Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ο Δήμος Ρεθύμνου επιχειρεί να δώσει λύσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό της πόλης διευκολύνοντας του πολίτες κατά την αναζήτησή τους για μια θέση στάθμευσης, αλλά και για τα ακριβή δρομολόγια και τα ωράρια των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τις μετακινήσεις τους και ταυτόχρονα να ανακουφίσει κατά κάποιο τρόπο το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη. Πρόκειται για συστήματα τα οποία θα προμηθευτεί ο Δήμος μέσω του προγράμματος Civitas Destinations, στο οποίο συμμετέχει στο πλαίσιο της ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας.
Ειδικότερα, η μια εφαρμογή αφορά την τοποθέτηση εξοπλισμού σε δώδεκα στάσεις αστικών δρομολογίων του ΚΤΕΛ, η οποία θα ενημερώνει για τον ακριβή χρόνο στον οποίο θα διέρχεται το λεωφορείο, καθώς και το δρομολόγιο το οποίο θα εκτελεί. Υπήρξε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, το οποίο παρείχε πλήρη πληροφόρηση για τα δρομολόγια, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να έχει παραληφθεί ο εξοπλισμός για να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του νέου έτους.
Η προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος θα κοστίζει περί τις 41.500 ευρώ, χρήματα τα οποία θα διατεθούν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Παράλληλα, αρχές του έτους θα παραδοθεί προς χρήση μια ακόμα πλατφόρμα, ταξιδιωτικής εφαρμογής -travel planning- μέσα από την οποία οι επισκέπτες από τη χώρα προέλευσής τους θα μπορούν να ενημερώνονται για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ταξιδέψουν για να φτάσουν στην πόλη μας, τα διαθέσιμα δρομολόγια και τις τιμές και ταυτόχρονα να λαμβάνουν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου μια σειρά πληροφοριών για τους τρόπους μετακίνησης μέσα στην πόλη -δρομολόγια, τιμές εισιτηρίων- καθώς και για το πώς θα μετακινηθούν προκειμένου να επισκεφτούν αξιοθέατα, μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ντόπιους, οι οποίοι επιθυμούν να μετακινηθούν, αφού θα παρέχει χρηστικές πληροφορίες για τα δρομολόγια και για τα λεωφορεία. Το κόστος της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι στα 44.950 ευρώ και η πλατφόρμα αυτή χρηματοδοτείται επίσης από το πρόγραμμα Civitas Destinations.
Παράλληλα, στη φάση κατακύρωσης του αναδόχου βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια αυτόματου συστήματος για την ελεγχόμενη στάθμευση στον Δήμο Ρεθύμνης. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο ουσιαστικά θα ενημερώνει μέσω μιας εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο τους οδηγούς για τις κενές θέσεις στάθμευσης και ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ταυτόχρονης ενημέρωσης στην Οικονομική Υπηρεσία για τις κατειλημμένες θέσεις, όπου μπορεί να διενεργηθεί ο έλεγχος για το αν έχει καταβληθεί ή όχι το αντίστοιχο αντίτιμο από τους οδηγούς.
Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης και ειδικές προδιαγραφές, ώστε να προφυλάσσονται οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων και των λεγόμενων ευάλωτων χρηστών, όπως είναι τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία. Υπενθυμίζεται ότι η ζώνη που ισχύει σήμερα το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης περικλείεται από τις οδούς: Ηλιακάκη – Κουμουνδούρου – Μοάτσου – Δημοκρατίας – Ν. Ανδρουλιδάκη – Ζυμβρακάκη – Ασκούτση – Χορτάτζη – Γερακάρη και Δημακοπούλου.
Στόχος του Δήμου μέσα από τις παραπάνω εφαρμογές είναι μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών να διευκολύνει τους ντόπιους και τους επισκέπτες σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους σε μια προσπάθεια να «ανακουφίσει» ταυτόχρονα από το κυκλοφοριακό πρόβλημα, θεωρώντας ότι με καλύτερη οργάνωση, οι οδηγοί θα αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις και όσοι εξυπηρετούνται από τα μέσα συγκοινωνίας θα μπορούν να αποφύγουν ταλαιπωρία και καθυστερήσεις κτλ.
Η χρήση των νέων τεχνολογιών αποτελεί ένα βασικό εργαλείο, το οποίο καλείται να εκμεταλλευτεί ο Δήμος Ρεθύμνου αναζητώντας ταυτόχρονα λύσεις που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους ακόμα και εκείνους που δεν είναι πλήρως εξοικειωμένοι με την χρήση των κινητών τους τηλέφωνων σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές για ενημέρωση και κυρίως για την πληρωμή του αντίτιμου που θα απαιτείται για την ελεγχόμενη στάθμευση.
Ο Θωμάς Παπαδογιάννης, στέλεχος του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνου ανέφερε: «Θεωρούμε ότι οι νέες τεχνολογίες είναι χρήσιμα εργαλεία, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και παρέχοντας την κατάλληλη πληροφόρηση στους πολίτες σταδιακά να τα βελτιώνουμε για να κάνουμε την πόλη μας πιο λειτουργική για εμάς και για τους επισκέπτες μας. Με σταθερά βήματα πορευόμαστε στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, προσπαθούμε όσο μπορούμε να την κάνουμε συνείδηση στους πολίτες. Για παράδειγμα η ηλεκτρονική σήμανση για τα δρομολόγια του λεωφορείου, αλλά και η δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών ακόμα και από το σπίτι τους για του που βρίσκεται το λεωφορείο και την ακριβή ώρα που θα περάσει από την στάση που επιθυμούν, αποτελεί μια σημαντική διευκόλυνση».
Οι δράσεις που υλοποιεί τα τελευταία δυο χρόνια ο δήμος Ρεθύμνου αναφορικά με τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα από το πρόγραμμα Civitas Destinations, που στόχο έχουν μέσα από τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών να συμβάλλουν στην εφαρμογή βιώσιμων λύσεων κινητικότητας και στην αλλαγή συμπεριφοράς των κατοίκων και των επισκεπτών προς εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς για υγιή, ενεργητική και ασφαλή μετακίνηση. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ένα σύνολο πρωτοπόρων λύσεων κινητικότητας που συνδυάζουν καινοτόμες τεχνολογίες, ρυθμιστικές αλλαγές και μέτρα με μεγάλη δυνατότητα αναπαραγωγής, δοκιμάζεται σε έξι νησιωτικές-τουριστικές περιοχές στην Ευρώπη, με 1,2 εκατομμύρια κατοίκους και 6 εκατομμύρια επισκέπτες: Φουνσάλ (Μαδέιρα, Πορτογαλία), Λας Πάλμας (Κανάρια, Ισπανία), Λεμεσός (Κύπρος), Βαλέτα (Μάλτα), Έλμπα (Ιταλία) και Ρέθυμνο (Ελλάδα).