Σαράντα χιλιάδες ευρώ απέσπασαν από μια 59χρονη γυναίκα στο Ρέθυμνο απατεώνες με τη γνωστή πλέον μέθοδο του τηλεφώνου. Οι δράστες εξαπάτησαν το θύμα επικαλούμενοι ψεύτικο τροχαίο στο οπoίο δήθεν είχε εμπλακεί συγγενικό της πρόσωπο.
Ειδικότερα το απόγευμα της Πέμπτης μια γυναίκα επικοινώνησε τηλεφωνικά με την 59χρονη και προσποιούμενη οικείο συγγενικό της πρόσωπο, της δήλωσε ότι βρισκόταν σε δεινή θέση λόγω εμπλοκή της σε τροχαίο ατύχημα προκαλώντας της έντονη συναισθηματική φόρτιση. Στη συνέχεια ένας άνδρας προσποιούμενος τον αστυνομικό απαίτησε από την 59χρονη την καταβολή μεγάλου χρηματικού ποσού ύψους 40.00 ευρώ προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες ποινικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου της προσώπου.
Στη συνέχεια η γυναίκα αφού μετέβη στην οικία της 59χρονης παρέλαβε το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό και στη συνέχεια αποχώρησε.
Αργά χθες το απόγευμα σύμφωνα με πληροφορίες των «Ρ.Ν.» άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου που διενεργούν την προανάκριση ταυτοποίησαν και συνέλαβαν τους δράστες. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Βουλγάρων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η γυναίκα συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν έτοιμη να αναχωρήσει για τη Βουλγαρία έχοντας μαζί της τα χρήματα, ενώ ο σύζυγος της συνελήφθη στο Ρέθυμνο.
Συμβουλές από την ΕΛΑΣ
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα εισέρχονται στις οικίες τους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης απευθυνόμενη στους πολίτες τους συνιστά μεταξύ άλλων:
· Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών-φιλικών προσώπων.
· Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
· Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
· Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
· Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
· Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
· Εάν οι δράστες έλθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας, επιδιώξτε εάν είναι δυνατόν την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
· Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
· Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
· Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών ή για επιστροφή φόρου από ασφαλιστικά ταμεία ή για να αποφευχθεί η φυλάκιση οικείου σας προσώπου, λόγω εμπλοκής του σε θανατηφόρο ή σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
· Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
· Επισημαίνεται επίσης ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.