«Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας» ήταν το θέμα της ανοιχτής συνέλευσης-συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, με ομιλητή τον βουλευτή Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθό:
Στην παρέμβαση του ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε:
«Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου πειράματος στην Ελλάδα και το «success story» της φτωχοποίησης και των αποκλεισμών που γέννησε η πολιτική των Μνημονίων στην Ελλάδα, φαίνεται και από τα στοιχεία της Eurostat για το 2013, σύμφωνα με τα οποία πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες (35,7%) ζει κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, το δε 23% ζει με πενιχρό εισόδημα, ακόμα και μετά τις μεταβιβάσεις των κοινωνικών επιδομάτων. Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες της Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού κοντά στο όριο της φτώχειας, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Επίσης από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία, το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε το 2013 κατά 14 δισ. ευρώ (10,2%) και συνολικά μετά το 2009 κατά 48,4 δισ. ευρώ η κατά 28%. Η μείωση αποδίδεται, περίπου κατά το ήμισυ, στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και τη μείωση των κοινωνικών παροχών προς τα νοικοκυριά. Παράλληλα, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώθηκε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η λίστα όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία αυξήθηκε κατά 850.000, φτάνοντας συνολικά τα 3,3 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Αποτελεί πολιτική απάτη η φιλολογία για «έξοδο από το Μνημόνιο» τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει νέες μνημονιακές δεσμεύσεις με άλλο όνομα, συνεχίζοντας τη λιτότητα και θεωρώντας ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο.
Με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του κ. Δένδια για τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες θα έχουν το ελεύθερο να προβαίνουν σε εκκαθάριση όσων επιχειρήσεων οι ίδιες κρίνουν σκόπιμο χωρίς κανένα νομικά προσδιορισμένο κριτήριο. Οι ρυθμίσεις εκχωρούν στις τράπεζες το δικαίωμα να επιλέγουν ποιά χρέη προς την κεντρική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία θα κουρεύονται και ποιά όχι.
Απέναντι στην καταστροφική «μνημονιακή συνταγή» και την πολιτική χρεωκοπία της συγκυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας παρουσιάζοντας στη ΔΕΘ ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο άμεσων μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας και επανεκκίνησης της οικονομίας, η άμεση εφαρμογή του οποίου είναι ανεξάρτητη από την διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς πυλώνες:
1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2. Επανεκκίνηση της οικονομίας και φορολογική δικαιοσύνη.
3. Εθνικό σχέδιο για την ανεργία και τη στήριξη της απασχόλησης.
4. Δημοκρατικός μετασχηματισμός των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.
Η πολιτική ανατροπή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου που όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει από την Ελλάδα με την επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη επηρεάζει το κλίμα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως αποδεικνύουν η πρωτιά στις δημοσκοπήσεις του ριζοσπαστικού αριστερού κινήματος Podemos στην Ισπανία, η άνοδος της Αριστεράς στην Πορτογαλία, η ενίσχυση του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία, οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας στην Ιταλία.
Απαιτείται άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που, με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες, το δημόσιο συμφέρον και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, θα ανασυγκροτήσει παραγωγικά, κοινωνικά και θεσμικά τη χώρα και θα διαπραγματευτεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση για το δημόσιο χρέος».