Το πρώτο που θέλω να σημειώσω είναι ότι οι παράνομες (ρατσιστικές ή όχι) πράξεις, δεν χρειάζονται νέο νόμο για να τιμωρούνται. Αν σήμερα κάποιος βιαιοπραγήσει κατά συνανθρώπου του δεν τιμωρείται από τους υπάρχοντες νόμους; Αν κάποιος μπει στο μαγαζί ενός πολίτη και το κάνει γης Μαδιάμ, δεν τιμωρείται; Επομένως η παράνομη βία (ρατσιστική ή όχι) τιμωρείται, εφόσον βέβαια έχουμε τη διάθεση να εφαρμόσουμε τους νόμους. Γιατί δεν τιμωρήθηκε ο Κασσιδιάρης που χτύπησε on camera την Κανέλλη; Γιατί δεν τιμωρήθηκε ο Μπαρμπαρούσης που διέλυσε τους πάγκους με τα εμπορεύματα μεταναστών σε λαϊκή αγορά; Έλειπε ο νόμος; Όχι. Επειδή η Βουλή και η Δικαιοσύνη δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν τους κείμενους νόμους. Αν οι θεσμοί της Δημοκρατίας είναι άτολμοι στην εφαρμογή των νόμων, γιατί θα γίνουν τολμηροί με έναν νέο νόμο;
Το δεύτερο προς σημείωση είναι ότι δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχουν νόμοι που θα διώκουν ιδέες (ρατσιστικές, ναζιστικές, φασιστικές, σταλινικές, αναρχικές κ.λπ.). Όσο επαχθείς και αντιδημοκρατικές αν είναι κάποιες ιδέες, η απαγόρευσή τους δια νόμου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημοκρατία. Και αυτό για τους εξής λόγους: α) Ποιος θα κρίνει ποιες ιδέες είναι κακές; β) Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αύριο στην α’ κακή ιδέα δεν θα προσθέσει μια τυχαία πλειοψηφία και μια β’ κακή ιδέα και μεθαύριο μια άλλη πλειοψηφία δεν θα προσθέσει και μια γ’ κακή ιδέα και πάει λέγοντας; Για σκεφτείτε, για παράδειγμα, να τεθούν εκτός νομιμότητας οι ιδέες του κομμουνισμού! γ) Ποιος μπορεί να εγγυηθεί -ακόμα και αν δεν το αναφέρει ρητά ο νόμος- ότι η νομολογία δεν θα αποφανθεί ότι οι α’ ιδέες οδηγούν στις α’’ πράξεις που είναι παράνομες, άρα οι διακινούντες τις ιδέες αυτές πρέπει να τιμωρούνται ως εάν διέπραξαν αυτοί τις παράνομες αυτές πράξεις; Επειδή το θέμα δεν είναι καθόλου υποθετικό, θέλω να φέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα: Πριν μερικές μέρες είδαμε στην τηλεόραση το φιλόσοφο Ζίζεκ να λέει ότι όσοι δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα τους στείλει στα Γκουλάκ και ταυτόχρονα τον κ. Τσίπρα να τον χειροκροτά χαμογελώντας. Αν και τα κρεματόρια και τα γκουλάκ ήταν απείρως πιο απάνθρωπα και δολοφονικά από τα Γιούρα και τα Μακρονήσια, ποιός μου λέει ότι με έναν τέτοιο νόμο ο κ. Τσίπρας δεν καταδικαστεί για απόπειρα εισαγωγής συστήματος καταναγκαστικών έργων και εξορίας των πολιτικών του αντιπάλων; Έτσι όμως δεν προχωρά η Δημοκρατία. δ) Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι πριν κάποια χρόνια, βάσει κάποιου νόμου της Γαλλίας, καταδικάστηκε ο διάσημος φιλόσοφος και συγγραφέας Ροζέ Γκαροντύ, ο οποίος έλεγε ότι δεν είχε γίνει το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τον Χίτλερ. Η άποψή μου είναι: και λοιπόν τι έγινε; Αν κάποιος δηλώσει ότι ο Στάλιν δεν είχε φτιάξει τα γκουλάκ ή κάποιος άλλος ανέφερε ότι δεν υπήρξε η Γαλλική Επανάσταση, πρέπει να μπουν φυλακή; Η άποψή μου είναι να αφήνονται να εξευτελίζονται και όχι να δικάζονται.
Στην ΕΕ έχουν αντιρατσιστικούς νόμους. Για μεν τη Γερμανία, το κατανοώ απολύτως. Μια χώρα που το ρατσιστικό-ναζιστικό καθεστώς είχε τη συμπαράσταση του 50% του λαού μετακυλώντας ολόκληρο τον κόσμο, το θεωρώ λογικό να έχει κάποιος σκληρούς νόμους για να μην ξαναγυρίσουν στα ίδια. Το ίδιο θα έλεγα (με λιγότερη ζέση) και για άλλα κράτη που είχαν κάποια μεγάλα φασιστικά κόμματα και κινήματα τον ίδιο καιρό. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να δούμε τις διατάξεις τους: διώκουν τις ιδέες; διώκουν τις πράξεις; είναι νόμοι που προβλέπουν ιδιώνυμα αδικήματα; Ας τα δούμε πρώτα και μετά να φτιάξουμε νόμο που να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να έχει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.
Θα ‘λεγα όμως ότι η αντιμετώπιση του ναζιστικού-ρατσιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, δεν χρειάζεται νέους νόμους. Χρειάζεται να εφαρμοστούν αμέσως και με ταχύτητα οι υπάρχοντες νόμοι. Χρειάζεται όμως τόλμη. Αλλά, όπως έλεγε και ο θείος Κάλβος: «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Αυτοί όμως που αισθάνονται «βαρύ το χάλκεον χέρι του φόβου» ας φτιάχνουν αντιρατσιστικούς, αντιφασιστικούς, αντικομμουνιστικούς κ.λπ. νόμους.
Τα παραπάνω δεν συμφωνούν με τη στάση της Ν.Δ., που άλλωστε είναι η κύρια υπαίτιος, για το ότι οι παράνομες ρατσιστικές πράξεις της Χρυσής Αυγής δεν τιμωρούνται. Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα ο Γραμματέας της ΝΔ -όταν στη Βουλή συζητιούνταν η άρση ασυλίας του Κασσιδιάρη για παράνομη πράξη- ψήφισε να μην αρθεί η ασυλία του Χρυσαυγίτη Βουλευτή.
Το αντι-ρατσιστικό νομοσχέδιο έφερε στην κυβέρνηση μείζονα κυβερνητική κρίση με κίνδυνο να καταρρεύσει. Και οι μεν Βενιζέλος και Κουβέλης έκαναν πίσω, φέρνοντας το νομοσχέδιο ως πρόταση νόμου. Είχε όμως και ένα καλό αποτέλεσμα: έφερε κοντά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως φάνηκε ότι δεν είχε καμία διάθεση να ψηφίσει την πρόταση νόμου, που προηγουμένως είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να την ψηφίσει ως νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Γιατί αποφάσισε να φέρει δική του πρόταση νόμου στη Βουλή (για να μην περάσει καμία). Όσο για την κατάθεση της πρότασης νόμου από τη Ν.Δ., τι να πει κανείς;
Οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου και τα οφέλη του debate του ΣΥΡΙΖΑ
Αν κάτι μείνει στην ιστορία από το debate του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι σχεδόν σίγουρα το κορυφαίο πολιτικό meme της...