Ανυποχώρητοι οι αγρότες σε όλη τη χώρα παραμένουν στα μπλόκα κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο, όπως τονίζουν, οδηγεί σε πλήρη διάλυση τον κλάδο τους. Από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη οι εθνικοί οδοί είναι αποκλεισμένοι με αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενώνοντας τις φωνές οργής και αγανάκτησης και ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα προτού αυτά φτάσουν στη βουλή.
Στο Ρέθυμνο το μπλόκο είχε στηθεί στον κόμβο Ατσιποπούλου όπου αγροτοκτηνοτρόφοι είχαν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αυτοκίνητα τους κόβοντας στα δυο την εθνική οδό για δύο ώρες χθες το μεσημέρι και μια ώρα το απόγευμα. Τόσο στην περιοχή του κόμβου, όσο και στο κέντρο της πόλης, δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο και προκλήθηκε τεράστια ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.
Οι αγρότες έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για σήμερα στις 11 το πρωί, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ωστόσο πόση ώρα θα παραμείνει αποκλεισμένη η περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε το αίτημα να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, τελικώς οι αγρότες δήλωσαν ότι αρνούνται να τον συναντήσουν. Υπογραμμίζουν ότι για να υπάρξει συνάντηση θα πρέπει προηγουμένως να αποσυρθούν οι προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση, τόσο για τα θέματα αυτά, όσο και για το κόστος παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει διάλογος, σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν τον κλάδο τους.
Την ίδια στιγμή σε μια προσπάθεια να κατευνάσει αντιδράσεις και να άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τις τελευταίες ημέρες, λόγω των πανελλαδικών σκληρών κινητοποιήσεων η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να μελετά μείωση των προκαταβολών φόρου για ειδικές κατηγορίες αγροτών και επαγγελματιών, καθώς και προσαρμογή του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 26% σε διάστημα μεγαλύτερο της διετίας.
Όπως ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, εξετάζεται η σταδιακή προσαρμογή του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 26% σε διάστημα μεγαλύτερο της διετίας (2016-2017) που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς. Το πρόβλημα είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να λάβει την έγκριση των δανειστών, που δεν αντιμετωπίζουν το θέμα μόνο με δημοσιονομικά αλλά κυρίως με διαρθρωτικά κριτήρια, καθώς πιστεύουν ότι οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Την ίδια στιγμή κοινό μέτωπο έχουν συγκροτήσει οι επαγγελματικοί κλάδοι, οι οποίοι, με το βλέμμα στην πανελλαδική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν κατά του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση.
Αναλυτικά…
Σχεδόν δύο χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου απέκλεισαν χθες από τις έντεκα το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι τον κόμβο Ατσιποπούλου σε όλες τις εισόδους και εξόδους, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση αναφορικά με το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό. Η συμμέτοχη στη συγκέντρωση και στον αποκλεισμό ήταν μεγάλη, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία αγρότες να μιλούν για τη μεγαλύτερη σε μέγεθος κινητοποίηση αγροτών που έχει πραγματοποιηθεί στον νομό, εδώ και αρκετά χρόνια. Από νωρίς το πρωί τα αγροτικά μηχανήματα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Ένωσης Ρεθύμνου στα Τρία Μοναστήρια, από όπου ξεκίνησαν και κατευθύνθηκαν στον κόμβο Ατσιποπούλου, ενώ το «παρών» έδωσαν αγροτοκτηνοτρόφοι από όλους τους δήμους του νομού.
Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 12:45 με την Τροχαία να κατευθύνει τα αυτοκίνητα σε παρακάμψεις από τους γύρω δρόμους, ενώ στις 14:00 το μεσημέρι οι αγρότες απομάκρυναν τα τρακτέρ από το οδόστρωμα, απελευθερώνοντας την κυκλοφορία, η οποία είχε μπλοκάρει τόσο στην εθνική οδό όσο και στο κέντρο της πόλης.
Σήμερα στις 10:30 έχει δοθεί εκ νέου ραντεβού για να υπάρξει ξανά αποκλεισμός του κόμβου, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, θα αποφασιστεί σήμερα μετά από συντονισμό, η διάρκεια του αποκλεισμού. Σημειώνεται ότι στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν οι υπάλληλοι της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών και μέλη της ΛΑΕ Ρεθύμνου.
«Θα μείνουμε στα μπλόκα μέχρι να δικαιωθούμε»
Την έντονη δυσφορία του κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής εξέφρασε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνης, Γιώργος Βενιεράκης, ενώ συγκεκριμένα ανέφερε: «Μαζευτήκαμε εδώ, σε μια δυναμική κινητοποίηση, για να στείλουμε από την πλευρά μας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα που θέλει να περάσει, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά από τους αγροκτηνοτρόφους. Είμαστε σε συντονισμό με τους γειτονικούς νομούς, αλλά και με τα μπλόκα στην υπόλοιπη χώρα και θα μείνουμε εδώ μέχρι η κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της και να αποσύρει τον σχεδιασμό που προωθεί αναφορικά με το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Ο κόσμος όλος στο σύνολό του είναι εξαθλιωμένος και εξαγριωμένος με την κυβερνητική πολιτική, πλέον τίθεται θέμα γενικής αποδόμησης του πρωτογενούς τομέα και εξαφάνισης του επαγγέλματός μας. Η οικονομία καταρρέει μέρα με τη μέρα, η μεσαία τάξη έχει διαλυθεί και δεν μπορεί άλλο να συνεισφέρει ο μισθωτός, ο συνταξιούχος και ο αγρότης. Τα προϊόντα μας αδυνατούμε να τα πουλήσουμε, καθώς το κόστος έχει πολλαπλασιαστεί σε αντίθεση με την τιμή πώλησης που παραμένει εξαιρετικά χαμηλά και με την υπερφορολόγηση αδυνατούμε να τα βγάλουμε πέρα. Γι’ αυτό το λόγο παίρνουμε τις τύχες στα χέρια μας, αλλιώς δεν έχουμε μέλλον και αυτό εμπίπτει, σε όλους και για όλους, όχι μόνο για εμάς, ολόκληρη η κοινωνία βρίσκεται σε αδιέξοδο για αυτό και πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να συμμετέχουν δυναμικά. Τα τρακτέρ θα παραμείνουν εδώ και κατόπιν συνεννόησης με το συντονιστικό θα κλείνουμε τον δρόμο σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ρεθύμνου Νικήστρατος Χαροκόπος, δήλωσε σχετικά με το θέμα τα εξής: «Η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη, και μας έχει εκπλήξει ευχάριστα η μεγάλη και αθρόα συμμετοχή του κόσμου. Αρχικά θα ήθελα και από την πλευρά μου να απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους να έρθουν και να συμμετέχουμε όλοι μαζί στις κινητοποιήσεις, καθώς ο κίνδυνος της φτωχοποίησης απειλεί όλους, ανεξαρτήτως των κλάδων. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι η τοπική οικονομία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον πρωτογενή τομέα και αρκετά επαγγέλματα σχετίζονται με το συγκεκριμένο κομμάτι, έτσι αν γονατίσει ο πρωτογενής τομέας θα υπάρξει αλυσιδωτή επίδραση σε αρκετούς κλάδους με ολέθρια αποτελέσματα για όλους.
Τα βασικά αιτήματα είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικό, που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε ολική καταστροφή. Θα σας πω ένα παράδειγμα για να δείξω το μέγεθος του αδιεξόδου στο οποίο βρισκόμαστε, μια τετραμελής οικογένεια ενός αγρότη που έχει 20.000 ευρώ καθαρό φορολογητέο ετήσιο εισόδημα, θέλει τουλάχιστον τα 15.000 από αυτά για ασφάλιστρα αλλά και για τη φορολογία, άρα όπως καταλαβαίνεται η κατάσταση είναι αδιέξοδη και δεν μπορεί να συνεχιστεί η συγκεκριμένη υπερφορολόγηση, καθώς ο κλάδος οδηγείται σε ολοκληρωτική καταστροφή.
Σαν αποτέλεσμα καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον σχεδιασμό για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις νέες φορολογικές παραμέτρους, επίσης καλούμε και τους βουλευτές του νομού μας, να μην ψηφίσουν αυτά τα άδικα μέτρα, που θα φέρουν την οριστική ‘ταφόπλακα’ στον πρωτογενή τομέα».
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου, Κώστας Καμηλάκης δήλωσε αναφορικά με την κινητοποίηση: «Το Ρέθυμνο είναι ο πρώτος νομός σε παραγωγή, συγκριτικά με τον πληθυσμό σε όλη τη χώρα, σήμερα λοιπόν, έδειξε τη δύναμή του και έστειλε μήνυμα ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Τουλάχιστον τρεις χιλιάδες κόσμου βρίσκονται στο μπλόκο, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν δυναμικά. Το φορολογικό και το ασφαλιστικό με τη μορφή που έχουν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί θα είναι και η ‘ταφόπλακα’ του πρωτογενούς τομέα, όπως δήλωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλη η Ελλάδα έχει στείλει το μήνυμα ότι εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων. Πρέπει να πάρουν πίσω τον σχεδιασμό στο σύνολό του και αν και εφόσον γίνει αυτό, είμαστε διατεθειμένοι να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν δεν αποσυρθούν τα μέτρα δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα και δεν θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Με αυτά που κάνουν μας σπρώχνουν μακριά από τη Γη μας και τις περιουσίες μας, αλλά αυτό δεν θα αφήσουμε να συμβεί».
Ο αλιέας Νίκος Καραγιάνης που βρέθηκε στην κινητοποίηση δήλωσε τα εξής: «Η συγκεκριμένη πολιτική θίγει στο σύνολό του τον πρωτογενή τομέα, γι’ αυτό και πρέπει όλοι να αντιδράσουμε δυναμικά, οργανωμένα και με συσπείρωση. Εμείς είμαστε στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς και το επάγγελμα το δικό μας κινδυνεύει με ολικό αφανισμό. Το ασφαλιστικό, η φορολογία αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει στο σύνολό του τον πρωτογενή τομέα, μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα και σε μεγάλες οικονομικές πιέσεις».
Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες από την Ένωση Περιφερειών
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της, συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα του αγροτικού κόσμου ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Την ώρα που οι αγρότες, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που συνθέτουν τον οικονομικοκοινωνικό ιστό της χώρας, δίνουν καθημερινά έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επιτελέσουν το έργο τους, δοκιμάζονται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές που στρέφονται και ενάντια στην Ελληνική αγροτιά.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα τους και θα είμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ανατρέψουμε κάθε κατάσταση -που είναι εις βάρος τους- γιατί ό,τι εξοντώνει τους αγρότες, έμμεσα εξοντώνει και κάθε έναν από εμάς και συνολικά την πατρίδα μας, που αποστερείται κάθε παραγωγικής βάσης. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους αγρότες και τον λαό της Ελλάδας για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου».