Χαοτική κατάσταση επικράτησε για μια ακόμα φορά στα Εξωτερικά Ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Απίστευτες ουρές ταλαιπωρίας, διαμαρτυρίες, νεύρα, απόγνωση για ασθενείς και ασφαλισμένους, οι οποίοι βρέθηκαν στο τοπικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα με σκοπό να κλείσουν ραντεβού στον οφθαλμίατρο, καθώς με βάση το σύστημα που ακολουθείται, η χθεσινή ήταν η μοναδική μέρα για όσους ήθελαν να κλείσουν ημερομηνία εξέτασης στο οφθαλμολογικό τμήμα.
Όπως έχει συμβεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, έτσι και χθες, άνθρωποι κάθε ηλικίας ξενύχτησαν και βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου από τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην προσπάθειά τους να προλάβουν μια θέση στη λίστα προτεραιότητας, αφού γνωρίζουν καλά ότι αν έχαναν και την χθεσινή «ευκαιρία», θα είχαν το δικαίωμα να επιδιώξουν το κλείσιμο ραντεβού μετά από τρεις ολόκληρους μήνες.
Μέχρι το πρωί ο αριθμός των ανθρώπων που περίμεναν για να κλείσουν ένα ραντεβού στον οφθαλμίατρο ξεπέρασε τους 250, ωστόσο εξυπηρετήθηκαν περίπου οι 150 από αυτούς, καθώς τα ραντεβού για τους επόμενους τρεις μήνες συμπληρώθηκαν πολύ γρήγορα.
Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούνιο δεν υπάρχει η δυνατότητα για κλείσιμο νέων τακτικών ραντεβού στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου και οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν και πάλι υπομονή έως ότου προσδιοριστεί νέα ημερομηνία (μια και μοναδική μέρα) κατά την οποία θα γίνει ο προγραμματισμός των ραντεβού για το επόμενο τρίμηνο.
«Κοιμόμαστε στα σκαλιά του Νοσοκομείου»
Σύμφωνα με ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί, υπήρχαν ασθενείς που ξαγρύπνησαν στα σκαλιά του Νοσοκομείου, πολλοί βρέθηκαν εκεί από το απόγευμα της Κυριακής, ενώ το πρωί της Δευτέρας, μετά το άνοιγμα των εξωτερικών ιατρείων, στους χώρους του Νοσηλευτικού Ιδρύματος η ένταση κορυφώθηκε, με πολίτες να κάνουν λόγο για «παράνομη λίστα» ραντεβού, να φωνάζουν ότι το σύστημα που ακολουθείται από τη διεύθυνση της Οφθαλμολογικής Κλινικής και τη διοίκηση τους προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία, ενώ πολύς κόσμος σημείωνε ότι εδώ και μήνες μάταια προσπαθεί να βρει ραντεβού.
«Ερχόμαστε ξημερώματα από το χωριό και φεύγουμε με άδεια χέρια» ανέφερε ασθενής στα «Ρ.Ν.». «Προσπαθώ εδώ και ένα χρόνο να κλείσω ραντεβού στον οφθαλμίατρο, αλλά δεν τα καταφέρνω» τόνισε μια κυρία, ενώ ένας ακόμα ασθενής πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να υπομένουμε άλλο αυτή την ταλαιπωρία. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που κλείνονται τα ραντεβού. Είναι δυνατόν να διανύουμε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων από το σπίτι μας, να κοιμόμαστε στα σκαλιά του Νοσοκομείου και να μην μπορούμε να εξεταστούμε από τον γιατρό ούτε μετά από τρεις μήνες;».
Τέλος, ένας ακόμα ανέφερε: «Έχω έρθει στο Νοσοκομείο από τις 04:00 τα ξημερώματα και μου είπαν ότι η σειρά προτεραιότητας ξεκίνησε από το απόγευμα. Στις 31 Μαρτίου μας είπαν να έρθουμε για ραντεβού. Τι είναι αυτές οι λίστες από το απόγευμα ή το βράδυ της 30ης Μαρτίου; Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει οργάνωση στο Νοσοκομείο».
Έντονες διαμαρτυρίες στον διοικητή
Σημειώνεται ότι περίπου είκοσι άτομα, κι αφού εξάντλησαν την υπομονή τους περιμένοντας άδικα -όπως αποδείχθηκε- να φτάσει η σειρά τους για να συμπεριληφθούν στη λίστα των προς εξέταση ασφαλισμένων, έσπευσαν στο γραφείο του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, στον οποίο εξέφρασαν έντονα παράπονα για την ταλαιπωρία που υφίστανται. Οι τόνοι ανέβηκαν ενώ ο διοικητής κ. Νίκος Ξυπολυτάς προσπάθησε να τους καθησυχάσει υποσχόμενος ότι θα επανεξεταστεί το θέμα των ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τους διευθυντές των κλινικών.
Επιπλέον, ο διοικητής για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι στο νέο Οργανισμό Λειτουργίας του Νοσοκομείου προβλέπεται μια ακόμα θέση οφθαλμιάτρου. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί άμεση λύση, καθώς εκκρεμεί η διαδικασία της έγκρισης και της εφαρμογής του νέου οργανισμού.
Οι δυο οφθαλμίατροι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου δεν αρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στο Νομό, καθώς με δεδομένο ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Π.Ε.Δ.Υ. σήμερα) δεν διαθέτει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, ασθενείς, ασφαλισμένοι, έκτακτα περιστατικά, στρέφονται στο Γ.Ν.Ρ. με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί χαοτική κατάσταση στα εξωτερικά ιατρεία.