοστούν αυτά οι Δήμοι δεν θα αντέξουν».
Με την εφαρμογή του μέτρου αποδυναμώνονται σημαντικά οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες τόσο του Δήμου Ρεθύμνου όσο και των υπολοίπων Δήμων του νομού.
Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση του Μνημονίου ΙΙΙ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τίθενται αυτοδικαίως σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ. Κι αυτό ανεξαρτήτως του πότε θα υπογραφούν τελικά οι διαπιστωτικές πράξεις.
Αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία καλούνται όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των ρυθμίσεων του Μνημονίου ΙΙΙ. Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων θα διαρκέσει ένα έτος με την καταβολή του 75% του μισθού τους και στην περίπτωση που δεν μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απολύονται.
Αναλυτικά
Στο πλευρό των εργαζομένων οι δήμαρχοι της Κρήτης
Στο πλευρό των εργαζομένων τάσσονται οι δήμαρχοι της Κρήτης, οι οποίοι με ψήφισμα που εξέδωσαν στη διάρκεια της χθεσινής περιφερειακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τονίζοντας πως είναι αποφασισμένοι να μην υπογράψουν καμία διαπιστωτική πράξη για την αποστολή των στοιχείων των εργαζομένων στο αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα με καταλήψεις στα γραφεία προσωπικού και στάσεις εργασίας, ενώ είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε προσφυγές στον Άρειο Πάγο, το ΣΤΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλληλέγγυοι στο δικαστικό αγώνα δηλώνουν και οι δήμαρχοι.
Βασικό θέμα συζήτησης στην χθεσινή συνεδρίαση ήταν οι διατάξεις που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και που φαίνεται πως την οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε:
«Εμείς συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους και διαμαρτυρόμαστε μαζί τους. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπογράψουμε διαπιστωτικές πράξεις κατά των υπαλλήλων και είπαμε ότι θα είμαστε μαζί τους και θα αγωνιστούμε. Υπάρχει σωρεία θεμάτων που μας απασχολεί σε σχέση με όσα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, και τα οποία αν εφαρμοστούν οι δήμοι δεν θα μπορούν να «αντέξουν». Συντονίζουμε τις ενέργειές μας, η ΚΕΔΕ θα έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών. Οι δήμαρχοι του νησιού θα κάνουμε γενική συνέλευση, προκειμένου να πάμε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει είτε στις 28 ή 29 Νοεμβρίου ή στις 3 Δεκεμβρίου με συγκεκριμένη ατζέντα για να πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις».
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
– Να εκφράσει τη διαμαρτυρία του και την πλήρη διαφωνία του με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων που οδηγεί τους Δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους.
– Η μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων δημιουργεί αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό των Δήμων και επιφέρει δυσκολίες στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
– Η απαγόρευση των προσλήψεων μέχρι το 2016 ειδικότερα στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, κοινωνικές δομές κ.α. ουσιαστικά τις οδηγεί στη διάλυσή τους.
– Να μην υπογράψουν οι δήμαρχοι καμία διαπιστωτική πράξη για διαθεσιμότητα εργαζόμενων στους Δήμους.
– Να μην προχωρήσουν σε καμία κατάργηση οργανικής θέσης μέσα από τους νέους οργανισμούς που συγκροτούνται.
– Να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Κρήτης με επεξεργασμένες θέσεις των δημάρχων για τα μείζονα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της βιωσιμότητάς της, ώστε να διαμορφωθεί η τελική θέση της ΠΕΔ για το συνέδριο της ΚΕΔΕ.
– Να ζητήσει άμεση σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε. για να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις, ιδιαίτερα τα θεσμικά και οικονομικά θέματα των ΟΤΑ και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το μέλλον της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επίσης το Δ.Σ. της ΠΕΔ καταγγέλλει το θεσμό του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ ζητώντας να καταργηθεί.