Με το ποσό των 3 εκ. ευρώ επιχορηγείται η ΔΕΥΑΡ Ρεθύμνου από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να υλοποιήσει έργα ύδρευσης.
Ειδικότερα, το υπουργείο ενέκρινε την πρόταση της δημοτικής επιχείρησης Ρεθύμνου και χρηματοδοτεί δυο μεγάλα έργα τα οποία θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική υδροδότηση της πόλης με την αντικατάσταση ενός αγωγού στο ύψος του Ατσιποπούλου καθώς και την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης στην περιοχή της Καλλιθέας.
Ειδικότερα τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν: α) Στην παράκαμψη του αγωγού Αργυρούπολη – Γάλλου σε μήκος δύο χιλιομέτρων στην περιοχή του κόμβου Ατσιποπούλου και Πανοράματος, όπου ο αγωγός δεν είναι επισκέψιμος, διέρχεται κάτω από κατοικίες και ενίοτε παρουσιάζει διαρροές.
β) Στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να αντικατασταθούν τα πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης, προκειμένου να μειωθούν οι διαρροές και να υπάρχει επάρκεια νερού στα ακίνητα.
Για δυο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις έκανε λόγο μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η μια παρέμβαση αφορά στην αντικατάσταση ενός πεπαλαιωμένου αγωγού που βρίσκεται στο ύψος του Ατσιποπούλου, σε μια κατοικημένη περιοχή όπου οποιαδήποτε αστοχία και αν γίνει θα προκύψουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Γι’ αυτό πρέπει να αντικαταστήσουμε το κομμάτι αυτού του παλιού αγωγού, μήκους 1 χλμ. και κόστους περίπου 1,7 εκ. ευρώ. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου στην περιοχή της Καλλιθέας. Η περιοχή θα αναβαθμιστεί από πλευράς υποδομών γιατί θα αποκτήσει καινούριο και σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης. Είναι δυο πολύ σημαντικά έργα σε δυο «ευαίσθητες περιοχές» και στο Ατσιπόπουλο που υπάρχει θέμα και ασφαλείας από έναν πεπαλαιωμένο αγωγό και σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως είναι η Καλλιθέα. Οι φάκελοι μας είναι έτοιμοι και προχωράμε σε δημοπράτηση των έργων».
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωση για του για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα αναφέρει: «Η σημαντική ανταπόκριση εκ μέρους των δήμων στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» αφενός ξεπερνά τις προσδοκίες μας και αφετέρου καθιστά αναμφισβήτητη την αξία του προγράμματος. Βασικά έργα υποδομών, τα οποία είχαν μείνει επί χρόνια στο περιθώριο, παρά την αναγκαιότητά τους, με πολλαπλά οφέλη για τον λαό και τις τοπικές κοινωνίες, γίνονται πράξη. Η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των δήμων είναι κρίσιμη και συνδέεται ευθέως με τη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».
Εν τω μεταξύ σε φάση δημοπράτησης βρίσκονται τα έργα που αφορούν στην αποχέτευση των οικισμών Γεράνι, Πρινέ, Σελί, Μύρθιο, Αμπελάκι, Καρέ και Γουλεδιανά, Όρος (οικισμοί Δ’ προτεραιότητας), συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ, τα οποία επίσης έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος «του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο ο Πρινές και το Γεράνι θα συνδεθούν με τον βιολογικό καθαρισμό, ενώ κάθε ένα από τα χωριά του Βρύσινα θα έχει δικό του αυτόνομο σύστημα.
Με ευρωπαϊκά κονδύλια η χρηματοδότηση του αποχετευτικού Ατσιποπούλου-Βιολί Χαράκι-Πανόραμα
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η έγκριση της χρηματοδότησης για το αποχετευτικό δίκτυο του οικιστικού συμπλέγματος Ατσιποπούλου-Βιολί Χαράκι-Πρινέ.
Εδώ και αρκετούς μήνες έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση, η οποία προβλέπει τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διαχείρισης λυμάτων των οικισμών Γ’ προτεραιότητας (από 2.000 έως 15.000 κατοίκων)
Η σύνδεση των αποχετευτικών δικτύων των οικισμών Ατσιποπούλου, Πανοράματος και Βιολί Χαράκι με τον βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα. Οι μελέτες είναι έτοιμες και το κόστος του έργου ανέρχεται στα 4,5 εκ. ευρώ. Πλέον το παραπάνω οικιστικό σύμπλεγμα έχει πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων και συγκεκριμένα 4.500 και χαρακτηρίζεται πλέον ως οικιστικό σύμπλεγμα Γ’ κατηγορίας, που σημαίνει ότι βρίσκεται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι που μέχρι πρότινος δεν ήταν εφικτό, αφού ο πληθυσμός που αναγραφόταν ήταν μικρότερος και άρα ο δήμος δεν μπορούσε να υποβάλλει φάκελο για εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Είναι στην τελική επεξεργασία για να μας δώσουν το πράσινο φως να δημοπρατήσουμε. Είμαστε σε διαρκείς επαφές με το υπουργείο Περιβάλλοντος» τόνισε ο Γ. Μαρινάκης.