Η δεύτερη διακρατική συνάντηση των εταίρων του έργου «ΜΜWD-Αξιοποιώντας τη μετανάστευση για την ανάπτυξη- Εργαλεία πολιτικής για το στρατηγικό σχεδιασμό των Περιφερειών και των πόλεων της ΝΑ Ευρώπης», όπου συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στη Σερβία. Η συνάντηση των εταίρων αποτελούσε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη τον περασμένο Μάρτιο, με τη συμμετοχή Περιφερειών της Ν.Α Ευρώπης από την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και την Αυστρία.
Κατά τη διάρκεια των διήμερων διεργασιών στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκαν τρία παράλληλα θεματικά τραπέζια διαλόγου μεταξύ των Περιφερειών για το Ανθρώπινο Κεφάλαιο, το Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και την Αγορά Εργασίας. Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζοντας τις συνεργασίες και το διάλογο μεταξύ των χωρών, συμμετείχε δυναμικά σε όλα τα θεματικά τραπέζια μέσω της παρουσίας στελεχών της και συγκεκριμένα της δρ. Κατερίνας Βλασάκη συντονίστριας του έργου, της Καλλιόπης Μαρκάκη κοινωνιολόγου από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, και του Χαράλαμπου Πίτερη διευθυντή Κατάρτισης ΚΕΚΑΠΕΡ-Περιφέρειας Κρήτης.
Ειδικότερα στο πλαίσιο της συζήτησης για το Ανθρώπινο Κεφάλαιο, αναπτύχθηκε το θεσμικό πλαίσιο της τεχνικής, επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα (αρχικής και συνεχιζόμενης), η σύνδεση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η επιμόρφωση των εκπαιδευτών, ο σχεδιασμός των προγραμμάτων σπουδών, οι μεθοδολογίες τεχνικής εκπαίδευσης. Αναφορικά με το Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας συζητήθηκαν οι συνέπειες των δημογραφικών μεταβολών στο σύστημα κοινωνικής προστασίας, η υφιστάμενη κατάσταση των συστημάτων κοινωνικών υπηρεσιών και η κάλυψη των τρεχουσών και μελλοντικών κοινωνικών αναγκών, ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας και οι στρατηγικές σύνδεσης του συστήματος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών με την κοινωνική οικονομία.
Τέλος στο θεματικό τραπέζι για την Αγορά Εργασίας, αναπτύχθηκαν ζητήματα αναφορικά με τις προκλήσεις που εμφανίζει η προοπτική ανάπτυξης της διακρατικής επιχειρηματικότητας στην ενίσχυση της απασχόλησης και της ένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας.
Απώτερος στόχος του διακρατικού διαλόγου είναι η διαμόρφωση κοινών σχεδίων δράσης και συνεργασιών μεταξύ των Περιφερειών της Ν.Α Ευρώπης στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Η 3η και τελευταία διακρατική συνάντηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στην Τεργέστη της Ιταλίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Κρήτης