Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.
Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε «οξεία κρίση» (acute crisis). Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup θα υπάρξει ενημέρωση για την εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα με εστίαση στα σχέδια για προχωρήσει η β’ αξιολόγηση. Αξιολόγηση γίνεται από το προσωπικό της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.
Νωρίτερα χθες η εκπρόσωπος τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, επανέλαβε ότι η Κομισιόν εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η επίσκεψη ‘πολιτικού χαρακτήρα’ από τον κ. Μοσκοβισί αύριο στην Αθήνα «δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».
Εν τω μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης με τους θεσμούς και τα κράτη μέλη, έως τις 20 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.
Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις προσπάθειές της να κλείσει η αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατόν, με το δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα, πρόσθεσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βλέπει δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ελληνικού ΑΕΠ, ο υπουργός εκτίμησε ότι μία συμφωνία επί των κεντρικών αξόνων είναι εφικτή, έως την 20η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να υπογραμμίσει πως εξίσου σημαντικό με το «πότε» θα κλείσει η αξιολόγηση, είναι και το «πως».
Κλείνοντας, ο υπουργός απέκλεισε κάθε πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια αυτά, «εύκολη κινδυνολογία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το ανώτατο κομματικό όργανο στέλνει σαφές μήνυμα για τη διαπραγμάτευση, λέγοντας πως «οι παράλογες απαιτήσεις δανειστών-ΔΝΤ δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση» με βάση την πολιτική του απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο.