Με νέα καταστροφή από πυρκαγιά απειλήθηκε το Σάββατο το φοινικόδασος του Πρέβελη, καθώς κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εκδηλώθηκε φωτιά στις 14:45 μετά το μεσημέρι στο χώρο στάθμευσης των οχημάτων, ο οποίος λειτουργεί δίπλα στην αναδασωτέα περιοχή του φυσικού μνημείου.
Η σχετική «άπνοια» που επικρατούσε εκείνες τις ώρες ήταν ο «βασικός σύμμαχος» των πυροσβεστικών δυνάμεων και των κινητών μονάδων του Δήμου Αγίου Βασιλείου, οι οποίες έσπευσαν επί τόπου δίνοντας μάχη για να αποτρέψουν την πρόοδο της φωτιάς προς την πλευρά του φοινικοδάσους, το οποίο είχε καταστραφεί το 2010 από πυρκαγιά και ουσιαστικά έχει «αναγεννηθεί από τις στάχτες του».
Στην κατάσβεση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 9:45 το βράδυ συμμετείχαν τρία πυροσβεστικά οχήματα επανδρωμένα με επτά πυροσβέστες, καθώς επίσης τα κινητά κλιμάκια που έχει συγκροτήσει ο Δήμος Αγίου Βασιλείου με έδρα την Μύρθιο και τον Ασώματο, προκειμένου να παρεμβαίνουν άμεσα στις πολύπαθες περιοχές του νότου.
Συνολικά καταστράφηκαν πέντε στρέμματα της αναδασωτέας περιοχής, όπου είχαν φυτευτεί περίπου τριακόσια δέντρα από την Δασική Υπηρεσία Ρεθύμνου, η οποία έχει αναλάβει και την φύλαξή της αλλά σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της προϊσταμένης της Υπηρεσίας κ. Χαρίκλειας Καριολάκη στα «Ρεθυμνιώτικα Νέα» στις 19 Ιουνίου, δεν είχαν προβεί σε καθαρισμούς και δεν είχαν ακόμα τοποθετήσει φύλακες σε καθημερινή βάση.
«Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις»
Την έλλειψη μέτρων προστασίας του Φοινικοδάσους είχαν επισημάνει με εκτενές ρεπορτάζ τα «Ρ.Ν.» την περασμένη Πέμπτη, δύο μέρες πριν την πυρκαγιά, που τελικά ακολούθησε το Σάββατο στην αναδασωτέα περιοχή.
Συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, η κ. Καριολάκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε πως η φύλαξη της περιοχής από υπαλλήλους της υπηρεσίας θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης και χαρακτηριστικά είχε δηλώσει, ότι «Καθαρισμούς στην περιοχή δεν έχουμε κάνει, γιατί έτσι κι αλλιώς έχει καεί η έκταση και ουσιαστικά υπάρχουν οι αναβλαστημένοι φοίνικες. Εμείς έχουμε αναλάβει τη φύλαξη. Έχουμε φύλακες προς το παρόν κάποιες ημέρες της εβδομάδας και το προσεχές διάστημα η παρουσία των φυλάκων θα είναι καθημερινή. Υπάρχει και δασοφυλακείο στο Σπήλι, προσωπικό του οποίου πηγαίνει επίσης στην περιοχή. Ενημερωνόμαστε καθημερινά για το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και στις περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένος δείκτης επικινδυνότητας σαφώς λαμβάνουμε ιδιαίτερα μέτρα».
Ωστόσο, οι ελλείψεις που η ίδια η προϊσταμένη της Δασικής Υπηρεσίας περιέγραψε την Πέμπτη έγιναν και πρακτικά αντιληπτές δύο ημέρες μετά, γεγονός, το οποίο καταγγέλλει και από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Πιπεράκης, ο οποίος χθες μιλώντας στην εφημερίδα μας επέρριψε ευθύνες στο Δασαρχείο για ολιγωρία στο ζήτημα των αποψιλώσεων και της φύλαξης.
Ο ίδιος επισήμανε, ότι το σύστημα πυρανίχνευσης, το οποίο έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια στην περιοχή, συνεχίζει να μην λειτουργεί και να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις των αρμοδίων μετά την πυρκαγιά του 2010.
«Δεν έχουν καθαρίσει ούτε τους δρόμους»
Αποκαλυπτική της κατάστασης, που επικράτησε το περασμένο Σάββατο στην περιοχή του Πρέβελη αλλά και της παντελούς έλλειψης μέτρων πρόληψης, είναι η επιστολή, την οποία απέστειλε χθες ο αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Εμμανουήλ Τζανιδάκης στην Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου.
Καταγγέλλει, ότι κατά την επιχείρηση κατάσβεσης υπήρξαν σοβαρά προβλήματα προσέγγισης της εστίας της φωτιάς λόγω μη συντήρησης των δρόμων πυροπροστασίας, σε βαθμό που «εμποδίζεται ακόμα και η διέλευση τρακτέρ», ενώ γίνεται λόγος για απαράδεκτες συνθήκες μέσα στον αναδασωτέο χώρο.
Με αφορμή τα παραπάνω, απευθύνεται έκκληση λήψης άμεσων μέτρων προς την Διεύθυνση Δασών, καθώς τυχόν νέα καταστροφική πυρκαγιά στο φοινικόδασος του Πρέβελη θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον τόπο.
Στην επιστολή του ο κ. αντιδήμαρχος αναφέρει τα εξής:
«Με το έγγραφό μας αυτό θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας προκειμένου να σας κάνουμε γνωστό ότι το Σάββατο 21-6-2014 αντιμετωπίσαμε το πρώτο σοβαρό κρούσμα φωτιάς στον αναδασωτέο χώρο που βρίσκεται πάνω από τη δυτική πλευρά της προστατευόμενης περιοχής Λίμνης Πρέβελη.
Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης αντιμετωπίσαμε σοβαρότατα προβλήματα που σχετίζονταν με την αδυναμία των μηχανικών μέσων πυρόσβεσης να προσεγγίσουν τους χώρους της εστίας (φωτιάς), λόγω του ότι οι δρόμοι που υπάρχουν μέσα στον αναδασωτέο χώρο δεν έχουν συντηρηθεί, με αποτέλεσμα από τις βροχοπτώσεις των χειμώνων να έχουν δημιουργηθεί ρήγματα που εμποδίζουν ακόμα και τη διέλευση τρακτέρ.
Η αυτοθυσία, ο επαγγελματισμός και το φιλότιμο των έξι πυροσβεστών και των εθελοντών της Τ.Κ. Ασωμάτου, που επιχείρησαν και κατάσβησαν την προαναφερόμενη φωτιά υπό τις παραπάνω αντίξοες – απαράδεκτες συνθήκες, το γεγονός ότι στην περιοχή τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα δεν φυσούσαν άνεμοι απέτρεψαν τα χειρότερα, αφού η φωτιά σβήστηκε στο δυτικό χείλος της προστατευόμενης περιοχής Πρέβελη.
Παρακαλούμε άμα τη λήψη του παρόντος να ενεργήσετε άμεσα τα δέοντα, ώστε να γίνει καθαρισμός, συντήρηση, ώστε να αποκατασταθεί η προσπελασιμότητα των δρόμων που βρίσκονται στη δασική περιοχή που προαναφέραμε και να διασφαλιστεί η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης εφόσον ξαναχρειαστεί.
Οι δικαιολογίες, οι αφορισμοί και η μετάθεση ευθυνών δεν θα έπειθαν κανένα αν χθες ή σήμερα ή αύριο καιγόταν για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια το Φοινικόδασος του Πρέβελη λόγω των παραπάνω λόγων».