Tα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος του Ρεθύμνου και προτάσεις για την επίλυση τους καταγράφει ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ρεθύμνου σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Γεώργιος Κατσανέβας. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
1. Μείζον θέμα αποτελεί για το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Ρεθύμνης το φαινόμενο της δακοκτονίας και ιδίως η σχεδόν ανύπαρκτη και μηδαμινή αντιμετώπιση και πάταξής της από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι συνέπειες του ως άνω φαινομένου για την παραγωγή αποδεικνύονται καταστροφικές δίχως ουδεμία ενέργεια που να αποδεικνύει έναν οργανωμένο από τον αρμόδιο θεσμικό φορέα ενεργό μηχανισμό προς αντιμετώπιση του προβλήματος.
Προτείνουμε τη μεταφορά της διαδικασίας της δακοκτονίας στις κατά τόπον περιφέρειες, που θα ενεργούν τον κατάλληλο χρόνο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς η καθυστέρηση της ενεργοποίησης του μηχανισμού των ψεκασμών αποβαίνει όλεθρος για το έργο μας.
2. Το αρδευτικό σύστημα του Φράγματος Ποταμών επιβάλλεται να επεκταθεί από το σημείο που έχει σταματήσει, ήτοι την Πηγή μέχρι και τον Λατζιμά Ρεθύμνου για να υπάρξουν τα απαραίτητα εφόδια για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στα παραπάνω μέρη. Είναι αδιανόητο η ελληνική γραφειοκρατία να κωλύει την περάτωση τόσο απλών και μέγιστης σπουδαιότητας ζητημάτων για τον αγροτικό κόσμο του Δήμου Ρεθύμνης, που κατ’ ουσίαν εμποδίζουν την υλοποίηση αγροτικών πρωτοβουλιών.
3. Είναι αδιανόητο εν έτει 2017 να αιτούμεθα τα αυτονόητα, ήτοι την αποπεράτωση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Καβούσι-Μέση. Ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία χάραξης και ασφαλτόστρωσης στο εν λόγω σημείο, αίφνης όλα σταμάτησαν ένεκα ελλιπούς μελέτης από τους αρμόδιους φορείς, πράγμα που στοιχίζει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, που μπορεί κάλλιστα να ενώσει την επαρχία Αρκαδίου με αυτή του Αμαρίου και να αποτελέσει ένα νέο κόμβο στα δρώμενα του Δήμου, καθώς και να αποσυμφορηθεί η Μονή Αρκαδίου από τη συνεχή διέλευση απορριμματοφόρων που δεν είναι και η καλύτερη δυνατή διαφήμιση για τον τόπο μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
4. Για την πυρκαγιά του 2016 που έλαβε χώρα στα χωριά του Δήμου Αρκαδίου ελήφθη η πρωτόγνωρη απόφαση από τις αρχές να αποζημιωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες των καμένων εκτάσεων πέραν όσων έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους. Τούτο αποτελεί μια πρωτοφανή διάκριση δίχως κανένα λογικό έρεισμα, που προκάλεσε τις αντιδράσεις σύσσωμου του αγροτικού κόσμου και την οποία αιτούμαστε να τροποποιηθεί και να ενταχθούν και οι εξαιρούμενοι σε καθεστώς αποζημίωσης.
5. Άμεση επίλυση του μείζονος σημασίας θέματος του ασφαλιστικού που έχει προκύψει ένεκα του ΕΦΚΑ και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Δεν υφίσταται και δεν αντέχει λογικής κρίσης το γεγονός ότι σε μια πολιτισμένη κοινωνία οι μετέχοντες στον αγροτικό τομέα πολίτες δε γνωρίζουν τα ποσά που πρέπει να καταβάλλουν για την ασφάλισή τους ενώ φτάνουμε ήδη στον 9ο μήνα της εξέλιξης του νέου ταμείου. Αιτούμεθα, επίσης, την άμεση ενημέρωση των αγροτικών συλλόγων για κάθε εξέλιξη στο εν λόγω φλέγον ζήτημα.
6. Το αιώνιο για τους Κρήτες παραγωγούς και αγρότες πρόβλημα του κόστους μεταφορών των προϊόντων μας, που ουσιαστικά εκμηδενίζει την παραγωγή μας και μας αναγκάζει να εργαζόμαστε αναντίστοιχα με την οικονομική ωφέλεια που απολαμβάνουμε, απαιτούμε ειδικές ελαφρύνσεις στις μεταφορές αγροτικών προϊόντων της Κρήτης προς την υπόλοιπη Ελλάδα προκειμένου να υπάρχει αντίκρισμα στο έργο μας.