«Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της οργανωτικής δομής του ΙΚΑ, προτείνεται από την Διοίκηση η πλήρης κατάργηση του παραρτήματός του στο Πέραμα του Δήμου Μυλοποτάμου του Νομού Ρεθύμνης. Δεν προβλέπεται ούτε καν η λειτουργία Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία -υποτίθεται- θα λειτουργήσουν σε κάποιες περιοχές της χώρας στην θέση κάποιων υποκαταστημάτων που κλείνουν.
Για τη λήψη αυτών των αποφάσεων δεν ελήφθη υπόψη κανένα γεωγραφικό και κοινωνικό κριτήριο, ούτε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, των τοπικών φορέων και κυρίως οι ανάγκες των πολιτών. Η κυβέρνηση διαμορφώνει στα μέτρα της τον Οργανισμό του ΙΚΑ και συρρικνώνει τις οργανικές θέσεις μέσω των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των υπηρεσιών, χωρίς κανέναν συνολικό σχεδιασμό και εκτίμηση των αναγκών των ασφαλισμένων. Οι αποφάσεις που παίρνονται για καταργήσεις και ίδρυση νέων υπηρεσιών του ΙΚΑ σε διάφορες περιοχές και στην Κρήτη, δίνουν την εντύπωση ότι αναιρούνται και τα ίδια τα κριτήρια που έχει θέσει η Διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά και ότι οι όποιες αποφάσεις συνδέονται με αναξιοκρατία και πολιτικές παρεμβάσεις.
Το παράρτημα του ΙΚΑ στο Πέραμα εξυπηρετεί ασφαλισμένους από την ευρύτερη περιοχή, που περιλαμβάνει τον Δήμο Μυλοποτάμου, τον Δήμο Ανωγείων και ένα τμήμα του Δήμου Ρεθύμνου με περίπου 30.000 κατοίκους με υψηλά ποσοστά ανεργίας, μεγάλες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι αδιανόητο, ειδικά σε μια δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή με άσχημο οδικό δίκτυο, να εξαναγκασθούν χιλιάδες συμπολίτες μας να διανύουν ως και 65 χιλιόμετρα για να μεταβούν στο Ρέθυμνο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Με δεδομένο τον μεγάλο όγκο εξυπηρετουμένων πολιτών από το εν λόγω παράρτημα και την δυσκολία πρόσβασης των ανθρώπων από την ευρύτερη περιοχή, είναι προφανής η κοινωνική αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του παραρτήματος του ΙΚΑ Περάματος.
Η πολιτική αυτή των καταργήσεων υπηρεσιών οδηγεί και στην κατάργηση, επί της ουσίας, οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου σε σχέση με την παραβίαση των ήδη ισοπεδωμένων -λόγω μνημονιακών νόμων- εργασιακών δικαιωμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη και την ταυτόχρονη κατάργηση υπηρεσιών ΣΕΠΕ, καθώς και την πρόθεση της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) γίνεται φανερή η απόλυτη έλλειψη πολιτικής βούλησης για διενέργεια ελέγχων και πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας».
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός:
«1. Με βάση ποια κριτήρια προχωρά το Υπουργείο στην κατάργηση του καταστήματος του ΙΚΑ στο Πέραμα Ρεθύμνου;
2. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την πρόταση της Διοίκησης του ΙΚΑ για την διακοπή της λειτουργίας του παραρτήματος του ΙΚΑ Περάματος;
3. Θα προχωρήσετε στην ενίσχυση του Παραρτήματος με το αναγκαίο προσωπικό και στην αναβάθμιση του σε Τοπικό Υποκατάστημα -όπως εισηγείται η Διεύθυνση του ΙΚΑ Ρεθύμνου-, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του και να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι της περιοχής;»