Η διαφύλαξη της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου αποτελεί μονόδρομο, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία. Παθογένειες που έχουν να κάνουν με την πλημμελή δακοκτονία, που υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιοκάρπου αλλά και τη χύμα διάθεση του προϊόντος, που έχει ως αποτέλεσμα να πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές, πρέπει άμεσα και καθολικά να αντιμετωπιστούν ώστε και ο Κρητικός παραγωγός να έχει όφελος και το προϊόν να πάρει την αξία που του αναλογεί.
Το πρόγραμμα της δακοκτονίας και η εμπορία του κρητικού ελαιολάδου ήταν τα δυο θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα Μανόλη Χνάρη και του αντιπεριφερειάρχη επιχειρηματικότητας Αντώνη Παπαδεράκη.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Φέτος ξεκινάμε τη δακοκτονία νωρίτερα, όμως έχει μεγάλη σημασία η καθολικότητα και να γίνουν όλα τα πράγματα από ανθρώπους υπεύθυνους, καθώς ότι χρήματα και εάν ξοδεύουμε, ότι συστήματα και εάν εφαρμόζουμε ελέγχου, είτε εποπτείας, την ανθρώπινη υπευθυνότητα κανείς δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. Κάνω έκκληση, όσοι εμπλέκονται πραγματικά σε αυτή τη διαδικασία να το κάνουν με απόλυτη συνέπεια. Δεν μπορεί για δεύτερη χρονιά ο ελαιοπαραγωγός της Κρήτης να μην έχει εισόδημα και το προϊόν μας να είναι υποβαθμισμένο τιμολογιακά και ποιοτικά. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι ο τρόπος εμπορίας του ελαιολάδου. Γίνεται από πολλούς χωρίς συντονισμό και αντί να γίνονται πλειοδοτικοί διαγωνισμοί δυστυχώς καταντάνε μειοδοτικοί. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε μαζί με την περιφέρεια, πως πρέπει να οργανώσουμε το τμήμα εμπορίας να συντονιστούμε, να υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση και στους παραγωγούς και να βγάλουμε μια εξωστρέφεια τέτοια για να έχει το προϊόν την τιμή που του αξίζει, γιατί θα καταντήσει το λάδι να είναι φθηνότερο από το νερό. Είναι μια τραγική διαπίστωση συνδεδεμένη με την ποιότητα και τη διακίνηση του ελαιολάδου. Οι ποσότητες που διακινούνται τυποποιημένες αυτή τη στιγμή είναι κάτω του 20%. Πρέπει να φτάσουμε μέχρι το 50%, ώστε να έχουμε τα περιθώρια να πάρουμε την υπεραξία του προϊόντος, που δεν την εισπράττει ο παραγωγός μας. Υπάρχουν πολλές εστίες πώλησης από μικροεμπόρους μέχρι ασυντόνιστες κινήσεις που γίνονται μεμονωμένες. Πρέπει να καθιερώσουμε θεσμούς, όπως είναι τα περιφερειακά δημοπρατήρια, καλύτερη ενημέρωση για το τι συμβαίνει στον κόσμο και να μην πιστεύουμε ότι μόνο τα δικά μας προϊόντα είναι άριστα, εάν δεν το αποδεικνύουμε καθημερινά, εάν δεν τα διαφημίζουμε σωστά και εάν δεν τα εμπορευόμαστε επίσης σωστά. Θέλει καλύτερο συντονισμό αυτή η διάθεση του ελαιολάδου και προφανώς να έχουμε καθιέρωση τη διαρκή ποιότητα του προϊόντος. Δυστυχώς πέρσι χάσαμε το στοίχημα».
«Απαιτείται περιφερειακή στρατηγική»
Την ανάγκη για μια περιφερειακή στρατηγική στο θέμα της εμπορίας και διακίνησης του κρητικού ελαιολάδου επεσήμανε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας Αντώνης Παπαδεράκης.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Με ενδιαφέρουν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις, που ειπώθηκαν, είτε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εμπορίας του ελαιολάδου, της τυποποίησης και πιστοποίησης του, πράγμα αρκετά σημαντικό κατά τη γνώμη μου στην αύξηση προστιθέμενης αξίας του. Όπως επίσης είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα. Υπάρχουν δηλαδή ιδέες και προτάσεις που μπορούμε ως περιφέρεια να τις μορφοποιήσουμε και να τις ενισχύσουμε. Η περιφέρεια δεν μπορεί παρά μόνο μέσω προγραμμάτων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης που διαχειρίζεται να στηρίξει και μέσα από τα leader να παρθούν πρωτοβουλίες παραγωγών μέσα από αυτή την κατεύθυνση ή συνεταιριστικών οργανώσεων. Νομίζω αυτό που χρειάζεται είναι μια περιφερειακή στρατηγική για το θέμα του ελαιολάδου, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Μια στρατηγική που να αγκαλιάζει όλους τους παραγωγούς. Πρέπει να περάσουμε στην έξυπνη γεωργία. Ένα σοβαρό πεδίο είναι το θέμα της παραγωγής, το θέμα της τυποποίησης και πιστοποίησης. Εκεί πρέπει να δώσουμε μάχη και σαν χώρα και σαν περιφέρεια, καθώς οι παγκόσμιες τιμές του εμπορίου καθορίζονται δυστυχώς από άλλους και είμαστε έξω από αυτό το παιχνίδι. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου καθορίζονται από αυτούς με κανόνες διαπραγμάτευσης που εμείς απουσιάζουμε από αυτούς σαν χώρα. Το ζήτημα της οργανωμένης εμπορίας, της συγκέντρωσης του ελαιόλαδου με πλειοδοσία, του καθορισμού της τιμής, είναι ζητήματα που χρειάζονται συνολική στρατηγική. Επίσης χρειάζεται να συνδέσουμε την παραγωγή με την ιστορία και τον τουρισμό που είναι πολύ σημαντικό. Άρα θέλει μια περιφερειακή στρατηγική. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνενώσουμε όλους αυτούς του παράγοντες. Η στρατηγική δεν θα βγει σε ένα γραφείο, αλλά εντάσσοντας στην προβληματική όλους τους παράγοντες, παραγωγούς, τυποποιητές, εμπορικό κύκλωμα, καταναλωτές, τρόπος όταν έχεις μια στρατηγική να έχεις και αποτέλεσμα.
Περισσότεροι ψεκασμοί και εποπτεία του προγράμματος με ψηφιακά μέσα
Εν τω μεταξύ, όπως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα οι ψεκασμοί φέτος ξεκινούν εγκαίρως, θα είναι περισσότεροι από πέρυσι καθώς αυξήθηκε κατά 2 εκ. ευρώ το σχετικό κονδύλι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα το πρόγραμμα της δακοκτονίας θα επιβλέπεται από ειδικά μηχανήματα καταγραφής. Χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης σε δηλώσεις του ανέφερε:
«Ήδη έχει δοθεί εντολή να ξεκινήσουν οι πρώτοι ψεκασμοί σχεδόν σε όλη την περιφέρεια. Πιστεύω ότι αρχίζουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, έχουμε τους εργολάβους, μεγαλύτερο αριθμό ψεκασμών, τα φάρμακα για 2 ψεκασμούς και για πρώτη φορά η περιφέρεια έχει κάνει διαγωνισμό για επιπλέον 2 ψεκασμούς φαρμάκων σε ολόκληρη την Κρήτη. Όσον αφορά τον έλεγχο έχουμε προμηθευτεί 600 καταγραφικά gps, τα οποία θα δοθούν στους εργολάβους και θα ακολουθούνται σε ζωντανό χρόνο εάν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις φέτος, είχε αρχίσει ήδη από πέρσι πιλοτικά και απέδωσε. Τα 600 gps ουσιαστικά φέτος χρησιμοποιούνται πρώτη φορά, πέρσι ήταν σε πιλοτικό στάδιο και είχαν ενεργοποιηθεί. Φέτος έχουμε κάνει μια συνεργασία με το «ΕΛΓΟ Δήμητρα» από την οποία έχουμε προμηθευτεί 600 καταγραφικά, τα 550 καταγράφουν την πορεία των τρακτέρ μέσα στα κτήματα σε ζωντανό χρόνο και φτιάχνουν ψηφιακούς χάρτες για να εποπτεύουν εάν έχουν γίνει σωστός ψεκασμός. Τα 50 από αυτά καταγράφουν τη ροή και την ποσότητα των φαρμάκων. Πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία από τους δήμους, τους προέδρους γιατί το θέμα του ελέγχου είναι πολύ σημαντικό. Ο ψεκασμός έχει ξεκινήσει, έχει δοθεί εντολή στο Λασίθι, στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα, στο Ηράκλειο σήμερα. Ο διαγωνισμός που έχει βγει περιέχει 6 ψεκασμούς για το Λασίθι, για το Ηράκλειο 5, για το Ρέθυμνο 5,6 και για τα Χανιά 5,5 ψεκασμοί».