Στο πλευρό των επιχειρηματιών, που για περισσότερους από έξι μήνες παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα τους με κρατική εντολή, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, τάσσεται για δεύτερη φορά -εν μέσω υγειονομικής κρίσης- ο δήμος Ρεθύμνου, αξιοποιώντας τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, απαλλάσσοντας τις από τα ανταποδοτικά τέλη και από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όσο διάστημα διήρκησε η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Το θέμα συζητήθηκε και ψηφίστηκε χθες ομόφωνα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ως μια ένδειξη αναγνώρισης αφενός του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες επιχειρηματίες του δήμου, αλλά και ως ένα μέτρο στήριξης ώστε να μπορέσουν να επανακάμψουν και να επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα τους.
Ειδικότερα, για τα δημοτικά τέλη, η απαλλαγή αφορά το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 ως τα τέλη Απριλίου 2021, με τη δυνατότητα να συμψηφιστούν με μελλοντικές χρεώσεις, ενώ για τα τέλη κατάληψης η απαλλαγή αφορά τους μήνες του 2021. Για τα τέλη κοινόχρηστου χώρου οι επιχειρηματίες θα πρέπει με τη χορήγηση της άδειας κοινοχρήστου χώρου να καταβάλλουν το 30% του τέλους. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις και συγκεκριμένα έως τις 15.09.2021 ποσοστό 35% του τέλους και έως τις 15.10.2021 εξόφληση του υπολοίπου 35%.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης έγινε αναφορά στα σημαντικά περιορισμένα έσοδα του δήμου Ρεθύμνου, ο οποίος έχει επίσης πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών και αφορούν το διάστημα από την 1η Γενάρη έως και τις 13 Μαΐου έχουν εισπραχτεί από ιδίους πόρους 600.000 ευρώ, ενώ έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 2 εκ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρθηκε, με δεδομένη την κακή κατάσταση που επικρατεί στην τοπική κοινωνία ο δήμος Ρεθύμνου επιθυμεί και θέλει να σταθεί στο πλευρό των πληττόμενων επιχειρηματιών για να συμβάλλει βοηθώντας, όπως μπορεί, στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. «Η μεγαλύτερη επιχείρηση είναι ο δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος επίσης έχει πληγεί βαθιά. Το προαιρετικό το κάναμε υποχρεωτικό. Άρα δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τίποτα περισσότερο από αυτό που κάναμε και εύχομαι οι επόμενοι μήνες να επουλώσουν και τον δήμο Ρέθυμνου και να μην χρειαστεί να βάλουμε αυξήσεις σε αυτούς που προσπαθούμε να προστατέψουμε τώρα.
Είναι πάνω από 650.000 ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου που ισοδυναμεί με 7-8% των εσόδων της καθαριότητας. Ο δήμος δεν μπήκε ποτέ σε τέτοιο ενισχυτικό πλαίσιο. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε ή σωστότερα κάναμε αυτό που δεν μπορούσαμε να κάνουμε και ελπίζουμε να το αναπληρώσουμε με μια αύξηση εσόδων. Αν όμως έχουμε και τρίτη χρονιά τα πράγματα θα είναι τραγικά και για τον δήμο Ρεθύμνου. Για μένα η πρώτιστη επιχείρηση που πρέπει να κρατηθεί όρθια είναι ο δήμος μας και από κει και πέρα εμείς προστατεύουμε τις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης κατά την τοποθέτηση του.
Aναλυτικά,
Απαλλαγές τελών σε ό,τι άφορα την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, όσο και στα τέλη ανταποδοτικότητας (καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού αποφάσισε χθες ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου υιοθετώντας τη δυνατότητα που δίνει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, που έκανε και την σχετική εισήγηση παρά το γεγονός ότι και ο δήμος επλήγη βαθύτατα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επιθυμεί με τον τρόπο που μπορεί να στηρίξει το επιχειρείν της πόλης απαλλάσσοντάς τους από τα τέλη και διευκολύνοντας ταυτόχρονα την καταβολή των δόσεων των υποχρεώσεών τους προς τον Δήμο.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος επανειλημμένως και η στρατηγική του Δήμου μας είναι αυτή, να κάνουμε δηλαδή χρήση κάθε δικαιώματος που μας δίνει ο νόμος για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις αυτές και τους εργαζομένούς τους, ώστε να επανέλθουν σε μια κανονικότητα.
Θεωρούμε δεδομένη ότι η ΠΝΠ της 23ης Μαρτίου του 2020 είναι σε ισχύ και ως Δ.Σ. την αξιοποιούμε και κάνουμε την δυνητική επιλογή που έχει η νομοθεσία για μας υποχρεωτική και αποφασίζουμε για απαλλαγή τελών το 2021 για το διάστημα από 1η Γενάρη έως και 10 Μαΐου. Η απαλλαγή αφορά τις επιχειρήσεις αυτές που ήταν κλειστές.
Επίσης προχωράμε στην τροποποίηση της απόφασης σε ό,τι αφορά τις δόσεις για το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Έτσι οι δόσεις θα καταβληθούν στο τέλος της περιόδου και εισηγούμαστε να είναι στις 15-9 η β’ δόση και στις 15-10 η τρίτη και τελευταία. Ο νόμος λέει ότι με την έκδοση άδειας υποχρεούται να καταβάλλει ο ενδιαφερόμενος το 30% του ποσού προκαταβολής. Σαφώς τα οικονομικά του Δήμου και αυτή την χρονιά δεν είναι καλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ως και τις 13-5 έχουμε εισπράξει από ιδίους 600.000, ενώ έχουμε δαπανήσει περισσότερα από 2 εκ. ευρώ. Ωστόσο θεωρούμε ότι θα πρέπει ο Δήμος να συμβάλλει βοηθώντας όπως μπορεί στην τοπική οικονομία».
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης ανέφερε: «Η μεγαλύτερη επιχείρηση είναι ο Δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος επίσης έχει πληγεί βαθιά. Το προαιρετικό το κάναμε υποχρεωτικό. Άρα δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τίποτα περισσότερο από αυτό που κάναμε και εύχομαι οι επόμενοι μήνες να επουλώσουν και τον Δήμο Ρέθυμνου και να μη χρειαστεί να βάλουμε αυξήσεις σε αυτούς που προσπαθούμε να προστατέψουμε τώρα.
Είναι πάνω από 650.000 ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου που ισοδυναμεί με 7-8% των εσόδων της καθαριότητας. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, θέλω να πω ότι το επιχειρείν που είχε οικονομικά στοιχεία, είχε εργαλεία να πάρει χρήματα. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. δεν ήταν σε αυτό τον λογαριασμό, μπήκε μετά από δικές μας πιέσεις. Ο Δήμος δεν μπήκε ποτέ σε τέτοιο ενισχυτικό πλαίσιο. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε ή σωστότερα κάναμε αυτό που δεν μπορούσαμε να κάνουμε και ελπίζουμε να το αναπληρώσουμε με μια αύξηση εσόδων. Αν όμως έχουμε και τρίτη χρονιά τα πράγματα θα είναι τραγικά και για τον Δήμο Ρεθύμνου. Για μένα η πρώτιστη επιχείρηση που πρέπει να κρατηθεί όρθια είναι ο Δήμος μας και από κει και πέρα εμείς προστατεύουμε τις επιχειρήσεις».
Υπέρ της απαλλαγής ψήφισε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με τον επικεφαλής της Θοδωρή Νίνο να επισημαίνει ότι: «θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για το επιχειρείν και ήμαστε σύμφωνοι».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο μπροστά», Θωμάς Κρεβετζάκης, σημείωσε ότι: «όπως και πέρυσι ο δήμος εξάντλησε όλα τα περιθώρια που του δίνει ο νόμος για να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο Δήμος Ρεθύμνου είναι στους δέκα δήμους πανελλαδικά που κατέγραψαν μεγαλύτερες ζημιές από πανδημία. Ελπίζω κα εύχομαι του χρόνου να μην χρειαστεί αυτά τα ελάχιστα που κάνουμε να λειτουργήσουν ως συμπλήρωμα στους επιχειρηματίες της πόλης και να έχουμε επάνελθε στην κανονικότητά μας».
«Πολλοί επαγγελματίες του τόπου μας βρίσκονται σε τραγική οικονομική θέση, σε σημείο πολλές επιχείρησες να οδηγούνται μοιραία σε οριστικό κλείσιμο. Ο δήμος πρέπει να λάβει τα μέτρα του. Πρέπει να δημιουργεί ελπίδα σε εκείνους που τον θέλουν σύμμαχο για να στηρίξει έμπρακτα επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές. Είναι χρέος μας να συνδράμουμε τις επιχειρήσεις. Οι απαλλαγές που προβλέπονται από την ΠΝΠ του 2020 και τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα δώσουν ανάσα στις επιχείρησες Δήμου. Ψηφίζουμε θετικά, περιμένουμε η δημοτική αρχή να κάνει περισσότερα και να μην περιορίζεται» τόνισε από την πλευρά του ο Σταύρος Βουρβαχάκης, επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο – Ενεργοί πολίτες».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Από τη στιγμή που για λογούς ανωτέρας βίας δεν έγινε χρήση χώρου, είναι αυτονόητο να προχωρήσουμε σε απαλλαγή του τέλους. Οι μικρομεσαίοι και ο λαός, συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά το τίμημα όχι μόνο της πανδημίας αλλά και του τρόπου διαχείρισής της.
Η εκ μέρους κυβέρνησης αναστολή υποχρεώσεων και όχι το κούρεμα έχει μεταθέσει χρονικά το πρόβλημα κι όλοι αναγνωρίζουν ότι με άνοιγμα της αγοράς θα σκάσουν νέα λουκέτα. Θεωρούμε ότι και κυβέρνηση και δήμος πρέπει να πάρουν περισσότερα μέτρα στήριξης και συντασσόμεθα με τα αιτήματα επιχειρήσεων για κατάργηση προκαταβολής φόρου, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, θέσπιση αφορολογήτου κάτω από 12.000 ευρώ. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να ανακουφίσουν οι δήμοι τους επιχειρηματίες και να μειώσουν τιμές κατάληψης χώρους».