Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ…
Συζητήσεις σε στρογγυλό τραπέζι και σχέδια επί χάρτου έκαναν χθες οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των δήμων του νομού αλλά και της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας που συνήλθε στο κτίριο της αντιπεριφέρειας, ενόψει των δύσκολων καιρικών συνθηκών που εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν στην διάρκεια του χειμώνα.
Όπως τονίστηκε το ζητούμενο για όλους είναι να υπάρξει σωστή προετοιμασία, άψογος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών, έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και φυσικά η λήψη προληπτικών μέτρων, έτσι ώστε ο νομός Ρεθύμνου να βγει αλώβητος από τα ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα.
Το «παρών» στην συνεδρίαση του οργάνου έδωσε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας, Τάσος Κουρουπάκης, ο οποίος μίλησε στους παρευρισκόμενους για την πρόταση που θα κατατεθεί για την προμήθεια από την περιφέρεια Κρήτης ενός νέου σύγχρονου συστήματος παρακολούθησης του ορεινού όγκου του νησιού. Επίσης, αναφέρθηκε και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το κάθε μέλος χωριστά του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να βαδίζουμε όλοι μαζί, αρκεί να ξέρει ο καθένας την αρμοδιότητα του. Άλλωστε, ο σκοπός του Σ.Ο.Π.Π. είναι η πρόληψη, ώστε να μην φτάνουμε σε δύσκολες καταστάσεις στην καταστολή».
Αντίστοιχη εξάλλου, ήταν και η τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρης Λιονή, η οποία μίλησε και για τα έργα καθαρισμού που έχει αναλάβει να εκτελέσει η τεχνική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας σε ρέματα και ποτάμια του νομού.
Επίσης, κατέστησε σαφές προς όλους ότι φέτος οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν θα έχουν καμία δικαιολογία σε περίπτωση που υπάρξουν καταστροφές που ενώ θα μπορούσαν να προβλεφθούν δεν έγινε. «Ο περασμένος Φεβρουάριος, είπε, παρότι είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με τους ειδικούς, μας έπιασε εξαπίνης. Φέτος όμως δεν θα δικαιολογείται κανείς, αν κάτι συμβεί». Και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «ο κάθε ένας είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να μας γνωστοποιήσει ποια προετοιμασία έχει κάνει ως υπηρεσία, ενόψει της χειμερινής περιόδου σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του. Εμείς πάντως, ως περιφερειακή ενότητα, έχουμε προχωρήσει στον καθαρισμό ρεμάτων, πρανών και ποταμών, έτσι ώστε να αποφευχθούν μεγάλες ζημιές, όπως αυτές του περασμένου Φεβρουαρίου.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε δημοπρατήσει αντίστοιχα έργα, προϋπολογισμού πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Αρκετά από τα αυτά έχουν τελειώσει, ενώ άλλα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Και αυτό διότι ακόμα και τώρα έρχονται πρόεδροι κοινοτήτων, οι οποίοι μας ζητούν να κάνουμε εργασίες σε ρέματα και ποτάμια των περιοχών τους. Εμείς πάντως αυτό που ζητάμε από τους θεσμικούς, είναι να μας φέρουν ένα πλήρη κατάλογο των ρεμάτων που έχουν στα γεωγραφικά τους όρια, ώστε να μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε για να είμαστε απόλυτα ασφαλής ενόψει του χειμώνα».
Από την πλευρά του ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη την καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, προσθέτοντας επίσης ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού είναι έτοιμες και κατάλληλα εξοπλισμένες για να δώσουν την μάχη τους, σε περίπτωση που χρειαστεί.
«Για μένα, ανέφερε χαρακτηριστικά, μεγάλο ρόλο παίζει και η ατομική ευθύνη του πολίτη. Πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένος για το τι συμβαίνει και πως πρέπει να ενεργήσει, αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερεκτιμά τις δυνάμεις του όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο».
Εξάλλου, στην διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ ανακοινώθηκε επίσης ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν σε κάθε δήμο ξεχωριστά γραφεία πολιτικής προστασίας, τα οποία θα υπάγονται κατευθείαν στον δήμαρχο και μάλιστα το επόμενο διάστημα θα βγει στον «αέρα» και η σχετική προκήρυξη για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι στις 23 Ιανουαρίου θα γίνει στο Ρέθυμνο ένα εργαστήριο σεισμών, όπως λέγεται, που θα απευθύνεται στους δήμους, ώστε να γίνει γνωστό από επίσημα χείλη πως θα ακριβώς θα πρέπει να ενεργήσουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από μία τέτοια φυσική καταστροφή. Μάλιστα στην διάρκεια του ειδικού αυτού «σεμιναρίου» δεν αποκλείεται να έρθει στην πόλη μας και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας. Η επισήμανση αυτή έγινε με αφορμή τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από τους παρευρισκόμενους για το κατά πόσο το Ρέθυμνο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό.
Αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις για τις πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, μόλις το προηγούμενο διάστημα εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο απεστάλη ήδη στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και αφορά στην κήρυξη κάποιων περιοχών των τεσσάρων από τους πέντε δήμους του νομού (εξαιρείται ο δήμος Ανωγείων), ως πλημμυροπαθείς με σκοπό την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.
Οι εν λόγω αποζημιώσεις θα αφορούν μόνο σε κτίρια και επιχειρήσεις, καθώς και οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι κατοικίες θα διευθετηθούν μέσω των κατά τόπους δήμων. Όπως τονίστηκε μάλιστα, οι δικαιούχοι θα έχουν στην διάθεσή τους προθεσμία μέχρι και μετά τις γιορτές της πρωτοχρονιάς, προκειμένου να συγκεντρώσουν και να υποβάλλουν στην αρμόδια διεύθυνση της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, όλα τα απαραίτητα παραστατικά από την αποκατάσταση των ζημιών στις επιχειρήσεις τους, τις οποίες προκάλεσε η κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου.
Ακολούθως, οι φάκελοι με τα στοιχεία των επιχειρήσεων θα αποσταλούν αρμοδίως στο υπουργείο Υποδομών, με σκοπό να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων.
Αναλυτικά, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως πλημμυροπαθείς ανά δήμο είναι οι εξής:
Δήμος Αγίου Βασιλείου
Από τη δημοτική ενότητα Λάμπης: Τοπική κοινότητα Αγίας Γαλήνης και τοπική κοινότητα Δριμίσκου.
Από τη δημοτική ενότητα Φοίνικα: Τοπική κοινότητα Ασωμάτου, τοπική κοινότητα Μύρθιου και τοπική κοινότητα Σελλίων.
Δήμος Μυλοποτάμου
Από τη δημοτική ενότητα Γεροποτάμου: Τοπική κοινότητα Αγγελιανών, Τοπική κοινότητα Αλφάς, Τοπική κοινότητα Μελιδονίου, Τοπική κοινότητα Περάματος και τοπική κοινότητα Σισών. Επίσης, όλη η δημοτική ενότητα Ζωνιανών καθώς και από τη δημοτική ενότητα Κουλούκωνα η τοπική κοινότητα Αλοίδων.
Δήμος Ρεθύμνου
Όλη η δημοτική ενότητα Αρκαδίου από τη δημοτική ενότητα Λαππαίων είναι η τοπική κοινότητα Αργυρουπόλεως, καθώς επίσης και όλη η δημοτική ενότητα Νικηφόρου Φωκά και Ρεθύμνου.
Σημειώνεται ότι ο δήμος Αμαρίου είχε κηρυχθεί με διαφορετική απόφαση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό η κα Λιονή τόνισε: «Περίπου πριν από 2-3 μέρες εκδόθηκε το ΦΕΚ, όπου κηρύχθηκαν πλημμυροπαθείς περιοχές των τεσσάρων δήμων του νομού (εκτός Δήμου Ανωγείων) από τις ζημιές που υπέστη ο νομός τον περασμένο Φεβρουάριο. Και αυτό θα έχει ως συνέπεια να ενεργοποιηθεί η νομοθεσία για τις αποζημιώσεις που αφορούν σε κτίρια και επιχειρήσεις. Μάλιστα από πλευράς της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να ετοιμαστούν οι φάκελοι το δυνατόν συντομότερα και να σταλούν στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους πλημμυροπαθείς».
Παρουσίαση ενός σύγχρονου συστήματος παρακολούθησης του ορεινού όγκου της Κρήτης
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου έγινε και η παρουσίαση ενός σύγχρονου συστήματος παρακολούθησης των ορεινών και δύσβατων περιοχών της Κρήτης, δηλαδή, κατά κύριο λόγο του ορεινού όγκου του νησιού, ο οποίος κάθε χρόνο «κεντρίζει» το ενδιαφέρον εκατοντάδων αλλοδαπών επισκεπτών, όμως παράλληλα αποτελεί «κίνδυνο – θάνατο» για τους ανυποψίαστους φυσιολάτρεις.
Ο λόγος για ένα σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δηλαδή για να ένα «ντρόουν» τεραστίων διαστάσεων, το οποίο θα προταθεί να εκμισθώσει η περιφέρεια Κρήτης για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το σύστημα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευέλικτες αποστολές, όπως για παράδειγμα εάν έχει χαθεί κάποιος άνθρωπος σε μια ορεινή και δύσβατη περιοχή, όπου για τον εντοπισμό του δεν θα χρειάζεται να μεταβούν στο σημείο για αναζήτηση οι επίγειες δυνάμεις. Το εν λόγω σύστημα, όπως ειπώθηκε, θα διαθέτει ειδική θερμική κάμερα και ημέρας, καθώς και φωτογραμματική ώστε να γίνεται και η χαρτογράφηση του σημείου στο οποίο βρίσκεται.
«Πρόκειται για ένα σύστημα που ονομάζεται «ουρανός» και θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας. Μιλάμε ότι αυτό το εργαλείο έχει δυνατότητα να ελέγχει για περίπου 3 ώρες συνεχόμενες 100 χιλιόμετρα δεξιά και αριστερά, όπου τοποθετείται και σε μεγάλη ακτίνα, το τι ακριβώς συμβαίνει. Καταλαβαίνετε ότι σε μια δύσκολη περιφέρεια, όπως είναι η Κρήτη είναι αναγκαίο. Άλλωστε τις χρονιές 2016 και 2018 είχαμε σαν Κρήτη τα αρνητικά πρωτεία στην Ελλάδα σε περιπτώσεις περιπατητών που χάθηκαν και κινδύνεψαν», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Τάσος Κουρουπάκης.
Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα και ο διοικητής των Π.Υ. Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού καταγράφηκαν 85 περιπτώσεις κυρίως αλλοδαπών επισκεπτών που χάθηκαν στα βουνά του νησιού, εκ των οποίων, όπως είπε, οι 11 κατέληξαν σε τραγωδία, ενώ πολλά από τα υπόλοιπα 74 περιστατικά, οι πυροσβέστες πρόλαβαν τους τραυματίες κυριολεκτικά στα όρια τους.
Ο απολογισμός της αντιπυρική περιόδου στο Ρέθυμνο
Σε ότι αφορά στον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε επίπεδο νομού, έγινε ιδιαίτερη μνεία στην μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις παρυφές της πόλης και η οποία αποκάλυψε το μέγεθος την ασυνεννοησίας που υπήρξε μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Μάλιστα επισημάνθηκαν λάθη και παραλείψεις, ενώ όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, το αλαλούμ που επικράτησε την ημέρα εκείνη στους δρόμους της πόλης από πλευράς των πολιτών, δεν θα πρέπει να ξανασυμβεί στο Ρέθυμνο όποια φυσική καταστροφή και αν υπάρξει.
«Εδώ δεν μαλώνει κανείς κανέναν, ούτε ο ένας κουνά το δάχτυλο στον άλλο. Ο στόχος μας είναι να γίνουμε όλοι καλύτεροι, βλέποντας τα λάθη μας για να μην τα επαναλάβουμε. Και κατά την άποψη μου ευθέως σας λέω ότι στην περίπτωση της πυρκαγιάς στις παρυφές της πόλης, υπήρξαν λάθη σε ότι αφορά στον συντονισμό των υπηρεσιών. Και εμείς σαν πολιτική προστασία θα πρέπει να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα, έτσι ώστε να αισθάνεται και ο πολίτης περισσότερο ασφαλής, ότι μπροστά σε ένα φαινόμενο είτε φυσικό, είτε γεωλογικό, όπως ο σεισμός, τα πάντα θα προσπαθήσουμε να δουλέψουν «ρολόι» έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές», κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Λιονή.