Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου ενισχύθηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ήδη στο μεγαλύτερο μέρος του έχει τοποθετηθεί, ώστε να φιλοξενήσει σε σύγχρονες υποδομές και ράφια το πλούσιο υλικό βιβλίων και συλλογών που αυτή διαθέτει, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζεται με νέο υλικό.
Ήδη πλήρως επισκέψιμος για το κοινό είναι ο πρώτος όροφος και το ισόγειο των εγκαταστάσεων της βιβλιοθήκης, όπου έχουν τοποθετηθεί βιβλία λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, ιστορίας, τέχνης, πολιτισμού, ενώ στο υπόγειο και στον 2ο όροφο προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την τοποθέτηση των βιβλίων στα ράφια.
Στο μεν υπόγειο θα τοποθετηθούν εφημερίδες και περιοδικά και στο 2ο όροφο τα ρεθεμνιώτικα και κρητικά βιβλία. Σε ένα μεγάλο μέρος η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο όπως εξήγησε η προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Μαριάννα Ρουκουνάκη, λόγω του όγκου των βιβλίων απαιτείται ακόμα χρόνος, αφού δεν είναι μόνο η τοποθέτηση των βιβλίων και των περιοδικών στα ράφια, αλλά αυτά θα πρέπει πρώτα να καταχωρηθούν στους καταλόγους. Δυστυχώς η έλλειψη ικανού αριθμού προσωπικού είναι αυτή που καθυστερεί τη διαδικασία, καθώς μόλις οκτώ άτομα στελεχώνουν τη βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, την ώρα που το οργανόγραμμα προβλέπει συνολικά δώδεκα άτομα. Απαιτούνται ακόμα τρεις βιβλιοθηκονόμοι για να μπορέσει η βιβλιοθήκη να επιτέλεσε το έργο της απρόσκοπτα.
Δυστυχώς παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που έχουν γίνει στο υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυσή της με προσωπικό, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.
«Έχουμε σημαντική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στη βιβλιοθήκη. Είμαστε 7 μόνιμοι υπάλληλοι και μια αποσπασμένη. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από τρεις ακόμα βιβλιοθηκονόμους που είναι θέσεις πολύ σημαντικές και προβλέπονται στο οργανόγραμμά μας. Συνολικά σύμφωνα με αυτό προβλέπονται 12 οργανικές θέσεις. Και μας λείπουν 3 βιβλιοθηκονόμοι. Δυστυχώς δεν γίνονται προσλήψεις από το υπουργείο Παιδείας παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας. Το βασικό μας πρόβλημα είναι το προσωπικό. Αφού τακτοποιήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που είχαμε με τα ράφια. Πλέον το κτίριο δεν έχει άλλες ανάγκες, εμείς πρέπει να τακτοποιηθούμε» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η κυρία Ρουκουνάκη.
Όπως πρόσθεσε έχουν ήδη τακτοποιηθεί τα βιβλία στα ράφια του πρώτου ορόφου, που υπάρχουν βιβλία φιλοσοφίας, θρησκείας, γλώσσας, τέχνης και ιστορίας. Στο ισόγειο υπάρχουν βιβλία λογοτεχνίας και κρητικά βιβλία που δανείζονται. Και κει έχουν τοποθετηθεί τα ράφια και τα βιβλία σε αυτά. Ο δεύτερος όροφος δεν είναι ακόμα έτοιμος. Έχουν τοποθετηθεί Ρεθεμνιώτικα και κρητικά βιβλία, όμως προς το παρόν δεν είναι επισκέψιμος ο χώρος για τους πολίτες. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα στα ράφια (στο -1). «Υπάρχουν εκκρεμότητες. Υπάρχουν και άλλες δουλειές που πρέπει να γίνουν στη βιβλιοθήκη και έχουν καθυστερήσει αρκετά. Είμαστε λίγα άτομα. Σταματάμε κάποιες εργασίες, ξεκινάμε κάποιες άλλες. Υπάρχουν παρά πολλά βιβλία που δεν έχουν γραφτεί στους καταλόγους και δεν έχουν περαστεί στο σύστημα. Υπάρχουν πάρα πολλές δωρεές που δεν είναι τακτοποιημένες και πρέπει να γίνουν πριν τοποθετηθούν στα ράφια. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πότε αυτό θα γίνει χρονικά» συμπλήρωσε η κυρία Ρουκουνάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλούσια συλλογή του Ρεθεμνιώτη Γιώργου Εκκεκάκη έχει παραληφθεί από την Δημοσία Κεντρική Βιβλιοθήκη και ήδη έχει τακτοποιηθεί ένα μέρος της. «Πριν ένα μήνα παραλάβαμε επιπλέον υλικό της συλλογής Εκκεκάκη, που είναι ακόμα στις κούτες και δεν έχει τακτοποιηθεί γιατί πρέπει πρώτα η συλλογή να καθαρογραφηθεί και αυτό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Πάντως έχουμε πάρει σχεδόν όλη τη συλλογή Εκκεκάκη, έχουν μείνει κάποια λίγα που θα τα πάρουμε σύντομα. Σταδιακά φτιάχνουμε κούτες και τις συμπεριλαμβάνουμε στους καταλόγους» ανέφερε η προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρέθυμνου από το 2017 στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο στην οδό Μπίρη στην περιοχή του Κουμπέ. Το κτίριο διαθέτει ειδικό χώρο για παιδική βιβλιοθήκη, με ξεχωριστή μάλιστα είσοδο, και στους δύο ορόφους τοποθετούνται ανοιχτά βιβλιοστάσια, που θα μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να διαλέγει το βιβλίο, χώρους αναγνωστηρίων, χώρους με υπολογιστές και πρόσβαση στο ιντερνέτ, ενώ έχει προβλεφθεί ειδικό δωμάτιο με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας για τις σπάνιες εκδόσεις. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του κτιρίου από φυσικές καταστροφές. Η συλλογή αυτή αριθμεί περίπου 200.000 τόμους βιβλίων και 1.500 τίτλους περιοδικών, καθώς και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, οπτικοακουστικό υλικό και μεγάλο αριθμό τίτλων τοπικών και αθηναϊκών εφημερίδων. Κάθε χρόνο η συλλογή εμπλουτίζεται με περίπου 2.000 νέους τίτλους βιβλίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα στις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης είναι ικανοποιητική, όμως, σίγουρα τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Υπάρχει φόβος λόγω της πανδημίας και αυτό είναι φανερό από την περιορισμένη προσέλευση.
Από το 2000 μέχρι σήμερα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου έχουν γίνει 17.000 εγγραφές μελών, με τα ενεργά μέλη να είναι σαφώς λιγότερα.