Εδώ και δυο χρόνια έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρική Αποκατάστασης Ρεθύμνου, η οποία ωστόσο παραμένει προβληματική.
Στα δώδεκα άτομα του προσωπικού -μια ψυχολόγο (ΟΑΕΔ), δυο άτομα κοινωνικής εργασίας (ένα από ΟΑΕΔ και ένας μόνιμος), τρεις λογοθεραπευτές (μια μόνιμη, μια επικουρική και μια μέσω ΟΑΕΔ), τέσσερις φυσικοθεραπευτές (τρεις μόνιμοι και μια μέσω ΟΑΕΔ), ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό (ΟΑΕΔ) και μια διοικητική υπάλληλος (μόνιμη με απόσπαση), προστεθήκαν από τον περασμένο Φεβρουάριο δεκαπέντε άτομα που προσελήφθησαν με συμβάσεις του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα πρόκειται για δυο φυσικοθεραπευτές, μια νοσηλεύτρια, μια κοινωνική λειτουργό και ένα διοικητικό υπάλληλο.
Ωστόσο, στην προκήρυξη αυτή του υπουργείου Υγείας, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η λειτουργία της νοσηλείας στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρική Αποκατάστασης Ρεθύμνου που αποτελεί και τον βασικό στόχο της διοίκησης του Νοσοκομείου. Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε ο διοικητής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του νομού, το Νοσοκομείο θα ζητήσει ειδικό κονδύλι από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και συγκεκριμένα εννέα ατόμων, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η νοσηλεία για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως βασική προϋπόθεση είναι να ελευθερωθούν οι χώροι του κέντρου, στους οποίους σήμερα φιλοξενείται ο Σύλλογος «Αγάπη».
Όπως ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, προβλέπεται η λειτουργία δώδεκα κλινών στο ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου και μεταξύ άλλων είπε: «Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου το ΚΕΦΙΑΠ θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει νοσηλεία σε ανθρώπους που χρήζουν φυσικής αποκατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούμε να φιλοξενούμε περιστατικά από όλη την Κρήτη, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία και οι οποίοι χρειάζεται να νοσηλευτούν για όσο χρονικό διάστημα προβλέπει η αποκατάστασή τους. Βασικός στόχος της διοίκησης του Νοσοκομείου, από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο, είναι η λειτουργία της νοσηλείας. Για να γίνει αυτό ωστόσο, απαιτούνται προσλήψεις νοσηλευτών. Εφόσον δεν υπήρξε ενδιαφέρον στην τελευταία προκήρυξη του ΟΑΕΔ θα ζητήσουμε κονδύλια από το Υπουργείο, ώστε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Ωστόσο για να λειτουργήσει η νοσηλεία βασική προϋπόθεση είναι να ελευθερωθούν οι χώροι που σήμερα έχουμε παραχωρήσει στον Σύλλογο «Αγάπη». Από την ενημέρωση που έχουμε από τον μητροπολίτη και πρόεδρο του συλλόγου αυτό θα γίνει εντός του μήνα».
Στις θετικές εξελίξεις, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι έχει ήδη προκηρυχθεί μια μόνιμη θέση φυσιάτρου για το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου, γεγονός, που όπως, είπε θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τις παρεχόμενες στο κέντρο υπηρεσίες υγείας.
Η παροχή υπηρεσιών στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης του Νοσοκομείου σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου το 2018 αυτές ανήλθαν σε 2.324, ενώ οι συνεδρίες (θεραπείες) που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό είναι 8.070.
Αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν, 522 επισκέψεις φυσικοθεραπείας, 666 λογοθεραπείας, 143 εργοθεραπείας, 464 ψυχοθεραπείας, 520 επισκέψεις στην κοινωνική υπηρεσία, ενώ εννέα επισκέψεις πραγματοποίησε ο επισκέπτης υγείας.
Σε ό,τι αφορά τις συνεδρίες έγιναν 3.279 φυσικοθεραπείες, 2.859 λογοθεραπείες, 383 εργοθεραπείες, 1.020 ψυχοθεραπείες, 520 συνεδρίες με κοινωνικό λειτουργό και εννέα με επισκέπτες υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο ΑμεΑ επανειλημμένως έχει υπογραμμίσει την άμεση και επιτακτική ανάγκη της λειτουργίας της θερμαινόμενης πισίνας που υπάρχει στο κέντρο και η οποία όπως καταγγέλλει δεν αξιοποιείται.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Ρ.Ν.» ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η πισίνα αναμένεται να λειτουργήσει εντός του Μαΐου.
Η εικόνα στα ΚΕΦΙΑΠ της χώρας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ομάδα εργασίας που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας και η οποία εξετάζει την υφιστάμενη κατάσταση στις δομές φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», στην Ελλάδα είναι ανεπτυγμένες και λειτουργούν περίπου 2.650 κλίνες αποκατάστασης για ασθενείς με σοβαρές βλάβες είτε από ατυχήματα είτε από νευρολογικές παθήσεις. Εξ αυτών οι περίπου 2.500 είναι στον ιδιωτικό τομέα και μόλις 174 λειτουργούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μάλιστα χωρίς ορθολογική κατανομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημόσιες κλίνες αποκατάστασης λειτουργούν κυρίως στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (100 κλίνες), στο ΚΑΤ (20), στο Ασκληπιείο Βούλας (15) και στο «Γ. Γεννηματάς» (4). Για την υπόλοιπη χώρα, πέντε κλίνες αποκατάστασης έχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, 10 κλίνες το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ενεργοποιηθεί και το Κέντρο Ιατρικής Φυσικής και Αποκατάστασης (πρώην ΚΑΦΚΑ) Αμύνταιου Φλώρινας, στο οποίο πλέον λειτουργούν 20 κλίνες αποκατάστασης. Στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργεί καμία δημόσια κλίνη φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ενώ το απόλυτο κενό καταγράφεται σε πανελλαδικό επίπεδο σε εξειδικευμένες δομές για παιδιά.
Το έλλειμμα του δημόσιου τομέα καλύπτει ο ιδιωτικός με τις 2.500 κλίνες φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίες είναι συγκεντρωμένες κυρίως στη Λάρισα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Αλλά με το αζημίωτο. Αν και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν (εάν βεβαίως διαθέτουν…) επιπλέον ποσό που συνήθως κυμαίνεται έως και 2.000-3.000 ευρώ για μηνιαία νοσηλεία. Ο βασικός λόγος για την επιπλέον χρέωση είναι η αναβάθμιση θέσης. Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει εξ ολοκλήρου τη νοσηλεία ασφαλισμένου στην Γ’ θέση, δηλαδή σε τετράκλινο θάλαμο, ωστόσο εκ του νόμου τα ιδιωτικά κέντρα διαθέτουν μόνο θαλάμους τριών, δύο ή μιας κλίνης.
Την ίδια στιγμή, 30 δημόσια Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ, πρώην ΚΑΦΚΑ) διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου. Τα Κέντρα αυτά δημιουργήθηκαν την δεκαετία του ’90 από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, «πέρασαν» στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας και το οποίο πριν από λίγα χρόνια τα παρέδωσε στα νοσοκομεία για να τα λειτουργήσουν ως οργανικές τους μονάδες κλειστής νοσηλείας, κάτι που ωστόσο δεν έγινε λόγω της μη επαρκούς στελέχωσής τους.
Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη για την εκμίσθωση κτιρίου για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας
Εν τω μεταξύ θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμίσθωση κτιρίου όπου θα στεγαστεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, που παραμένει προσωρινά από το περασμένο καλοκαίρι σε χώρους του κτιρίου του ΚΕΦΙΑΠ.
Η προκήρυξη είναι έτοιμη σύμφωνα με τον ίδιο και αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να δημοσιευτεί.