Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 10:00 το πρωί στο δημαρχείο διοργανώνει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου στο πλαίσιο εκδήλωσης τιμής και μνήμης για την εργατική πρωτομαγιά.
Απεργιακές συγκεντρώσεις όμως για την εργατική πρωτομαγιά θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη, ύστερα από πρόσκληση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γυναικών και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ρεθύμνου.
Στη σχετική ανακοίνωση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα τιμής και αγώνα των εργαζομένων που, με τη διαχρονική τους πάλη, προσπαθούν να άρουν τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσουν και να διευρύνουν κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1886 με σύνθημα 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνο αλλά και στην Ελλάδα, με ορόσημο το 1892, την εξέγερση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 και τη θυσία των 200 εκτελεσμένων στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 από τις κατοχικές χιτλερικές δυνάμεις, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την κυριακάτικη αργία, την καταβολή αποζημίωσης σε όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού κ.ά. Μας θυμίζουν ότι βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και η μάχη απέναντι στην σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, που επιδιώκει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας 135 χρόνια πίσω, να καταργήσει και να ξηλώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, αποδεικνύει το επίκαιρο του μηνύματος της Εργατικής Πρωτομαγιάς».
Ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου συμμετέχει στις σημερινές κινητοποιήσεις
Ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου συμμετέχει στην σημερινή απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν τα εργατικά σωματεία στις 10:00 π.μ. στο Δημαρχείο και καλεί όλες τις γυναίκες να δηλώσουν το παρόν.
«Εργαζόμενη και άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα,
Νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε, μετανάστρια και πρόσφυγα,
O Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου (μέλος της ΟΓΕ) σε καλεί να τιμήσουμε αγωνιστικά την εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας το συλλογικό αγώνα για Υγεία και ζωή με δικαιώματα. Δίνουμε μαχητική απάντηση στα βρώμικα αντεργατικά σχέδια που καταργούν το 8ωρο γυρνώντας μας έναν αιώνα πίσω.
Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, με τη συμμετοχή και των γυναικών. Αντλούμε δύναμη από τις αγωνίστριες που δε συμβιβάστηκαν με τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Πάλεψαν ενάντια στις «σειρήνες» της απογοήτευσης και της ηττοπάθειας, ανοίγοντας το δρόμο για να ζήσουν οι ίδιες, τα παιδιά τους, οι μελλοντικές γενιές μια ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχίζουμε στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Σήμερα τον 21ο αιώνα με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας.
Παλεύουμε για το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.
Ξεσηκωνόμαστε ενάντια αντεργατικό τους τερατούργημα που μας θέλει σύγχρονες σκλάβες και σκλάβους» σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση-πρόσκληση του ο Σύλλογος και σχετικά με το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο που αφορά τις εργασιακές σχέσεις τονίζει:
«Δε θα τους περάσει ! Δε θα μας κλείσουν το στόμα!
Επιστρέφουμε ως απαράδεκτο το τερατούργημα της κυβέρνησης, που προωθείται και με το καμουφλάζ της «ισότητας των δύο φύλων».
- Η γονική άδεια για τον εργαζόμενο πατέρα στην πραγματικότητα επιδιώκει να μοιράσει τα βάρη και τις ευθύνες σε άνδρες και γυναίκες, δεν αναιρεί την εργασιακή ζούγκλα! Δεν ανατρέπει την έλλειψη κρατικών μέτρων προστασίας της μητρότητας και φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ. Όλα αυτά λογαριάζονται ως «κόστος» για το κράτος.
- Η Διεθνής Σύμβαση κατά της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας (ILO 190) που ετοιμάζονται να κυρώσουν δεν μας απαλλάσσει από την εργοδοτική βία κι εκβιασμό. Αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών με τη λογική του κόστους για τις επιχειρήσεις και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στη μειωμένη κερδοφορία τους.
Πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων μας χτίζεται η ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων, που περιμένουν νέο πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των κομμάτων που βαδίζουν στις ράγες της Ε.Ε. αφορούν την ανάκαμψη των κερδών των εκμεταλλευτών του μόχθου μας!
Πίσω από τα καλυμμένα στόματα τη φετινή Πρωτομαγιά μαχητικά παλεύουμε έτσι ώστε η ανάπτυξη της γνώσης και της επιστήμης να γίνουν εργαλεία απελευθέρωσης των εργαζομένων και μείωσης τους σταθερού ημερήσιου χρόνου και όχι αλυσίδες για τη διεύρυνση της σύγχρονης σκλαβιάς και την ένταση της εκμετάλλευσης».
Κοινή Δήλωση των Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων για την Εργατική Πρωτομαγιά 2021
Πρώτη του Μάη: Ημέρα μνήμης, τιμής και ευθύνης απέναντι στους αιματηρούς αγώνες του εργατικού κινήματος, μια ηχηρή υπενθύμιση ότι Τίποτα Δεν Χαρίζεται και κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στην χώρα μας εν μέσω μια πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα βαθύτερη οικονομική κρίση. Έχοντας πλήρη συναίσθηση και αντίληψη της κρισιμότητας των καιρών, όλοι οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνέβαλαν, συμβάλλουν και θα συμβάλλουν τα μέγιστα ως προς τις υπηρεσίες που παρέχουν στον πολίτη, στο παιδί, τον ηλικιωμένο, τον άστεγο, τον οικονομικά ανήμπορο, Τον Συνάνθρωπο.
Παράλληλα όμως, για άλλη μια φορά είναι οι ίδιοι τα μεγάλα θύματα που καλούνται να ανταπεξέλθουν και να διεκπεραιώσουν την εργασία τους απέναντι σε πρακτικές εργοδοτών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δρουν εξοντωτικά απέναντι στους ίδιους και έχουν γνώμονα την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.
Μια από την κατηγορία αυτή των εργαζομένων είναι ως γνωστόν και οι συμβασιούχοι στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων, όπως σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ0ΑμεΑ.), Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ-ΑμεΑ.), Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Κοινότητας, Δομές Υποστήριξης Αστέγων και σε Δομές Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.
Η πλειονότητα των εργαζομένων αυτών απασχολούνται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου μέσω ΕΣΠΑ, μερικοί μάλιστα εξ αυτών έως και 20 συναπτά έτη! Όλοι όμως αυτοί οι «συμβασιούχοι-όμηροι» είναι αλήθεια ότι έχουν προσληφθεί μέσω διαφανών προκηρύξεων και κριτηρίων ΑΣΕΠ και στελεχώνουν επάξια τις παραπάνω Δομές με την επιστημονική τους επάρκεια και την πολύχρονη εργασιακή τους εμπειρία.
Αντί λοιπόν να αναγνωριστεί από την Κυβέρνηση το λειτούργημα που επιτελούν οι παραπάνω εργαζόμενοι και ασφαλώς η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις Δομές των Δήμων, εισπράττουν διαχρονικά από τα αρμόδια Υπουργεία την άρνησή τους για το γεγονός ότι πίσω από τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπάρχει ουσιαστικά μία ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου.
Τι κι αν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόσφατη απόφασή του αποφάνθηκε σχετικά με την καταχρηστική χρησιμοποίηση των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην χώρα μας και έκρινε ότι η απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου δεν βρίσκει έρεισμα στα άρθρο 103 παρ. 8 του συντάγματος;
Κι όμως, η Κυβέρνηση αυτή, όπως φυσικά και οι προηγούμενες, συνεχίζει να κωφεύει και να επιβάλλει την προσφιλή της τακτική, δηλαδή την «συμβασιοποίηση» του δημόσιου τομέα, φέροντας την πολιτική και κοινωνική ευθύνη για αυτή την κατ’ ουσίαν καταχρηστική σχέση εργασίας.
Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων, όμηροι μιας άδικης εργασιακής σχέσης ορισμένου χρόνου που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 10, 15 και 20 συναπτά έτη, δίνουν δυναμικό παρόν στο πνεύμα που επιτάσσει η Εργατική Πρωτομαγιά και διεκδικούν:
– Το δικαίωμά τους στην μόνιμη και σταθερή εργασία.
– Την άμεση μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση.
– Την στελέχωση των Κοινωνικών Δομών των Δήμων με μόνιμο προσωπικό για πλήρη, βιώσιμη και λειτουργική προσφορά σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Οι υπηρεσίες μας, οι προσδοκίες μας, τα όνειρα και οι ζωές μας δεν ήταν ποτέ, ούτε και θα γίνουν ορισμένου χρόνου.
Οι Εργαζόμενοι των Δομών
– Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)
– Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ – ΑμεΑ)
– Κοινωνικά Παντοπωλεία
– Κοινωνικά Φαρμακεία
– Κέντρα Κοινότητας
– Δομές Υποστήριξης Αστέγων
– Δομές Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.