Στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης πανελλήνιας απεργίας εκπαιδευτικών, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου (ΕΛΜΕΡ) και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, νομού Ρεθύμνου καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικούς, γονείς και πολίτες αύριο Τετάρτη 23/10 στις 12:00 έξω από το Δημαρχείο. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση των νόμων της αντιεπιστημονικής αξιολόγησης, εννεάμηνη άδεια ανατροφής για τις αναπληρώτριες, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και άμεση παύση των διώξεων και των πειθαρχικών ελέγχων εις βάρος των εκπαιδευτικών.
Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο «Στέκι των καθηγητών», ο Γιάννης Μαρινάτος, πρόεδρος στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου δήλωσε: «Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με την κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας να κλιμακώνει την αντιδραστική επίθεσή του στο δημόσιο σχολείο, στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Δε διστάζει μάλιστα να εξαπολύει ευθεία επίθεση σε αυτό το ίδιο μάλιστα απεργιακό δικαίωμα. Αυτό αποδεικνύουν οι εκατοντάδες συγχωνεύσεις πανελλαδικά και οι «πετσοκομμένες» προσλήψεις, οι απειλές, οι διώξεις, τα πειθαρχικά εκπαιδευτικών που αγωνίζονται ενάντια στην αξιολόγηση. Απεργούμε για να διασφαλίσουμε τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν να βαφτίζεται σύγχρονο το στοίβαγμα 25 και πλέον μαθητών σε κάθε σχολικό τμήμα. Ποια πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της, πρώτα από όλα, θα άφηνε 14 μαθητές στο Ρέθυμνο, τέλη Οκτώβρη δίχως σχολικό νοσηλευτή ρισκάροντας καθημερινά και παίζοντας τη ζωή των μικρών μαθητών κορώνα γράμματα;».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ, Χρήστος Σουρουλής, σημείωσε: «Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση της ΔΟΕ και του ΣΕΠΕ Ρεθύμνου και καλεί στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, ώρα 12.00 το μεσημέρι. Για να έχουν όλοι οι συνάδελφοι τη δυνατότητα συμμετοχής, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ προκηρύσσει για εκείνη την ημέρα διευκολυντικές στάσεις εργασίας, είτε δίωρη 12.00-14.00, είτε τρίωρη 11.00-14.00 (αναλόγως και την απόσταση). Αγωνιζόμαστε να βάλουμε τέρμα στην πολιτική των συγχωνεύσεων τμημάτων, των σχολικών κτιρίων που καταρρέουν, της υποστελέχωσης, της δήθεν αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών.
Παλεύουμε να μπορούμε να ζήσουμε από τον μισθό μας, ζητάμε ουσιαστικές αυξήσεις, την επιστροφή 13ου – 14ου μισθού, συλλογική σύμβαση εργασίας, επαναφορά ωραρίου στα προ-μνημονιακά επίπεδα. Διεκδικούμε ένα ισχυρό Ε.Σ.Υ. και στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των υγειονομικών μας. Βάζουμε ως πρωταρχικό αίτημα την εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων – αναπληρωτών και την κατοχύρωση εννεάμηνης άδειας ανατροφής για αναπληρώτριες/αναπληρωτές. Ζητάμε να γίνουν όσοι διορισμοί χρειάζονται ώστε ο θεσμός του αναπληρωτή να αποκτήσει τη σημασία που έχει η λέξη.
Θέτουμε πάνω από όλα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Απαιτούμε ολιγομελή τμήματα και αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και βιβλίων ώστε να δίνεται βαρύτητα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή αντί να προκρίνεται ο εξετασιοκεντρισμός και η στείρα γνώση.
Συνάδελφοι, την Τετάρτη τρεις εκπαιδευτικοί, μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά, θα βρεθούν ενώπιον του ερωτήματος αν θα βγουν σε δυνητική αργία. Είναι οι τρεις πρώτες από τις εννιά συνδικαλιστικές διώξεις σε εκπαιδευτικούς του Πειραιά. Οι λόγοι; Έκφραση άποψης στο διαδίκτυο, συμμετοχή σε διαδήλωση το 2020 (περίοδος κόβιντ), άρνηση εκπαιδευτικού να βάλει μαθητές στην τάξη όταν εκείνοι απείχαν σε επίσκεψη αξιολογήτριας και άλλοι παρόμοιοι. Αν οι συνάδελφοι βγουν σε δυνητική αργία, θα είναι η πρώτη περίπτωση από τη δικτατορία και μετά.
Απέναντι σε όλα αυτά έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να μην μείνουμε αδρανείς. Η αλληλεγγύη θα είναι η δική μας απάντηση σε όσους θέλουν να γυρίσουν την παιδεία και τους εκπαιδευτικούς σε αλήστου μνήμης εποχές».
Τέλος, η Σταυριανή Ξιφαρά, ταμίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπογράμμισε: «Οι εκπαιδευτικοί απεργούν και διαδηλώνουν γιατί δεν αντέχουν άλλο την οικονομική εξαθλίωση στην οποίο τους έχουν υποβάλλει. Ο νεοδιόριστος παίρνει 776 ευρώ και πρέπει να φτάσει στην άκρη της Ελλάδας, να βρει σπίτι και δεν παράλληλα δεν του επιτρέπεται η συνυπηρέτηση. Μπορεί ο πατέρας να είναι στα Γιάννενα και η μητέρα στην Κέρκυρα. Οι νηπιαγωγοί δεν εξισώνεται το ωράριό τους και δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε τουαλέτα χωρίς βοηθό, με 22 και 25 παιδιά μέσα στα τμήματα. Πρόσφατα νηπιαγωγός λιποθύμησε και τη βρήκαν οι γονείς των μαθητών στο τέλος. Όχι μόνο το Υπουργείο, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κάνει το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Οι δάσκαλοι στέλνουμε ένα μήνυμα απελπισίας».
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Τα δίκαια αιτήματα των δασκάλων των παιδιών μας είναι πρώτα από όλα δικά μας αιτήματα, ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας για τη μόρφωση, για τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του σχολείου. Μαζί τους παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια για σχολεία σύγχρονα και ασφαλή, για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και σχολεία χωρίς κενά από την 1η Σεπτέμβρη, για ολιγομελή τμήματα, για γενναία χρηματοδότηση της παιδείας, για ουσιαστική αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας που εκφράζονται μέσα στις σχολικές τάξεις.
Στέλνουμε μαζί τους ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε, μέχρι να γίνει το σχολείο το σπίτι της μόρφωσης και της δημιουργίας και οι εκπαιδευτικοί να μπορούν με αξιοπρέπεια να επιτελούν τον σημαντικό και δύσκολο ρόλο τους. Η αγανάκτησή τους ότι δε «βγαίνει ο μήνας», η εξάντλησή τους, από την εντατικοποίηση μέσα στα σχολεία λόγω της έλλειψης υποδομών και της υποστελέχωσης, η οργή τους γιατί συνθλίβονται τα δικαιώματά τους στην υγεία, στην ασφαλή σχολική στέγη και τη σύγχρονη, φθηνή κατοικία για να συμμετέχει η χώρα στου «πολέμου τα σφαγεία», είναι και δική μας. Συντασσόμαστε στον κοινό αγώνα και κάνουμε δικό μας το σύνθημά τους: «Λεφτά για μισθούς-παιδεία-υγεία και όχι για του πολέμου τα σφαγεία».