Σχετικά με δημοσίευμα στον τοπικό τύπο για τον αξονικό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνης, επειδή προκαλείται δικαιολογημένη ευαισθησία στο κοινό, αλλά και προς τις απαραίτητες συμπληρώσεις και αποκαταστάσεις της αλήθειας επί του θέματος, δηλώνονται τα εξής:
-Πρόκειται κατ’ αρχήν για την πολλοστή διάψευση εκείνων που μόλις χθες έβγαζαν τάχατες άχρηστο και συνεχώς σε βλάβη τον παλαιότερο και τον οποίον σήμερα εναγωνίως ζητούν στα Χανιά, ενώ για τον νέο προφήτευαν ότι δεν θα ‘ρθει. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο του παλαιού λειτουργεί ακόμη στον «Ευαγγελισμό». Ο νέος διαθέτει δύο χρόνια εγγύηση. Επιδιορθώνεται αμέσως ή ταχύτατα κάθε βλάβη. Πραγματοποιεί περίπου 50 αξονικές ημερησίως. Είναι ο καλύτερος στην Κρήτη και από τους καλύτερους της επικράτειας, υψηλότατων προδιαγραφών. Το Γ.Ν. Χανίων ευρίσκεται χωρίς αξονικό επί μακρόν, ένα Νοσοκομείο πολύ πιο ανεπτυγμένο του Ρεθύμνου, τετραπλάσιο σχεδόν, με Νευροχειρουργική κλινική, δύο Χειρουργικές, δύο Παθολογικές, μονάδα εμφραγμάτων εντατική νεογνών, παθολογοανατομικό. Με πολλές ενίοτε αδυναμίες που όμως συνδικαλιστές – τύπος δεν διογκώνουν. Και δεν διαβάλλουν. Οι γιατροί εκεί κάνουν 10 εφημερίες, μάλιστα εθελοντικά. Αλλά στο Ρέθυμνο συμβαίνουν όλα τα δεινά και όλα σε ορισμένους φταίνε…
-Εκ των πραγμάτων καθίσταται των αδυνάτων ΑΔΥΝΑΤΟΝ ο παλαιός να επαναχρησιμοποιηθεί τυχόν σαν αναπληρωματικός του νέου. Δεν υπάρχουν τρόποι, συνθήκες και χώροι. Δεν υπάρχουν λόγοι. Η υποδομή προσαρμόστηκε ανεπιστρεπτί στους προκαθορισμούς του νέου. Άλλαξαν τάσεις ρεύματος, κλιματισμός, εγκαταστάσεις, χώροι, σωληνώσεις οξυγόνου κ.λπ. κ.λπ. Επανατοποθέτηση άλλωστε του παλαιού στη θέση του νέου προϋποθέτει εργασίες δαπανηρές και χρονοβόρες έως 25 ημερών, άρα αποκλείεται και πάλι εφόσον ο νέος ήδη θα έχει επαναλειτουργήσει οτιδήποτε και αν παρουσίασε, εντός τριημέρου. Διακινδυνεύεται παράλληλα κάποια διόλου απίθανη ζημιά κατά την αντικατάσταση.
Οι βάσεις στο Γ.Ν.Ρ. μπαίνουν εξαρχής. Είμαστε στη διαδικασία απόκτησης ISO για τον νέο. Υπενθυμίζω πως ο χώρος του παλαιού ήταν κτίσμα αυθαίρετο. Μεταπηδούμε από τα αυθαίρετα στα ISO. Την ημέρα του δημοσιεύματος ανακοινώθηκε πρόσληψη Μικροβιολόγου, Ουρολόγου, Αναισθησιολόγου και μόνιμου Ορθοπεδικού. Μόλις μια βδομάδα πριν καταγράφονταν στις «ελλείψεις» παρά τη δημοσίευση του ΦΕΚ από μηνός, ακριβώς για να μεγεθυνθούν και να «επισημανθούν» ολίγον πριν τη διευθέτηση. Η διοίκηση προχωρά με έργα, όχι με φωνασκίες, φανταστικές – τεχνητές ανάγκες και μυθεύματα, συκοφαντίες και ύβρεις σε τοίχους και ασανσέρ, επικοινωνιακά τερτίπια και ιδεολογικά – κομματικά τουρλουμπούκια.
-Ο παλαιός κάποτε έμενε εκτός λειτουργίας λόγω ανταλλακτικών που δύσκολα αντικαθίστανται για 16 ετών μηχάνημα.
Ορθώνονται συχνότατα αλληλοσυνδεόμενες, συναρτώμενες, πολυπαραγοντικές παράμετροι και αιτιολογίες που είτε κακόπιστα παραμερίζονται, είτε καλόπιστα αγνοούνται, εναλλάξ. Περίπτωση εγκατάστασης του παλαιού δεν αντιμετωπίζεται πλέον, δεν υφίσταται. Θα μεταφερθεί με έξοδα και μέσα του ΓΝ Χανίων. Τα Νοσοκομεία ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να ανταλλάζουν μηχανήματα όταν χρειάζεται, βάσει ιεράρχησης και αξιολόγησης του επείγοντος και της κατάστασης. Δεν έγκειται στην καλή θέληση των Διοικητών. Θα ήταν μεν υποθετικά ευπρόσδεκτο κάτι, ό,τι εκ Χανίων αλλά τίποτε μη σταλεί από Ρέθυμνο σε Χανιά; Με χαρά μας πράγματι παραχωρούμε τον αξονικό για να συνεισφέρει στους συνανθρώπους – συμπατριώτες αντί αναπόφευκτα να αχρηστεύεται βαθμηδόν στις αποθήκες. Και αφού δεν θα χρησιμοποιηθεί στο ΓΝΡ ως εφεδρικός, η τύχη του μελλοντικά ενταύθα ή εν Χανίοις, ελάχιστα ενδιαφέρει. Θα επιστρέψει ωστόσο, μη «φοβούνται πολλοί από το Γ.Ν.Ρ.», μη φοβάται κανείς, εδώ ανήκει έστω, εφεξής, αναξιοποίητος.-Δευτερευόντως, αναφέρεται στο δημοσίευμα – καίτοι μάλλον τοις πάσι πασίγνωστο – πως από το 1998 δεν περίσσευαν χρηματοδοτήσεις. Αλλά απαιτούνται τα πάντα για τα πάντα στη διάρκεια που κράτος, λαός, άτομα, οργανισμοί, υπηρεσίες στενάζουν, ματώνουν, δακρύζουν, τη χειρότερη ώρα της μεταπολεμικής ιστορίας μας. ΤΩΡΑ ζητούνται τα πάντα. Και τώρα εκτιμάται η προσφορά των τότε δωρητών. Οι οποίοι σε κάθε περίπτωση τι άραγε να προτιμούσαν; Τη δωρεά τους παροπλισμένη ή στα Χανιά να σώζει ζωές; Ειρήσθω εν παρόδω οι συγκεκριμένες δωρεές του 1998 ήταν μηδαμινές έως μηδενικές. ΟΥΔΕΙΣ πλήρωσε για τον παλαιό αξονικό. Η εταιρία Σχοινά διαμόρφωσε δωρεάν το έκτοτε – αναγκαστικά – αυθαίρετο. Το τότε Υπουργείο έφερε τον αξονικό, όχι οι Ρεθυμνιώτες, για να μην πλανώνται αδίκως απορίες. Επωφελες οι ευεργεσίες να χρησιμεύουν για επιχειρήματα του παρελθόντος, επιζήμιο, δηλητηριώδες, δολοφονικό εν τούτοις κάποιοι να επιχειρούν να τις αναχαιτίσουν από το παρόν και το μέλλον δήθεν διότι μάς μετατρέπουν σε… «επαίτες»! Τιμή μας οι ευεργέτες και δικαίωση, η διοίκηση τους προσκαλεί, τους ευγνωμονεί, τους εμπιστεύεται, μακάρι να αυξηθούν τούτη ειδικά την κρισιμότερη ώρα της πάλης. Τους επιβραβεύουν και επευφημούν τόπος και καιροί.-Στο τέλος πάντων έσχατο ερώτημα του δημοσιεύματος εάν ζητούμενο αποτελεί η ανταλλαγή μηχανημάτων μεταξύ Νοσοκομείων ή να καλύπτονται κρατικά άμεσα οι ανάγκες εκάστου, η απάντηση προκύπτει αφ’ εαυτή. Ό, τι πλεονάζει ή προέχει ως αντιξοότητα σε μέσα ή προσωπικό (στείλαμε στα Χανιά και Παιδίατρο), τα Νοσοκομεία, τα γειτονικά ιδίως, αλληλοβοηθούνται γιατί η υγεία στη χώρα είναι ενιαία κι’ όχι κατά Νομό. Ποτέ και πουθενά μέχρι τούδε το κράτος δεν δύναται να επιλύει απολύτως και εγκαίρως τα προκύπτοντα όποια προβλήματα. Από τα οξύτατα όπως οι ελλείψεις ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού, έως τα επουσιώδη, το τμήμα που αρχικά δεν συμπεριλήφθηκε σαν ξεχωριστό στον Οργανισμό. Από το Ρέθυμνο μέχρι τα Χανιά. Τουλάχιστον.
*Ο Νίκος Ξυπολυτάς, είναι διοικητής του Νοσοκομείου