Η αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες που τίθενται από την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού της Κρήτης βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσπάθειας που καταβάλλει η Περιφέρεια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του Σ.Ε.Σ. (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), το οποίο αποτελεί την κυρίαρχη χρηματοδοτική πηγή για την επόμενη επταετία.
Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο σύσκεψη μεταξύ του τομέα «Χωροταξίας-Περιβάλλοντος» της Περιφέρειας, της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στη συνάντηση θα τεθεί στο επίκεντρο η ανάγκη αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού της Κρήτης και η υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων που θα αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για το νησί.
Σύμφωνα με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Καλογερή, στην παρούσα φάση ζητούμενο είναι ο προγραμματισμός και η χάραξη της κατεύθυνσης που θα ακολουθηθεί από τις αρχές του 2014, ώστε η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδίου, η πρώτη φάση του οποίου έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ, να συνδυαστεί με τη διοχέτευση των ευρωπαϊκών πόρων σε τομείς όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Ειδικότερα, ο κ. Καλογερής σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Μετά την ανακοίνωση της κατανομής των πόρων για την επόμενη προγραμματική περίοδο, η μελετήτρια του χωροταξικού σχεδίου και παράγοντες του ΥΠΕΚΑ θα έρθουν στην Κρήτη και σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή, θα συντονιστούμε για τις προτεραιότητες της Κρήτης τα επόμενα χρόνια. Για την κατεύθυνση που πρέπει να έχουμε και την αξιοποίηση της ροής των χρηματοδοτήσεων. Το θέμα απαιτεί σωστό προγραμματισμό και συγκεκριμένη αναπτυξιακή κατεύθυνση εξ αρχής.
Σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού, εκμεταλλευόμαστε την συγκυρία και προχωράμε έγκαιρα τις διαδικασίες που απαιτούνται για να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας και να απορροφήσουμε τους πόρους που θα διατεθούν στην Κρήτη την περίοδο 2014-2020.
Στόχος μας είναι να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις κι εκεί αποσκοπεί η συνεργασία του τομέα «Χωροταξίας-Περιβάλλοντος» με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος».
Τον Ιανουάριο ευρεία διαβούλευση για το χωροταξικό
Στα μέσα Ιανουαρίου 2014 εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ευρεία διαβούλευση η αναθεώρηση και εξειδίκευση των προτάσεων για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΠΠΧΣΑΑ). Η Περιφέρεια έχει αποστείλει στους Δήμους, τα Επιμελητήρια και τους εμπλεκόμενους φορείς την έκθεση αξιολόγησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την υποβολή των αναπτυξιακών προτάσεων που θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο της αναθεώρησης του χωροταξικού.
Σημειώνεται ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος επιθυμεί να έχει στα χέρια του την έγκριση της Περιφέρειας για το νέο χωροταξικό της Κρήτης έως τις αρχές Μαΐου.
Για τη διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο, ώστε να εξειδικευτούν οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο υπουργείο εκ μέρους της Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής δήλωσε: «Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει ευρεία διαβούλευση στην Περιφέρεια, γιατί δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Το υπουργείο θέλει μέχρι τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου να έχει παραδοθεί το εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης.
Οι προτάσεις τυγχάνει να ταυτίζονται χρονικά με την έναρξη της επόμενης προγραμματικής περιόδου, επομένως εμείς καλούμαστε να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι και σωστά προετοιμασμένοι».
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κοινοποίησε πριν από περίπου δυο μήνες στην Περιφέρεια το εγκεκριμένο πόρισμα της έκθεσης αξιολόγησης για το Στάδιο Α2 του ΠΠΧΣΑΑ και έδωσε σχετική εντολή στους μελετητές να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκπόνησης του πρώτου σταδίου της Β’ Φάσης, με κύριους στόχους: να αναθεωρηθούν οι κατευθύνσεις του (όπου βάσει της αξιολόγησης κριθεί αναγκαίο), να δοθεί έμφαση στη νέα διοικητική γεωγραφία και στα πεδία των νεώτερων πολιτικών (κλιματική αλλαγή, τοπίο, ΑΠΕ, οικονομική συγκυρία, βιοποικιλότητα, εδαφική συνοχή, θαλάσσια χωροταξία, κ.ά.).
Θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο της Β’ Φάσης, το οποίο περιλαμβάνει την οριστικοποίηση των διατυπώσεων του Β.1. Σταδίου της Μελέτης, μετά την τήρηση της διαδικασίας δημοσιοποίησης και γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την αξιολόγηση δεν διαπιστώθηκε ανάγκη ριζικών ανατροπών στις στρατηγικές επιλογές και προτεραιότητες, ούτε και στο Πρότυπο Χωρικής Ανάπτυξης της Κρήτης, ενώ οι μελετητές είναι σύμφωνοι με την πλειοψηφία των προτάσεων-παρατηρήσεων της Περιφέρειας.