To Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα επιστρέφει και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στα Ανώγεια, στις 9, 10 και 11 Αυγούστου.
Δυο χρόνια πριν, στα Ανώγεια, ένα χωριό που έχει ζήσει από πρώτο χέρι το τέρας του ναζισμού, γεννήθηκε η Χαϊμαλίνα. Ένα αντιφασιστικό φεστιβάλ που πήρε το όνομά του από το ποίημα του Μιχάλη Σταυρακάκη/Νιδιώτη «Γράμμα σε μια Αφρικάνα» και είχε πάντα ως πρόταγμά του την αλληλεγγύη, την ισότητα και την ειρήνη.
Το φεστιβάλ διοργανώνουν νέες και νέοι των Ανωγείων που σε σημείωμά τους εξηγούν το θέμα που επέλεξαν φέτος. Αναφέρουν:
«Τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς αλλά και της χρονιάς που διανύουμε έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την επιλογή της θεματικής του φεστιβάλ μας. Φέτος, με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη Δίκη της Χρυσής Aυγής, η οποία βρίσκεται πλέον στην τελική της ευθεία, γίνεται φανερή η εγκληματική φύση της οργάνωσής, της οποίας το ιδεολόγημα βασίζεται στη βία, το μίσος και τη θρασυδειλία. Η δήλωση του Ρουπακιά σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πως «μία απλή ανθρωποκτονία, την κάνανε ολόκληρη ιστορία» μας δείχνει άλλωστε πως στην πραγματικότητα για τα μέλη της οργάνωσης αυτής δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία.
Η ρητορική της βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στη χώρα μας και παρόλο που η Χ.Α. έμεινε εκτός βουλής στις φετινές εκλογές, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Η «ιδεολογία» της συνεχίζει να είναι κρυμμένη σε όλες εκείνες τις καθημερινές πράξεις και εκφράσεις που αρνούνται το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, που δαιμονοποιούν κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ή περιθωριοποιημένες ομάδες, στις ρητορικές εκείνες που προασπίζονται τη διατήρηση μιας κοινωνίας που ιεραρχεί τα δικαιώματα των φύλων, κατατάσσοντας το γυναικείο, ως «δεύτερης κατηγορίας». Ο μαχητικός αντιφασισμός, διαχρονικός αλλά και επιτακτικός, οφείλει να εκφράζεται μέσα από το διάλογο και τον αγώνα και μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους.
Ένα εξίσου επίκαιρο θέμα το οποίο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε φέτος, είναι το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων και η συστηματική δικαιολόγηση πρακτικών έμφυλης βίας. Οι αφορμές πολλές. Τόσο, η σειρά γυναικοκτονιών που έλαβαν χώρα το τελευταίο έτος στη χώρα μας, φαινόμενο το οποίο δεν λαμβάνει την απαραίτητη προσοχή κι ερμηνεία και αναδεικνύει, σε συνδυασμό με τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα σεξουαλικής βίας, την παθογένεια των καθιερωμένων έμφυλων πατριαρχικών σχέσεων, όσο και η «τυπική» ισότητα που βάσει νόμου έχει καθιερωθεί στις δυτικές κοινωνίες, η οποία όμως δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν, καθώς εφαρμόζεται περιστασιακά. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η πολυετής μάχη του φεμινιστικού κινήματος για την περιβόητη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τον βιασμό.
Παράλληλα, ένα από τα γεγονότα-σταθμούς της περασμένης χρονιάς, η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή για προβληματισμό, τόσο για την ταξική φύση του εγκλήματος όσο και για τις διασταυρούμενες ταυτότητες της Zackie Oh, που οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου απάθεια της πλειοψηφίας, που απέδειξε τα βαθιά συντηρητικά ένστικτα και τον ατομικισμό που διέπουν την νεότερη ελληνική κοινωνία, αλλά και της στρεβλής και προβληματικής παρουσίασης και κρίσης των γεγονότων απ’ την ευρύτερη κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ. Η νοσηρή αυτή «κανονικότητα» που προβάλλεται και επιβάλλεται από την πατριαρχική κοινωνία δεν συμβαδίζει με τις αρχές μας και της επιδιώξεις μας για μια κοινωνία ελευθερίας και απελευθέρωσης που θα αποβάλει την κοντόφθαλμη θεώρησή της για την ανθρώπινη φύση και θα ανοίξει το δρόμο προς την αποδοχή.
Φέτος λοιπόν, έπειτα από τον έντονο προβληματισμό και τη δυσαρέσκειά μας απέναντι σε νοοτροπίες και αντιλήψεις αιώνων, οι οποίες έχουν ριζωθεί βαθιά και κρατάνε πίσω την κοινωνία μας, θα θέλαμε, μέσα από τις δράσεις του φεστιβάλ, να ανοίξει μια ειλικρινής συζήτηση για την επιτακτική ανάγκη του αλληλοσεβασμού και της ισότητας, καθώς και την καταπίεση που προκύπτει από την κοινωνία σε ό,τι δε συμβαδίζει με τα αυστηρά πρότυπά της, ως προς την έκφραση του φύλου και της σεξουαλικότητας.
Σας προσκαλούμε λοιπόν, να αγκαλιάσετε την προσπάθειά μας και όλοι μαζί, απ’ το πιο ψηλό βουνό της Κρήτης, να δώσουμε ξανά ένα γερό μήνυμα ενάντια στον φασισμό και σε κάθε μορφή καταπίεσης!».
Πρόγραμμα του φεστιβάλ
Παρασκευή 9 Αυγούστου -Θεματική: Αντιφασιστικός αγώνας
Προβολές ταινιών
Ώρα 12.00-13.30: Ταινία κινούμενων σχεδίων: «Brave» (2012), του Μαρκ Άντριους και της Μπρέντα Τσάπμαν.
Ώρα 14.00-16.00: Ταινία: «Pride» (2014) του Μάθιου Γουόρκους.
Ώρα 18.00: Κεντρικός δρόμος, δίπλα στην Πλατεία Αρμί.
Perfomance: «Η» οριστικό άρθρο γένους θηλυκού – Solo performance ανοιχτού χώρου, από την Ελεάννα Αποστολάκη (Ηθοποιός) // Η solo performance «Η», είναι μια σωματική θεατρική δράση ανοιχτού χώρου, για την έμφυλη βία στον κόσμο της πατριαρχίας».
Ώρα 18.00: Πλατεία Αρμί-Τουρνουά γρήγορου σκακιού (Blitz Chess)από τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων.
Ομιλίες
Ώρα 18.30 / Πλατεία Αρμί
● «Χρυσή Αυγή: Η άνοδος και η πτώση. Η δίκη και η διάλυση της οργάνωσης»/ Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφος, μέλος Golden Dawn Watch).
● «Από τον ατομικισμό, στον κανιβαλισμό: ο εκφασισμός ως κοινωνική συνέργεια» / Γιάννης Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος).
● «Γυναίκες στον αντιφασιστικό αγώνα τότε και τώρα: από την Βαγγελιώ Κλάδου στην Κάρολα Ρακέτε»/ Καλομοίρη Αγάπη (δασκάλα).
Συναυλίες
Ώρα 21.00 / Θέατρο Νίκος Ξυλούρης
Αλέξανδρος Κτιστάκης, Γιάγκος Χαιρέτης, Φυστικί Σαλόνι, Γκιντίκι.
Σάββατο 10 Αυγούστου -Θεματική: Έμφυλη βία
Ώρα 10.00-12.00 / Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων
Ανάγνωση παραμυθιού και διαδραστικό παιχνίδι «Αν θέλεις, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο».
Ηλικίες: 4-10 / Τσεπαπαδάκη Εύα (νηπιαγωγός), Κτιστάκης Γιώργος (μουσικός).
Ώρα 12.00-13:00 /Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων
Παιδικό Εργαστήρι: «Τυπώνω το μπλουζάκι μου» / Σοφία Βασιλειάδου – καλλιτέχνης (απόφοιτη Καλών τεχνών) και Αννέτα Βροντουλακη.
Ώρα 15.00-16.00/Προβολή ντοκιμαντέρ
«Ερείπια: Οροθετικές Γυναίκες. Το Χρονικό Μιας Διαπόμπευσης» της Ζωής Μαυρουδή.
Ώρα 17.00 – 18.00 / Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων
Workshop Αφρικάνικου χορού από την Λίνα Ιωαννίδου.
Ώρα 18.00 / Κεντρικός δρόμος, δίπλα στην Πλατεία Αρμί
Perfomance: «Η» οριστικό άρθρο γένους θηλυκού – Solo performance ανοιχτού χώρου, από την Ελεάννα Αποστολάκη (ηθοποιός).
Ώρα 18.00 / Πλατεία Αρμί
Τουρνουά γρήγορου σκακιού (Blitz Chess) από τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων.
Ομιλίες
Ώρα 18.30 / Πλατεία Αρμί
● «Η αλλαγή του ορισμού του βιασμού και η σημασία της συναίνεσης στο κοινωνικό πλαίσιο των γυναικοκτονιών … από αγάπη» / Ιωάννα Στεντούμη (δικηγόρος, εξειδικευμένη σε θέματα έμφυλης βίας).
● «Βιοπολιτική στο πεζοδρόμιο και την οθόνη: Με αφορμή τη δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου/ Zackie Oh» / Μαρία Λούκα (δημοσιογράφος).
● «Μαύρα Τσεμπέρια και Τοξική αρρενωπότητα»/ Βασίλης Ν. Δραμουντάνης (μουσικός – πολιτικός μηχανικός).
Συναυλίες
Ώρα 21.00 / Θέατρο Νίκος Ξυλούρης
Βαγγελιώ Φασουλάκη, Μαρία Κώτη και Σκίουρο 5, Ματούλα Ζαμάνη (Συμμετέχει η Μαρίνα Δακανάλη).
Κυριακή 11 Αυγούστου -Θεματική: Αθλητισμός -Σεξισμός
Ώρα 10.00-11.30 / Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων
MESSY PLAY / Αισθητηριακό παιχνίδι για παιδιά (ηλικίες 4-7)- Κατερίνα Δασκαλάκη (ψυχολόγος, Certified Play Therapist (PTI), Attachment Parenting Educator) – Δέσποινα Κοντογιάννη (ψυχολόγος, Τherapeutic Play Practitioner(PTI), Attachment Parenting Educator).
Ώρα 12.30 / Σημείο συνάντησης Πλατεία Αρμί
Κυνήγι θησαυρού.
Ώρα 16.00 / Δημοτικό Στάδιο Ανωγείων
Αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου με τις ομάδες: Τηγανίτης ΑΣΗ (Ηράκλειο), Λίβας Α.Σ. Ρεθύμνου (Ρέθυμνο), Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος (Χανιά), Αετός Ανωγείων – Ομάδα Χαϊμαλίνα.
Ώρα 19.30 / Πλατεία Μεϊντάνι
Ομιλία: «Ματ στην πατριαρχία» / Μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων.
Συναυλίες
Ώρα 20.30 / Θέατρο Νίκος Ξυλούρης
Thymics, Bazooka, Balothizer, Νίκος και Αντώνης Ξυλούρης / Κρητικό γλέντι.
Παράλληλες δράσεις
• Εκθέσεις
«Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» / Καμπάνια από το HumanRights360 και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Ώρες λειτουργίας 12:00-8:00 / Αίθουσα Μανώλης Κεφαλογιάννης, κάτω από την τράπεζα Πειραιώς.
• Πολυμεσική έκθεση «Smash Repetition»/ Διοργάνωση: Ρα.στα.παν.κ. (Ραδιοφωνικός σταθμός Πανεπιστημίου Κρήτης).
Ώρες λειτουργίας 12:00-8:00 / Σταυράκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Ανωγείων.
• GRAFFITI από τον Αλέξανδρο Ραπτάκη / Σείσαρχα.
* Όλες οι προβολές ταινιών πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Μανώλης Κεφαλογιάννης, κάτω από την τράπεζα Πειραιώς
Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις!