Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου,η Αντιφασιστική Ομάδα Εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Ρεθύμνου,διοργανώνει αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Μικρασιατών ,το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.
Σε σχετική ενημερωτική ανακοίνωση,αναφέρονται τα εξής:
«Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Την 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα. Από το Απαρτχάιντ της Ν. Αφρικής έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια. Από το ολοκαύτωμα των Ναζί έχουν περάσει πάνω από 80 χρόνια. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εξοντώθηκαν Εβραίοι, τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι και ΑΜΕΑ.
Ο Ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο σεξισμός και οι λοιπές διακρίσεις είναι ακόμα εδώ. Σήμερα.
Άνθρωποι κρατούνται και βασανίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε νησιά και ενδοχώρα.
Άνθρωποι βιάζονται.
Άνθρωποι πωλούνται ως σκλάβοι.
Άνθρωποι αμοίβονται διαφορετικά για ίδια εργασία λόγω καταγωγής ή φύλου. Άνθρωποι απολύονται λόγω εγκυμοσύνης.
Άνθρωποι αποκλείονται από το δικαίωμα στην εργασία με όρους ευγονικής και πρόσχημα τον covid.
Ακόμα και σήμερα υπάρχει στο τραπέζι η συζήτηση για το δικαίωμα μια γυναίκας στο σώμα της. Για να μπορεί κάθε άτομο να κυκλοφορεί ελεύθερα είτε φοράει μαντίλα είτε την φούστα του καπέλο.
Οι εργαζόμενοι/ες εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος και ευθύνη να αναδείξουμε και να αντιπαλεψουμε τα ρατσιστικά φαινόμενα που προσπαθούν κρύψουν τα βαθύτερα αίτια της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.
Ο ρόλος του σχολείου είναι να αναδεικνύει την διαφορετικότητα, να γιορτάζει και όχι να στιγματίζει την πολυχρωμία, να σπάει τα στερεότυπα για τους “άλλους”, να καλλιεργεί την αποδοχή και την ένταξη. Αμβλύνουμε τις ανισότητες με τις οποίες έρχονται οι μαθητές/τριες στην δημόσια εκπαίδευση, μέσα από διαφορετικές κοινωνικές-οικονομικές αφετηρίες, αγωνιζόμενοι όλα τα παιδιά να λάμψουν.
Συγκεντρωνόμαστε πολύχρωμοι και διαφορετικές στην πλατεία Μικρασιατών του Ρεθύμνου το Σάββατο 20 Μαρτίου στις 12 μ.μ.»