Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων της χώρας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύονται από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους ενώ να σημειωθεί ότι εννιά διοικητές και αναπληρωτές διοικητές έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους.
Οι διοικητές και οι αναπληρωτές τους, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, ήδη έχουν ενημερωθεί για την παύση ή παραμονή τους στα καθήκοντα τους.
Τα νοσοκομεία των οποίων οι διοικήσεις παύονται και θα αναπληρωθούν δεν δημοσιεύτηκαν κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει εντός των ημερών οπότε και θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, σχετικά με την αξιολόγηση των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Για πρώτη φορά -αφού προηγήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση από τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ), οι οποίοι έχουν την πολιτική εποπτεία των διοικήσεων των νοσοκομείων εδώ και δέκα μήνες- υπήρξε διαδικασία προφορικής συνέντευξης για την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης αντικατάστασης των διοικητών.
Η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη.
Η επιτροπή αξιολόγησης στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων τόσο των διοικητών όσο και των αναπληρωτών διοικητών εισηγήθηκε- κατά πλειοψηφία- αρνητικά. Για τους συγκεκριμένους, η πολιτική ηγεσία προχώρησε σε παύση των καθηκόντων τους.
Για την πλειονότητα των διοικητών/αν. διοικητών για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε την παραμονή τους. Υπήρξαν, ωστόσο και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους -παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύονται από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι 9 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους».
Προκήρυξη για κάλυψη των θέσεων με ανοιχτή πρόσκληση
Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας άμεσα θα γίνει η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με ανοιχτή πρόσκληση.
Τα τυπικά προσόντα της εν λόγω προκήρυξης θα είναι ακριβώς τα ίδια με τις ανάλογες προκηρύξεις του παρελθόντος ενώ ταυτόχρονα θα συνεκτιμηθούν για πρώτη φορά τα παρακάτω προσόντα:
– Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας ή άλλος συναφής τίτλος στη διοίκηση και στα οικονομικά.
– Διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.
– Την επαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από τις θέσεις που υπηρέτησαν καθώς και τη γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.
– Τη γνώση της αγγλικής ή άλλης επίσης γλώσσας της ΕΕ που προκύπτει από σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, η σχετικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει επάρκεια.
– Τις σπουδές στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε χώρες του εξωτερικού.
– Το εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.
– Την προσωπικότητα και την εκτίμηση των δεξιοτήτων των υποψηφίων που απαιτούνται για τη θέση και θα προκύψει από την προφορική τους συνέντευξη.
– Τη δοκιμασία αυτοαξιολόγησης.
– Τυχόν συστατικές επιστολές από προηγούμενούς τους εργοδότες.
– Το κοινωνικό τους έργο (συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις).
Και η ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου καταλήγει αναφέροντας ότι: «Με τις αλλαγές των διοικήσεων στα νοσοκομεία, την αυξημένη χρηματοδότηση και την προώθηση των προσλήψεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα επιτευχθεί η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ έτσι ώστε το 2016 να υπάρξει αισθητή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της χώρας».