Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη φετινή τουριστική κίνηση, η οποία αδιαμφισβήτητα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι καθώς τα στοιχεία από τις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων μέχρι στιγμής αλλά και τις κρατήσεις που υπάρχουν έως και τον Οκτώβριο καταγράφουν άνοδο. Οι ξενοδόχοι του νομού εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εικόνα αυτή, προσδοκούν ωστόσο σε περαιτέρω ενίσχυση των επισκεπτών τη χαμηλή περίοδο και συγκεκριμένα το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου καθώς και το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου εκτιμώντας πως το Ρέθυμνο πληροί τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για επιπλέον επισκεψιμότητα.
Η εικόνα που καταγράφεται στο Ρέθυμνο και την Κρήτη με τη φετινή αυξημένη τουριστική κίνηση είναι αντίστοιχη σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Ωστόσο ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντιμετωπίζει δύο δομικά προβλήματα. Το ένα έχει να κάνει με τη χαμηλή ημερήσια τουριστική δαπάνη για διαμονή, σίτιση και λοιπές υπηρεσίες αγαθά και το άλλο έχει να κάνει με την εποχικότητα.
Όπως αναφέρει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ-1,11% που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, πέρα από τις συγκυριακές διακυμάνσεις, η ημερήσια δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα φαίνεται να παραμένει διαχρονικά σε ένα χαμηλό σχετικά επίπεδο και να αντανακλά την ποιοτική σύνθεση των τουριστών στα ελληνικά ξενοδοχεία.
Περισσότερο σημαντικό από τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις της ημερήσιας τουριστικής δαπάνης (της οποίας περίπου το 1/2 κατευθύνεται στα ξενοδοχεία) είναι το γεγονός ότι αυτή παραμένει την τελευταία δεκαετία κοντά στα 70 ευρώ (περίπου 95 ευρώ για τους τουρίστες σε ξενοδοχεία και 55 ευρώ για τους λοιπούς), επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ανταγωνιστών.
Σε κάθε περίπτωση οι προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό εξακολουθούν να παραμένουν η «μονιμοποίηση» του ανοδικού ρεύματος που μπορεί να επιτευχθεί με νέες επενδύσεις όσο και τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν και η αύξηση των εσόδων η οποία θα αποβεί ευρύτερα επωφελής για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων χαρακτηρίζει τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού εξαιρετικά ευνοϊκές για την περίοδο 2017-2021, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έως το 2021 μπορεί να προσελκύσει 35 εκατ. επισκέπτες και να πλησιάσει τα 20 δισ. ευρώ έσοδα, από 13,6 δισ. ευρώ το 2016. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις ύψους 5-7 δισ. ευρώ στην ίδια περίοδο για την κατασκευή νέων καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων, καθώς και για να ανακαινιστούν/αναβαθμιστούν υπάρχουσες υποδομές, ώστε να είναι σε θέση ο κλάδος να προσελκύσει επισκέπτες υψηλής καταναλωτικής δυνατότητας και να αυξήσει τα έσοδα ανά επισκέπτη.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα κέρδισε εννέα εκατομμύρια περισσότερους τουρίστες (χωρίς να υπολογίζεται η κρουαζιέρα), με αποτέλεσμα να βρεθεί στη 14η θέση της κατάταξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με βάση τις διεθνείς αφίξεις για το 2016. Η χώρα μας την τελευταία πενταετία κέρδισε τρεις θέσεις καθώς από τη 17η θέση το 2012 βρέθηκε στη 15η το 2015 και στη 14η το 2016.