Σε έξαρση βρίσκονται τα περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού στο Ρέθυμνο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εξαιτίας της αλλαγής του καιρού, όπως τονίστηκε σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον «Εμβολιασμό των Ενηλίκων», που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Σπίτι του Πολιτισμού από τον Δήμο Ρεθύμνης και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας.
Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα γρίπης, ωστόσο παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση στα περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού.
«Στο Ρέθυμνο έχουμε αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού, τα οποία βέβαια υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά τώρα με την αλλαγή του καιρού, ξεκινούν να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι περιστατικά γρίπης, καθώς ακόμη δεν έχουν καταγραφεί σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες οφείλονται είτε σε ιούς -που είναι η συχνότερη περίπτωση- είτε σε κάποιο μικρόβιο. Οι ηλικίες, όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα είναι κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ειδικά στα άτομα άνω των 60 ετών αλλά εμφανίζονται και σε μικρότερες ηλικίες και κυρίως στα παιδιά, ειδικά τώρα που λειτουργούν τα σχολεία» αναφέρει η Κωνσταντίνα Παυλάκη, ειδικευόμενη παθολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και συνεχίζει: «Οι τρόποι για να προφυλαχθούμε είναι οι απλοί, καθημερινοί τρόποι προστασίας, όπως για παράδειγμα το καλό πλύσιμο των χεριών».
Από την πλευρά της η παθολόγος – λοιμωξιολόγος Ελένη Ιωαννίδου, επιμελήτρια της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί των ενηλίκων και πρόσθεσε: «Ο εμβολιασμός στους ενήλικες δεν γίνεται με συστηματικό τρόπο, όπως θα όφειλε, διότι δεν υπάρχει η κουλτούρα στην Ελλάδα να έχεις έναν προσωπικό γιατρό, παρά μόνο να πηγαίνεις προς εξέταση μόνο όταν ασθενήσεις. Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόληψη. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι οποιοσδήποτε, ασχέτως αν είναι ή όχι ασφαλισμένος, μπορούν να κάνουν τα εμβόλια αυτά δωρεάν, μόνο με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ΑΜΚΑ. Μπορεί ο κόσμος να συνταγογραφήσει το εμβόλιό του, δωρεάν, να το αγοράσει από το φαρμακείο και να πας να το κάνεις στο Νοσοκομείο είτε στα Κέντρα Υγείας κλείνοντας ένα ραντεβού».
Χθες πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εμβολιασμοί Ενηλίκων, Αναγκαίοι όσο και για τα παιδιά;», στην οποία τονίστηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών. Ο Βασίλης Βασιλάκης, ψυχολόγος, συντονιστής ΕΔΔΥΠΠΥ στο Δήμο Ρεθύμνης αναφέρθηκε στις δράσεις εκείνες που γίνονται από την πλευρά της «ευρύτερης πολιτείας» και τους στόχους που θέτει για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
«Έχει ξεκινήσει να υπάρχει μία δυσαρέσκεια για τους εμβολιασμούς από τους πολίτες, η οποία είναι αδικαιολόγητη. Και ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως η εμπορευματοποίηση έχει εισβάλλει και κάνει κακό και για αυτό κανείς δεν πρέπει να εμβολιάζεται, ωστόσο αυτό είναι ένας μύθος, καθώς ο κόσμος είναι καχύποπτος. Εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να βελτιώσουμε τη δημόσια υγεία. Για παράδειγμα αν βάλουμε σε ένα σχολείο ένα τάπητα στον προαύλιο χώρο θα έχουμε λιγότερα σχολικά ατυχήματα, αν φτιάξουμε έναν πεζόδρομο, θα αυξηθούν οι δραστηριότητες των δημοτών, με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως αν βελτιώσουμε την αισθητική μιας γειτονιάς, σημαίνει ότι βελτιώνουμε τη διάθεση των κατοίκων της γειτονιάς. Αυτά είναι λίγα μόνο παραδείγματα, με τα οποία μπορούμε να δείξουμε ότι με απλά, μερικές φορές αυτονόητες κινήσεις μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών» τόνισε ο κ. Βασιλάκης.