Έντονη αντιπαράθεση, προκλήθηκε στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου, με αφορμή το μείζον θέμα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες πολίτες, μετά την απόφαση του ΣΤΕ, η οποία φαίνεται να ακυρώνει τα όρια ή τις επεκτάσεις ορίων 67 συνολικά οικισμών.
Ο δήμαρχος στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία των φορέων και μόλις η απόφαση καθαρογραφεί να μελετηθεί το σκεπτικό της και με τη χρήση εργαλείων νομοθετικών, που ψηφίστηκαν το 2016 και τις καθοδηγήσεις εξειδικευμένων νομικών, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Μαρινάκης αρχικά ανέφερε:
«Η προσπάθεια που εμείς θα δεσμευτούμε όλοι μαζί να κάνουμε, είναι για να μπορέσουμε να «διαβάσουμε» σωστά το πρόβλημα και να δώσουμε λύση. Γιατί όπως δεν ήταν λύση, να επεκτείνεις τους οικισμούς αδιάκριτα και παντού και φαίνεται αυτό ξεκάθαρα από συγκεκριμένες περιοχές κτηνοτροφικές κυρίως, που διαμαρτυρήθηκαν για την αυθαίρετη αυτή ένταξη, γιατί δημιουργήθηκαν προβλήματα και δεν τους ρώτησε κανένας, υπάρχουν όμως άλλες περιοχές με ένταση ζήτησης και με έτοιμες τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες τώρα ματαιώνονται. Όλα αυτά τα θέματα, πρέπει να τα δούμε πολύ προσεχτικά και με την κατάλληλη και νομική και τεχνική υποστήριξη, να καταφέρουμε να δώσουμε μια απάντηση σε ένα θέμα που δημιουργήθηκε. Και η κυρία Λιονή από ότι έχω συζητήσει μαζί της, είναι διατεθειμένη να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια, στην οποία σαφώς πρέπει να εμπλακεί το ΤΕΕ, γιατί το αφορά και όποιοι άλλοι παραγωγικοί φορείς του τόπου νομίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν μπορούμε όμως προς το παρόν να κάνουμε ερμηνείες σε κάτι που δεν έχουμε διαβάσει ακόμα».
Ωστόσο, η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θοδωρή Νίνου, για το θέμα, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην δημοτική αρχή, για αδράνεια από το 2009 και μετά, επικαλούμενος παλαιότερες αλλά και πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου, σύμφωνα με τις οποίες η ρύθμιση που έγινε το 2009 μπορούσε εύκολα να καταρριφτεί με μια προσφυγή στο ΣΤΕ, εγκάλεσε το δήμαρχο, ότι δεν κίνησε τις διαδικασίες αμέσως μετά την κατάθεση της προσφυγής του Περιβαλλοντικού Συλλόγου και των άλλων οργανώσεων για να έχει βρεθεί λύση μέχρι σήμερα.
Ο δήμαρχος απάντησε άμεσα, τονίζοντας αφενός πως η δημοτική αρχή δεν φέρει καμία ευθύνη, αφού τα ζητήματα αυτά αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι του δήμου, επισημαίνοντας μάλιστα, πως ο ίδιος ήδη από το 2009 υποστήριζε την άποψη του ότι ο τρόπος που ακολουθείται δεν είναι ο σωστός, δίχως όμως να έχει άλλη αρμοδιότητα για να την επιβάλλει, κατηγορώντας μάλιστα για λαϊκισμό έναν νομαρχιακό σύμβουλο, που υπεραμυνόταν για τον τρόπο με τον οποίο τότε ,το 2009 αντιμετωπίστηκε το θέμα.
Η συζήτηση στην διάρκεια της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε σε εκρηκτικό κλίμα.
Ειδικότερα, ο Θοδωρής Νίνος ανέφερε: «Η απόφαση του ΣΤΕ ανέδειξε μια τρομακτική αδυναμία της διοίκησης και πολύ φοβάμαι, ότι το μεγαλύτερο φορτίο των ευθυνών και το βάρος πέφτει στο Δήμο Ρεθύμνης» και απευθυνόμενος στο δήμαρχο είπε: «Ήδη από το 2009 μέχρι και τον προηγούμενο μηνά, εσείς προσωπικά σε δηλώσεις σας προτρέξατε και είπατε ότι γνωρίζατε το πρόβλημα. Βρήκα δηλώσεις σας του 2009, όπου λεγάτε ότι ο τρόπος που είχε αντιμετωπιστεί το θέμα δεν ήταν σωστός, καθώς μια ενδεχόμενη προσφυγή θα γινόταν δεκτή από το ΣΤΕ. Πραγματικά μου προκαλεί απορία, αφού το γνωρίζατε ότι θα καταπέσει και από το 2011 είχε ξεκινήσει η διαδικασία προσφυγής, γιατί από τότε το δημοτικό σύστημα δεν έπραξε τίποτα και αυτά που ήταν έτοιμα και αναφέρομαι στα ΣΧΟΑΠ των Δημοτικών Ενοτήτων Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά, τα έχετε αφήσει. Το ζήτημα αυτό αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα, για την κοινωνία και τον τόπο μας. Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Είχατε το περιθώριο έξι ολόκληρα χρόνια να προασπιστούν τα συμφέροντα του τόπου και να έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε σήμερα η απόφαση αυτή να μας είναι παντελώς αδιάφορη. Επί του παρόντος θα σας ζητούσα να κάνετε ένα έγγραφο ή ο νομικός σύμβουλός του να κάνει γνωμοδότηση ότι από την στιγμή που οι αποφάσεις δεν έχουν καθαρογραφεί και δεν έχουν δημοσιευτεί, δεν παράγουν διοικητικό αποτέλεσμα και δεν μπορούν να αναστείλουν τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Να σταλεί αυτό το έγγραφο στις υπηρεσίες του δήμου και το διάστημα που θα μεσολαβήσει, μέχρι να δημοσιευτούν οι αποφάσεις, να προχωρήσουν οι ενέργειες οι οποίες γινόταν και αναφέρομαι σε έκδοση αδειών από την πολεοδομία. Εύχομαι πραγματικά η απόφαση του ΣΤΕ, να μην έχει τοπικό χαρακτήρα, αλλά να πιάνει ευρύτερες επιφάνειες της Επικράτειας, περισσότερους δηλαδή νομούς και δήμους, για να δοθεί σύντομα λύση. Νομίζω ότι μόλις δημοσιευτεί η απόφαση, θα πρέπει με την περιφέρεια να γίνει μια συνάντηση μαζί με τους δήμους, το ΤΕΕ και το υποθηκοφυλακείο, ώστε να υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο, που θα αναλάβει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε πως καμία ευθύνη δεν έχει η δημοτική αρχή, αφού δεν έχει ρόλο στα χωροταξικά θέματα, αντίθετα όπως είπε, το κράτος έχει μεταφέρει την αρμοδιότητα αυτή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ξεκαθάρισε πως οι ευθύνες ανήκουν αλλού και ο ίδιος παρότι δεν ήταν καθ’ ύλη αρμόδιος από το 2009, υπεραμυνόταν της διαφορετικής του άποψης. Χαρακτηριστικά, ο Γ. Μαρινάκης, ανέφερε: «Οι αποφάσεις που προσβλήθηκαν, ήταν αυτές του νομάρχη Ρεθύμνης και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τα θέματα της πολεοδομίας για λογούς συνταγματικής τάξης, δεν επιτρέπεται να τα διαχειρίζεται η ΤΑ και αυτός είναι ο λόγος, που υπάρχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις οποίες το κράτος μετέφερε τα δασικά και τα χωροταξικά θέματα. Εμείς απλώς εισηγούμαστε. Δεν είμαστε οι κυρίαρχοι των συγκεκριμένων θεμάτων. Ακόμα και οι δυο τελευταίοι νόμοι του 2016, που μεταφέρουν το επίπεδο από την Αθήνα προς την περιφέρεια, σε κάποια σημειακά θέματα την Αποκεντρωμένη Διοίκηση βάζουν ως θεσμοθετούν όργανο και όχι το δήμο ή την αιρετή περιφέρεια. Όπως όλοι οι φορείς, και εγώ εκλήθην σε διάφορες συσκέψεις. Παρακάλεσα την κυρία Λιονή να βρει τα πρακτικά, είναι πάρα πολύ σημαντικό να φανεί ποιοι είναι υπεύθυνοι, ποιοι ανεύθυνοι και ποιοι γνωρίζουν τα θέματα. Το 2007 που ήμουν δήμαρχος είπα ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι θνησιγενής νομικά, είναι επικίνδυνη και ένας αν πάει στο ΣΤΕ θα την καταρρίψει. Είχα δει μια τάση, να προσπαθούν να βάλουν το σύμπαντα κόσμο και ενώ μπορούσαμε το θέμα να το σώσουμε για ένα μικρό αριθμό οικισμών και να δουλέψουμε τους υπόλοιπους, πήγαμε με τη μαξιμαλιστική έννοια και υπάρχει συγκεκριμένη φωνή -δεν είναι παρών- που κραύγαζε να πάνε όλοι οι οικισμοί. Πήγα να προστατέψω την κοινωνία, αλλά δεν ήμουν καθ’ ύλην αρμόδιος, ούτε μπορούσα να εμποδίσω το λαϊκισμό αυτόν, που για άλλη μια φορά απλώθηκε στο Ρέθυμνο και θέλαμε τα πάντα να γίνουν επί γονάτου και τελικά λάθος. Εγώ είχα δημοσιοποιήσει τις απόψεις μου. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει καμία διορθωτική κίνηση, όταν υπάρχει μια διοικητική πράξη που έχει ρυθμίσει μια κατάσταση. Οι διοικητικές πράξεις έχουν το τεκμήριο νομιμότητας, μέχρι ως του ακυρωθούν ή μετακληθούν. Πώς να παρέμβει το σύστημα το δημοτικό; Το ΠΔ δεν είναι μια τυπολατρική διαδικασία. Για να βγει ΠΔ περνά από χιλιάδες ελέγχους, απαιτεί μελέτες περιβαλλοντικές χωροταξικές και άλλες για να ‘ναι νόμιμο. Επειδή είναι ένα πολύ βαρύ φορτίο χρονοβόρο και επώδυνο, σωστά ο νομοθέτης το 2016 του αφαίρεσε του ΣΤΕ αρμοδιότητες και δεν θέλει Προεδρικά Διατάγματα και ίσως αυτά τα εργαλεία πρέπει να τα μελετήσουμε από κοινού με το νομικό κόσμο και να δούμε τι περιθώρια μας δίδουν για να κινηθούμε ώστε να ιαθούν οι ατέλειες».
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Ανδρουλάκης, επικεφαλής του Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη «Ανατροπή», που όπως ανέφερε, ήταν ένας από αυτούς που προσέφυγαν στο ΣΤΕ, ως μέλος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, επεσήμανε, ότι θα πρέπει να δουν το σκεπτικό της απόφασης και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα που προκύπτει: «Πιστεύω ότι συλλογικά η κοινωνία και όλες οι δυνάμεις της, πρέπει να κληθούν να συμμετέχουν στην λύση της διαδικασίας. Αυτό δεν έγινε εδώ και πολλά χρόνια».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης, υποστήριξε ότι για το ζήτημα που έχει προκύψει, οι ευθύνες βαραίνουν το κεντρικό κράτος και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η υπόθεση με τη ζώνη των 800μ δημιουργεί αρνητικές συνέπειες και σε λαϊκά στρώματα, για τα οποία εμείς ενδιαφερόμαστε. Νομίζω όμως, ότι όλο αυτό το καθεστώς δεν επιβλήθηκε για να λύσει προβλήματα τέτοιων στρωμάτων. Αλλωνών συμφέροντα εξυπηρετούσε κατά τη γνώμη μας. Νομίζω ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε, είναι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους και είναι τεραστία. Εισήγαγε μια μεγάλη πρωτοτυπία, τη λογική του διαβήτη στην επέκταση των οικισμών, χωρίς να λάβει υπόψιν του τι περιβάλλον βρίσκεται γύρω και πως είναι διαμορφωμένο το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να προβλέπει τα αναγκαία έργα υποδομής για την επέκτασή του».